מדד המעו"ף – תחתית אחרונה או אתנחתא?
אין ספק שכל עיכוב במגמה קיימת יוצר הרהורים חדשים אודות הכיוון הכללי. אלא שלא כל עיכוב משמעו סיום מגמה. לעיתים מדובר באתנחתא זמנית ובמרכזה נע השוק ללא כיוון ברור ומוגדר. מכאן ועד לסיום מגמה אחת ומעבר לאחרת המרחק רב וקפיצה למסקנות חפוזות ומוקדמות עלולה לעלות ביוקר.
שוק המניות המקומי מסרב לרדת ועל כך אין עוררין. רמות שהגדרתי בשבועות האחרונים כרמות קריטיות ששבירתן מטה אמורה להוביל את מדד המעו"ף דרומה, איבדו ממשמעותן כאשר השוק שב וחצה אותן כלפי מעלה. גם בשוק האמריקאי נוטה מדד לתיקון ארוך וחסר פרופורציות וזאת בניגוד למדדים האחרים.
עם זאת, בתרחיש האופטימי אפשר לראות רגיעה זמנית בלבד. הדרך לשינוי כיוון עודנה רחוקה ואמורה לעבור לא מעט מבחנים.
ברמת המאקרו (מספר שבועות)
כדי לעשות סדר ולהכניס את מהלך העניינים לפרופורציות הנכונות, רצוי לפתוח זום ולהביט על השוק מזווית ראייה רחוקה וגבוהה, לפני שיורדים לפרטי פרטים. המטרה היא להחליק את הקמטים והתנודתיות המיותרת והמבלבלת של השוק בטווחי הזמן הקצרים. ואם מביטים על התנהלות השוק בטווח הזמן הארוך, המסחר שמתקבל אינו אופטימי ומעלה את הסבירות שהכיוון אמור להיות מטה.
1. חמשת שנות הגאות שהחלו בראשית 2003 תמו עם סיומה של שנת 2007. כפי שמהלך העליות 1995 – 2000 הסתיים והשנים 2001 – 2003 היו שנות תיקון שחיסלו לא מעט, כך אמור להיות כעת. היות וישנם לא מעט סימנים שהצטברו לכלל מסקנה ולפיה שנות הגאות תמו, הרי שמדד המעו"ף אמור לתקן מהלך שהחל ברמת 290 הנקודות ותם ברמת 1,248 הנקודות. המשמעות היא שירידה זו אמור לדרדר את מדד המעו"ף לפחות עד לרמה של 882 הנקודות המייצגת כ-33% מגל העליות הארוך.
2. חיזוק נוסף להערכה זו מגיע מכיוונה של תיאורית גלי אליוט בה עשיתי שימוש בעת האחרונה. כללית, מגמות ירידה אמורות להתנהל תוך שלושה גלים, שניים מטה ואחד מפריד מעלה. כפי שאפשר לראות, גל הירידות הראשון החל ברמת 1,248 הנקודות ותם ברמת 964 הנקודות. הגל המפריד נשא את השוק מרמת 964 הנקודות עד לרמת 1,138 הנקודות. הגל שהחל משם הוא השלישי בסדרה. אורכו אמור להיות, פחות או יותר, זהה לגל הראשון, דבר המביא ליעד של 854 הנקודות. קרוב ליעד המינימאלי בו נקבתי
מכאן שהמסקנה שכל עוד לא יצטברו סימנים משמעותיים דיים, הרי שיש להתייחס לכל ניסיון עליות, ארוך או קצר, כאל תיקון טכני.
ברמת המיקרו (מספר ימים)
אין ספק שהתנהלותו הנקודתית של מדד המעו"ף קשה מאוד למעקב. ולראייה, לא אחת בעת האחרונה הערכתי ששבירתה של רמה כזו או אחרת אמורה לסמן את חידוש מגמת ירידה ולא כך היה. לכן, יש לאפשר למדד המעו"ף לנוע בטווח רחב מעט יותר שיכיל גם את התנודות החריגות.
1. לשם כך נעשה שימוש בכלי שנקרא "רצועות בולינגר". מטרתו של כלי זה, בין היתר היא להכיל את מרבית תנועות השוק. מבט על גרף עמודות יומי בשילוב הרצועות ילמד שמרבית תנודות השוק אמורות להתקיים בין רמת 1,002 הנקודות שם ממוקמת הרצועה התחתונה, לבין 1,045 שם ממוקמת הרצועה העליונה.
2. העובדה שהרצועות ממוקמות הרמות הללו, המרחק ביניהן מתכווץ והן הופכות לאופקיות, מאפשרות להגדיר את הרמות בהן נקבתי כמשמעותיות ביותר לתקופה הקרובה והפעם, כולי תקווה שהשוק לא יתעתע.
לכן, בטווח הקרוב, יש להתייחס לכל תנועת שוק בין הרמות בהן נקבתי כתנועה נורמאלית וחסרת משמעות ממשית. שבירה של אחת מהרמות תגדיר את כיוונו של מדד המעו"ף לטווח הקרוב. כלומר, שבירתה של רמת 1,045 מעלה אמורה לסמן מהלך עליות בעוד שבירתה של רצועה התחתונה אמורה לסמן על מהלך ירידות.
סיכום
מטרתה של סקירה זו הייתה לייצר סדר מסוים בטווח הזמן הארוך שם נקבע הכיוון הכללי ולספק באופן מסודר את המרכיבים על פיהם בנויה הנחת העבודה. בטווח הזמן הקצר נעשה ניסיון להגדיר את התנהלות השוק בטווח שיכיל גם את התנועות החריגות והבלתי ניתנות להסבר. לפיכך, ברמת הגדרת המגמות הרי שבטווח הארוך הכיוון הוא מטה ואילו בטווח הקצר נוטה מדד המעו"ף לדשדש.
* אין בסקירה זו משום המלצה לקנות את הנייר או למוכרו והעושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.
* הערה : כל הזכויות שמורות. אין לשכפל, להעתיק, לתרגם, לצלם, להקליט או להעביר בכל צורה שהיא כל חלק מן החומר אלא באישור מפורש בכתב מן המחבר.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה