ההפסד הכפול שלכם בחו"ל: איך לגדר נכון?
הירידה החדה במחיר הדולר מול השקל בשנה האחרונה הכתה במגזרים שונים אבל מי שנפגע ממנה פעמיים הם אותם משקיעים אשר נחשפו לשוק האמריקאי. המדדים המובילים בבורסה האמריקאית ירדו מתחילת השנה בממוצע ב20%. מדד הדאו ג'ונס ירד מרמות שיא של כ-14000 לרמות של 11500 וגם מדד הטכנולוגיה הנאסד"ק ומדד ה-P&S 500 ירדו בממוצע בשיעור דומה.
בינתיים, בצד השני של הגלובוס, כאן בישראל, נחלש הדולר מול השקל ב כ-12% מרמות של 3.85 ל 3.45. בחישוב פשוט, הפסיד המשקיע הישראלי, שסמך על הדוד סם, יותר מ- 30% בממוצע.
התנודתיות הגבוהה של הדולר שמה את המשקיע הישראלי, החשוף לשוק האמריקאי, בפוזיציה פגיעה מאוד. התוצאה היא שכשהשוק ירד – המשקיע הישראלי הפסיד יותר ואפילו כשהשוק עלה – המשקיע הישראלי הרוויח פחות. בשנת 2007 שנה שבה השווקים האמריקאים עלו בממוצע ב-20% הרווח הצטמק משמעותית בגלל החלשות הדולר מול השקל.
באותה השנה נחלש הדולר מרמות של 4.45 לרמות של 3.85 מול השקל החלשות של מעל ל 15% שמקזזת את הרווח על המדדים באופן משמעותי ומשאירה אותנו עם רווח קטן בהרבה של כ- 5% בלבד. יוצא שהפסד של 20% בשוק האמריקאי שווה למשקיע הישראלי 30% ורווח של 15% על מניה אמריקאית מסתכם ברווח זעום של פחות מ-5% בלבד עבור המשקיע הישראלי.
החדשות הטובות הן, שאת ההפסד הכפול אפשר למנוע בצעד פשוט אחד – גידור. כמו כל סיכון פיננסי אחר, גם את הסיכון הכרוך בחשיפה לדולר אפשר לנהל נכון כדי למזער את הנזק או להגדיל את הרווח.
גידור – קיבוע שער המטבע
הדרך הפשוטה והקלה ביותר להגן על ערך המטבע בו אנו מושקעים הוא על ידי פתיחת עסקה, שבה אנחנו מוכרים את מטבע החוץ, במקרה זה הדולר, וקונים את מטבע הבית – השקל. כך אנחנו בעצם מקבעים את שער המטבע. לדוגמא, אם חלק מתיק ההשקעות שלנו מורכב ממניות או אינדקסים או כל מוצר פיננסי אחר בארה"ב בערך של 100 אלף דולר, תיק זה כנראה איבד בממוצע 20% מהירידה בשוק האמריקאי ונגרם הפסד של כ 20 אלף דולר. בנוסף הירידה בשער הדולר מול השקל גרמה להפסד נוסף של כ- 12%, שמשמעותו עוד 12 אלף דולר.
את ההפסד שנגרם מהחלשות הדולר אפשר לגדר. אם היינו מוכרים את הדולר בערך דומה לגודל ההשקעה (100 אלף דולר) מול השקל בתחילת השנה היינו מקבעים את שער הדולר ל- 3.85 , ובכך מנטרלים את ההשפעה שיש לשינוי בערך המטבע על תיק ההשקעות שלנו ומרוויחים 12 אלף דולר. נכון, לכל מטבע שני צדדים, ובמידה והדולר היה מתחזק מול השקל הינו מפסידים על עסקת ההגנה. אך כאמור, מדובר על עסקת הגנה שמטרתה לשמור על ערך המטבע בתקופות המאופיינות בתנודתיות גבוהה ולנטרל את השינויים הנגרמים לתיק ההשקעות כתוצאה ממנה.
כפי שנוכחנו בשנים האחרונות, התנודות בשערי המטבעות יכולות להשפיע באופן מהותי על תשואת תיק ההשקעות שלנו. לכן שימוש בעסקת הגנה שיכולה לנטרל את התנודות בשערי המטבעות ולא רק את התנודות בשער הדולר יכולה לעזור לנו למנוע הפתעות בלתי רצויות.
מאת: גילי רגוטקוביץ', מנהל מחלקת מחקר בחברת easy forex, פלטפורמת האינטרנט למסחר במט"ח.
* המידע הנ"ל ניתן לצרכי מתן מושג כלכלי בלבד, הוא אינו מבוסס על מחקר. יובהר כי המידע המוצג ניתן על בסיס הערכה בלבד ואין להסתמך עליו ו/או לראות בו המלצה ו/או הצעה ו/או שידול ו/או הדחה לקנות או למכור או לבצע עסקאות. איזי פורקס אינה נוטלת ולא תיטול כל אחריות בגין כל סוג של שימוש שיעשה בתכנים המופיעים לעיל.
- 1.חן 13/07/2012 18:38הגב לתגובה זואז אם בעצם אני קונה דירה בארה"ב ב-10000 דולר, אני צריך עוד 100000 דולר כדי לגדר את העסקה? כלומר, סה"כ אני מוכרח שיהיה בידי סכום כפול?