המושבה האמריקנית ביפו: מוסכים מאובקים OUT, לופטים חדשים IN
עבודות השימור במושבה האמריקנית בתל- אביב מושכים אליה לאחרונה יזמים שמאמינים שהיא עומדת להפוך לנווה צדק הבאה. בהתאם לתב"ע (תוכנית בינוי עירונית) 2606 החדש של האזור, נפסק חידושם של רישיונות מוסכים ובתי מלאכה באזור ואת מקומם מחליפים לופטים ופרויקטים חדשים. מדובר בטרנד עולמי של שכונות כדוגמת הסוהו שהופכות לאופנתיות ויוקרתיות בעקבות שימור מבנים.
האם המושבה האמריקנית צפויה ללכת בדרך שהלכה שכונת נווה צדק בשנות ה-80?
נווה צדק, השכונה היהודית הראשונה מחוץ ליפו, הפכה לשכונה ענייה ומוזנחת בעקבות זרם העולים החדשים שהגיעו אליה בשנות ה-50 של המאה הקודמת. תנופת הפיתוח של השכונה החלה עם תחילת שימור המבנים בה בסוף שנות ה-80, הקמת מרכז סוזאן דלאל והפיכת האזור למשכנם של אומנים ואנשי בוהמה. כיום, מרבית הרוכשים בשכונה הם תושבי חוץ צרפתים, אוליגרכים רוסים, אנגלים, אמריקנים וגם האלפיון העליון המקומי. לדברי לוי יצחק, עורך מחירון הנדל"ן והרכב, בשנות ה-80 וה-90 השכונה הייתה עדיין אוטנטית ורוב האוכלוסייה בה הייתה מוותיקי העיר. בכל פעם שהועמד נכס למכירה הוא נרכש על ידי "מישהו מבחוץ" שנהנה מהייחוד של הנכסים הישנים, מזכויות הבנייה הרבות ומהאפשרות לעסוק באומנות ובעבודות מלאכה שונות בתחומי המגורים, כפי שהתאפשר לפי התב"ע בשכונה.
המחירים אמנם עלו אך עדיין היו ברמות נמוכות בהרבה מהמחירים בצפון העיר: דירת 2.5 חדרים עם זכויות בנייה רבות נמכרה בשנות ה-80 וה-90 בסביבות ה-50,000 דולר ומחירי המגרשים היו ברמות של כ-500 דולר למ"ר.
לוי מוסיף כי בעשור האחרון החלו המחירים בשכונה לטפס בצורה מואצת בזכות ביקושים של תושבי החוץ שהקפיצו את המחירים. ממחיר של 1800 דולר למ"ר בשנת 2003 המחירים עלו ל-2750 דולר למ"ר כעבור שנה. בשנת 2006 טיפסו המחירים ל-5500 דולר למ"ר ובשנת 2008 כבר נסקו ל- 10,000 דולר למ"ר.
נווה צדק גם הפכה לשם מותג שמתהדרים בו בסביבה הקרובה כך למשל מגדל נווה צדק שייבנה באזור לא יהיה ממש בשכונה. משה אריאל, זכיין רימקס ברוקר בת"א, מוסיף כי "לפני כ-5 שנים עוד ניתן היה לשכור דירת 3 חדרים בשכונת שבזי בנווה צדק ב-750 דולר וכיום המחיר הרקיע ל- 1700 דולר".
האם המצב יחזור על עצמו גם במושבה האמריקנית שבמתחם הרחובות אילת-אוארבך שביפו?
פרויקטים חדשים במושבה האמריקנית
אחד הפרויקטים העומדים להיבנות בקרוב באזור המושבה האמריקנית הוא פרויקט היוקרה The Village של חברת דרינל, המוחזקת על- ידי האחים בסל מארה"ב.
לדברי דרור קורן, מנכ"ל דרינל, שטחו של הפרויקט למעלה מ-3 דונם והוא נרכש לפני כשנה בכ-17 מיליון שקלים. הפרויקט ייבנה כקומפלקס כפרי ויכלול 23 יחידות דיור ב- 3 מבנים צמודי קרקע דו- קומותיים עם עליות גג. בפרויקט יוקם גן על שטח דונם, בריכת שחייה, חדר כושר, ספא, מרתף יין וחניון תת קרקעי.
אופי הבנייה כפוף לתב"ע מחמיר של שימור המושבה האמריקנית שנבנתה בשנת 1866 על- ידי אמריקנים נוצריים ממיין ומאוחר יותר אוכלסה על- ידי הטמפלרים. עד כה נמכרו 2 יחידות בפרויקט.
טווח המחירים בפרויקט כ-25,000- 30,000 שקלים למ"ר, עדיין נמוך משמעותית ממחירי דירות במגדלי היוקרה בתל- אביב שנעים סביב ה-35,000 שקלים וצפונה. האיכלוס צפוי בשמת 2011.
"מבחינת הדיירים והמשקיעים מדובר בהשקעה מצויינת לטווח ארוך. למרות שהמושבה רק בתחילת תהליך השיחזור, עדיין ניתן להתרשם מקסמה הרב. גם סיום העבודות על מתחם התחנה הסמוך למושבה ועבודות התשתית שלה יהפכו את המושבה לדבר החם הבא בתל- אביב, בדומה לשכונת נווה צדק בתחילת שנות ה-80." אומר מנכ"ל דרינל ומוסיף :" עד היום לא נחשפנו כדי שנצליח לרכוש עוד נדל"ן באזור בלי להקפיץ את המחירים".
פרויקט נוסף הוא בניין הכולל מרתף, 2 קומות ועליית גג ונבנה על- ידי קבוצת רכישה בצומת הרחובות בר הופמן פינת אורבך. שטח כל יחידה 160 מ"ר.
קבוצת הרכישה כוללת את בעליה של מסעדת קרן ההיסטורית-השף חיים כהן, ואירית שנקר, האדריכל מורן פלמוני שהוא גם המתכנן של הפרויקט והיזם זאב סוקולובסקי שהגה את תוכניות התב"ע של המושבה האמריקנית ומכר את מתחם מלון ירושלים ומסעדת קרן לבעלים לשעבר של רשת AM:PM.
ברחוב אוארבך עומדים להיבנות שני בניינים ובתוכם גם מלון ירושלים ומסעדת קרן ההיסטורית שישומרו. הפרויקט יכלול דופלקסים וטריפלקסים בשטח 70- 200 במחירים של כ- 2,000,000- 350,000 דולר המשקפים מחיר של כ-7000 - 15,000 דולר למ"ר. איכלוס הפרויקט צפוי בשנת 2011.
הבעלים והיזמים של הפרויקט הם חברת המושבה האמריקאית החדשה (בעלי PM-:AM לשעבר) ואיציק ברוך. פרויקט נוסף שמתוכנן הוא שימור בית הקשתות ובית העץ בפינה של הופמן- אאורבך והרבי מבכרך). לפרויקט יש שתי אלטרנטיבות: הקמת צמוד בית קרקע על כ- 1,300 מ"ר בנוי או 4-6 קוטג'ים ודופלקסים.