מדד יולי יזיז את פישר? וגם - על הרכישות בארזים

ערן סטפק, מנהל השקעות בכיר במיטב בית השקעות, על השבוע שהיה בשוק האג"ח
ערן סטפק |

מסחר שקט ומגמה חיובית מתונה מאד, בהמתנה למדד המחירים לצרכן שפורסם רק אחרי סיום שבוע המסחר איפיין את שוק אגרות החוב הממשלתיות השבוע, בעוד שברקע נסחר הדולר, כמעט לאורך כל שבוע המסחר ברמות הנושקות ל 3.60 שקל. כפועל יוצא, רמות התשואות של אגרות החוב הממשלתיות דומות לאלו בהן נסגר המסחר בסוף השבוע הקודם, עם עליה קלה מאד בציפיות האינפלציוניות הגלומות בפערים בין השחרים לגלילים במח"מים זהים לרמה של כ 2.7% במח"מ בינוני ועד לרמה של 2.85% במח"מ ארוך של כ 10 שנים.

שבוע המסחר יפתח היום על רקע מדד המחירים לצרכן שפורסם ביום שישי ועלה ב1.1%, הרבה מעבר לציפיות המוקדמות. שוב נראה כי התחזית היחידה הנכונה לגבי מדד המחירים היא שהתחזיות לגביו תתבדינה, פעם כלפי מטה, כמו בחודש יוני למשל, והפעם כלפי מעלה.

נראה כי המדד הגבוה יחזיר את האפשרות להעלאת ריבית ע"י בנק ישראל, אפשרות שבשל המדד הקודם (יוני) נראה היתה שנזנחה, מה שאם יקרה, יזיק כמובן לכל השוק הסולידי, וזאת כמובן בנוסף לנזקים הנגרמים לחברות בשל עליה חזקה בהוצאות המימון שלהן.

ויחד עם זאת, האפשרות הנ"ל אינה ודאית, שכן המדד הוא במידה מסוימת חדשות ישנות, שכן בשבועות האחרונים אנו עדים לירידה דרסטית במחירי הסחורות, שהיוו בעלייתן המצטברת בתחילת השנה גורם מרכזי לאינפלציה בישראל.

לכן, על אף הציפייה הטבעית לירידות חדות הבוקר באגרות החוב השקליות ובצמודים הארוכים, ולעליה משמעותית באגרות החוב הצמודות למדד קצרות הטווח, יתכן כי התגובה תהיה מעט מתונה יותר בשל ההתפתחויות האמורות בשוק הסחורות .

כמדי שבוע בשוק אגרות החוב הקונצרני זכינו גם השבוע לשורת התרחשויות מענינות.

בניגוד למחצית השנה הראשונה, בה היה "פיצול" בין התנהגות אגרות החוב "החלשות", הבלתי מדורגות, שירדו בשיעורים ניכרים, לבין אגרות החוב ה"חזקות" (מדורגות) שעלו בחזקה , בשבועות האחרונים הצטרפו אגרות החוב המדורגות לחברותיהן וצנחו בשיעורים ניכרים, מה שגורם לירידת מחירים במדדי התל בונד השונים וכן לפתיחת מרווחים גדולה יחסית בינן לבין אגרות החוב הממשלתיות המקבילות.

השבוע, לאחר שכבר הורד דירוגן של אגרות החוב מקבוצת אפריקה וגזית, המשיכו ל"היחתך" דרוגיהן של חברות הנדל"ן השונות: דרוגה של אלוני חץ הורד בשתי דרגות מ-AA- ל– A ואילו בחברת הבת אמות עדין לא הורד הדרוג אולם הוצב ב-Negative, מה שמעיד על אפשרות קרובה להורדת הדרוג גם כאן. גם באלקטרה נדל"ן הורד הדרוג מ-A+ ל-A , וכך הולכות ומצטרפות כמעט מדי יום אגרות חוב נוספות, רובן מסקטור נדל"ן, לחוג החברות בהן הורד הדירוג.

נכון הוא כי השוק לא ממש חיכה להורדות הדרוג של חברות הדרוג השונות והוא כבר מזמן תימחר את אגרות החוב מסקטור הנדל"ן באופן שונה לחלוטין (תשואות גבוהות בהרבה) משאר אגרות החוב, ויחד עם זאת השפעת הורדת הדירוג עדיין ניכרת, בעיקר בשל העובדה שגופים מוסדיים לא מעטים נוהגים לקבוע לעצמם רף דרוג מסוים שמהם הם אינם מוכנים לרדת, כך שברגע שמתבצעת הורדת דרוג שכזו הם מחויבים למכור את הסחורה שברשותם וכך יוצרים לחץ על אגרות החוב. אבל, בעוד שבשוק אגרות החוב המדורגות הסערות הן תופעה חדשה יחסית, באגרות החוב הבלתי מדורגות התרגלנו כבר אליהן, כאשר מדי שבוע ישנן "כוכבות" חדשות.

השבוע נתבשרנו על כך שחברת ליטו לא תוכל לשלם את התשלום הראשון בגין קרן אגרות החוב שהיה אמור להיות משולם בסוף החודש הזה. ליטו אמורה היתה לשלם כ-11 מיליון שקל אולם זה זמן רב שהשוק לא ממש מאמין שהיא תוכל לעמוד במשימה הזו כך שההודעה מהשבוע לא ממש היוותה הפתעה, יתרה מכך, היות שליטו הודיעה כי תשלם את הריבית וכמו כן תנסה להגיע להסדר בו היא תפרוס את התשלום (ולא תמחק חלק ממנו) נראה כי אפשר למצוא בה גם אלמנטים אופטימיים. יחד עם זאת, נכון לשעת כתיבת שורות אלו פרטי הצעת ההסדר טרם פורסמו, כך שלמעשה דבר לא מובטח למחזיקי האג"ח.

מי שכבר כמעט יכולים לברך על המוגמר אלו מחזיקי אגרות החוב של חברת טופספין מדיקל, שהשבוע אישרו כל האסיפות הרלוונטיות את ההסדר בינם לבין החברה, הסדר הכולל תשלום במזומן של 25 אג' וכן 9 מניות בגין כל אג"ח.

בהקשר זה חובה להזכיר כי מנית טופספין מדיקל עלתה בפראות רבה בעת האחרונה ממחיר של 2 אג' בזמן הדיונים על ההסדר ועד למחיר של 11 אג', ונכון לסגירת המסחר בסוף השבוע שעבר שערה עמד על 6.6 אג', כך שנכון למחיר זה מחזיקי האג"ח מקבלים סך הכל כ-84 אג', הרבה מעבר לציפיותיהם המוקדמות. יחד עם זאת, ההסדר זקוק עדיין לאישור בית המשפט כך שעד שזה יגיע, אם יגיע, עשוי עוד מחיר המניה להטלטל לכל כיוון ובכך להפוך את הקערה על פיה.

חברה נוספת שנמצאת בתהליך של הסדר מול מחזיקי אגרות החוב שלה היא חברת טי.אר.די שמנסה להאיץ את התהליך על מנת לחסוך מעצמה תשלום של 600 אלף שקל שאותו היא אמורה לשלם בספטמבר, וזאת עפ"י התנאים המקוריים של האג"ח. ההסדר כולל כזכור הצעת רכש ע"י החברה לכ- 40% מסדרת האג"ח במחיר של קצת פחות מחצי מהערך המתואם, ופריסה מחודשת של יתרת הסדרה.

לא ניתן לסיים את הטור השבועי העוסק בעניני אג"ח בלי לציין את הפעילות באגרות החוב של חברת ארזים, קרי קניות בהיקפים אדירים ולמעשה תקדימיים. גם השבוע המשיכה החברה לרכוש את אגרות החוב שלה, בעיקר אג"ח 4 ומעט אג"ח 3, והיקף רכישותיה במצטבר עומד על 143 מיליון ע"נ , כשבגין רכישות אלו החברה תרשום רווח של כ-90 מיליון שקל ! לא זו בלבד, אלא שבשל הדיפרסיה העמוקה בו נמצא השוק החברה עושה את הפעילות הנ"ל מבלי להעלות את מחירי אגרות החוב, מה שבמצב נורמלי היה בלתי אפשרי כמובן.

מאת: ערן סטפק, מנהל השקעות בכיר במיטב בית השקעות

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה