ראו תופעת ה-Buy Back: לאיזו מניה כדאי לשים לב?

ערן יעקובי, אנליסט מלידר שוקי הון, מתייחס לרכישה העצמית של מניות ע"י חברות הטכנולוגיה
ערן יעקובי |

עונת הדו"חות של חברות הטכנולוגיה קרובה לסיום. החששות הגדולים לגבי אזהרות רווח, כתוצאה מההאטה המאקרו–כלכלית מחד ומהשפעת שער החליפין הנמוך של הדולר מאידך, מתבדים נכון לעכשיו.

כמובן שאין להשליך מכאן על הרבעונים הקרובים כי עומקו של המשבר הכלכלי העולמי עדיין לא ברור ושער חליפין נמוך כן עלול לפגוע ברווחיות לאורך זמן. אבל האם חלק נכבד מחברות הטכנולוגיה יודע משהו שהמשקיעים לא? אנו רואים תופעה נדירה יחסית בחודש האחרון והיא עוד ועוד חברות טכנולוגיה המפרסמות דו"חות רבעוניים ובה בעת מכריזות על תכניות של רכישת מניות עצמית מהציבור.

השתמשנו במילה נדירה מאחר ומקובל להניח מאז התפוצצות הבועה כי הסיכונים בהאטה במגזר הטכנולוגיה, דורשים בד"כ קופת מזומנים גדולה על מנת לצלוח תקופות פחות טובות. יתרה מזאת, החברות הגדולות עם קופות המזומנים הגדולות מחפשות בתקופות משבר מציאות כמו רכישת חברות אחרות הנמצאות בקשיים ושתג המחיר שלהן ירד משמעותית לעומת תקופות הפריחה.

מה מייחד את תופעת רכישת המניות העצמית (Buy Back)?

רכישה עצמית של מניות מעידה ברוב המקרים על כך שהדירקטוריון והנהלת החברה משוכנעים כי החברה נמצאת בכיוון מאד חיובי ושמחיר המניה רחוק מלגלם זאת. הרי מנהלי החברה מכירים את מצבה טוב יותר מכל אחד אחר (או לפחות אנו כמשקיעים מקווים כך...). אם אותם מנהלים החליטו שהדרך הטובה ביותר "לבזבז" את כספי החברה היא לרכוש מניות שלה עצמה ולא לרכוש חברות אחרות, או לייעד את הכסף לצרכי הון חוזר, ייתכן וזו ההשקעה הטובה ביותר.

משקיעים הרואים תופעה כזו צריכים לבחון ברצינות את הצפי לעתידה של החברה וכמובן את מוניטין מנהליה. חשוב לזכור כי בעת שהחברה מודיעה על תכנית כזאת, בהנחה שמצב עסקיה סביר, ניתן להתייחס למחיר המניה באותו זמן כמחיר רצפה.

מה מייחד את החברות הישראליות שהודיעו על תכנית רכישה עצמית?

אמרנו שלמיטב ידיעתנו מדובר בתופעה כאשר חברות טכנולוגיה ישראליות מכריזות בזו אחר זו על תכנית רכישת מניות עצמית. להלן רשימה חלקית של החברות: אלווריון, קומטאץ', סיבה, איסיטל, המלט, קמטק, איתוראן, פנדטק, אינקרדימייל, איתוראן וגם צ'ק פוינט הגדולה. המייחד את רוב החברות שמנינו הוא שמחזורי המסחר בהן יחסית נמוכה ועל כן רכישה עצמית של מניות צפויה לארוך זמן לא קצר. לכן, ניתן לעיתים רבות להתייחס לתכנית כזו כהצהרה על מדיניות דיבידנד.

כאשר המשקיע הסביר שומע על תכנית רכישת מניות של חברה, הדבר הנכון ביותר לעשות זה לבצע מחקר לא ארוך לגבי ה- fundamentals (נתוניה הבסיסיים) של החברה וכמובן ניתוח של הסביבה העסקית ולבחון האם באמת המניה מתומחרת בחסר. אם כן, סביר להניח שברוב המקרים הוא יזכה לתשואה נאה תוך הקטנת הסיכון (מחיר רצפה וירטואלי), כלומר עדיף להשקיע במניות המתומחרות בחסר כאשר באוויר מרחפת תכנית ה- Buy Back של החברה.

חברה שעוד לא הודיעה על רכישה עצמית של מניות אז אם המאפיין של רוב החברות הישראליות שהזכרנו, הוא שהנהלותיהן בטוחות בעתידן וביכולתן לצלוח את המשבר הנוכחי, חשבנו על עוד אחת כזו. שמענו שיחת ועידה מאד אופטימית עם ראות מאד טובה קדימה מפי הנהלת חברת נייס. לחברה כ- 440 מיליון דולר בקופה ללא חוב. נייס ידועה ברכישות שהיא מבצעת ועד כה ניתן לומר על אותן רכישות רק מילים טובות. אבל, חשבנו שאם בתקופה זו, בה מחירי החברות הראויות לרכישה בוודאי נוחים יותר מלפני שנה והחברה לא מצאה את הרכישה הנכונה, כדאי לחשוב על תכנית רכישה עצמית של מניות.

המסחר בחודשים האחרונים במניה נחשב למסחר עצבני יחסית, בעיקר בשל החשש מהאטת הסקטור הפיננסי בארה"ב (קהל יעד חשוב של נייס) ובשל השפעת שערי החליפין על הרווחיות. אנו משוכנעים כי הודעה על תכנית שכזו עשויה למתן את עצבנות המשקיעים ואת תנודות המניה בתקופה שלפני ואחרי פרסום דו"חות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה