הזינוק במדד התל-טק 15: חלום או מציאות?
עונת הדו"חות של חברות הטכנולוגיה הסתיימה. לפי שערי מניות הטכנולוגיה הישראליות בסוף חודש יוני (החודש בו מסתיימת פעילות הרבעון השני), נראה שהיתה ציפייה בשוק ההון לקטסטרופות שעיקרן הוא מבול של אזהרות רווח. בדקנו מה קרה למדד התל-טק 15 מאז ה-1 ביולי ועד היום. ובכן, מדד זה הציג תשואה של 10.3% לעומת מדדי ת"א 25 ות"א 100 שהציגו תשואה שלילית של 2.9% ו-3% בהתאמה. איך זה קרה?
הסיבות לתשואה העודפת של מדד התל-טק 15 טמונות במספר הסברים. אבל לפני ההסברים, חובה עלינו להדגיש כי באופן טבעי, מדד המורכב מ-15 מניות בלבד כאשר לחלקן משקל מקסימום במדד, יהיה מאוד תנודתי ומושפע מאירועים ספציפיים בחברות הגדולות. ועכשיו ההסברים:
* מניית וריפון, שמשקלה הוא 9.5% מהמדד, השיגה תשואה של כ-82% מתחילת חודש יולי (על הסיבות לזינוק במניה, כתבתי כבר בשבוע שעבר). נזכיר רק כשבתקופת הגאות (לפני כשנה) כאשר כל מדדי המניות זינקו, מדד התל-טק 15 היה מדוכא וגם אז לוריפון היה חלק נכבד בדיכאון עם חשיפת השערוריות החשבונאיות.
* כמו מניית וריפון, ישנן מניות נוספות שהגיעו משפל ומשקלן במדד גבוה כמו: אודיוקודס, אלדין, גיוון אימג'ינג וסרגון.
* חברות הטכנולוגיה, בניגוד לענפים אחרים, נוהגות לתת הנחיות לרבעון הקרוב ולפעמים גם לשנה כולה. ההרגשה היא, כי חברות הטכנולוגיה מסרו הנחיות מאד שמרניות לאור מצב המאקרו-כלכלה במישור ההכנסות ולאור מצב שער החליפין הפוגע בהן, גם במישור של רווחיות. כך ראינו שלעת עתה אין הפתעות לרעה בשורה העליונה ועם עסקאות גידור מוצלחות גם לא היו הפתעות לרעה בשורת הרווח הנקי.
* רוב החברות הישראליות הן חברות נישה (אחרת כנראה לא היה להן זכות קיום) ולכן פגיעה בביקושים למוצרים שלהן, אם תהיה כזו, תגיע בדרך כלל באיחור לעומת חברות המיין-סטרים הגדולות. יש לציין כי בניגוד למשבר שנת 2000 שעמד כולו בסימן חלומות הטכנולוגיה (כלכלה חדשה...), המשבר העולמי כעת סובב סביב ענפים אחרים ובעיקר נדל"ן ופיננסים. פועל יוצא הוא שחברות שגייסו כסף בשנות הבועה הטכנולוגית והשכילו לשמור עליו, יכולות לצלוח את המשבר הנוכחי (הן אינן ממונפות ואינן זקוקות להון נוסף).
בנוסף, אותן חברות טכנולוגיה שקהל היעד שלהן הוא מפעילי טלקום או אינטגרטורים נהנות מתנופת ההשקעות של אותם קהלי יעד בשנים האחרונות וזאת, לאחר כ-3 שנים מאז התפוצצות הבועה, בהן נעצרו כל תקציבי ההשקעה. מפעילות טלקום ברחבי העולם לא עוצרות בבלימת חרום את הפרוייקטים בהקמה.
* אמרנו שחברות הטכנולוגיה הישראליות הן בדרך כלל חברות נישה והדבר מתבטא גם בפריסה הגיאוגרפית של המכירות שלהן. כעת כאשר צפון אמריקה חווה האטה משמעותית וגם אירופה במידה לא מבוטלת, מצליחות אותן חברות הפרוסות גם בשווקים מתפתחים לקזז את השפעת האטת העולם המערבי.
מה הלאה?
לא ראינו כל שינוי במנגינת ההנחיות של חברות הטכנולוגיה הישראליות לאחר תוצאות הרבעון השני. סביר להניח כי גם ברבעון השלישי, רובן המכריע יצלח את עונת הדו"חות ללא אזהרות רווח. עם זאת, נראה כי חשש המשקיעים מרוכז בשנת 2009 כאשר קשה להאמין שמשבר כלכלי עמוק לא יהיה חובק עולם, בעיקר לאחר שהסתיימה האולימפיאדה בסין.
אותם משקיעים שממשיכים להאמין במניות הטכנולוגיה הישראליות, נדרשים על רקע החשש מהעתיד, לבחור אותן בפינצטה על סמך המגמות בסביבה העסקית שלהן ועל סמך ניתוח סיכוי-סיכון (צריך לעשות זאת עם כל מניה, אבל יש לזכור כי מתחילת השנה "חטפו" מניות הטכנולוגיה יותר מכל ענף אחר, אולי חוץ מהנדל"ן).
יש להתמקד באותן חברות המנוהלות ע"י הנהלות אמינות, מנוסות ואחראיות, למשל כאלה המצמצמות עלויות מבלי לפגוע ביכולת הצמיחה, מעבירות מרכזי פיתוח למקומות זולים יותר מתוך מחוייבות גם לשורה התחתונה. דוגמא לחברות כאלה ניתן למצוא בטור שכתבתי על תופעת ה-Buy-Back בחברות הטכנולוגיה הישראליות. זכרו גם ששער הדולר השתפר לאחרונה ולכן אותן חברות שהשכילו להתייעל בוודאי ייהנו מכך ברבעונים הקרובים. * הכותב הוא אנליסט בבית ההשקעות לידר שוקי הון.
* אין בסקירה זו משום המלצה לקנות את אחד מהניירות המוזכרים או למוכרם והעושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.