הסינים בלחץ: רוצים לסגור את חוזי האשלג עד סוף השנה בגלל המלאי ההדוק

אמיר אדר מהראל פיננסים: "הסינים מצמצו ראשונים". יואב בורגן מלידר: "סין איבדה את כוח התמחור שלה במו"מ"
עדי בן ישראל |

הסינים לחוצים, בחברת כיל מחייכים. מלאי האשלג והביקוש של 11-12 מיליון טון השנה צפוי בתוך רבעון אחד בלבד לעלות על ההיצע; חברת סינופרט, מפיצת הדשנים המיובאים הגדולה בסין, מנהלת בימים אלו ממש מו"מ עם חברות הדשנים הגדולות בעולם כדי לקבוע את המחיר לאשלג לשנה הבאה, והיא מקווה לסגור את ההסכם מהר ככל האפשר.

מנכ"ל סינופרט מסר לסוכנות רויטרס כי הוא מתכוון לסגור את חוזי האשלג עם החברות הזרות עד סוף השנה. אנליסט בשוק צופים כי הממשל הסיני יעלה את מכסי המגן ב-185% לאחר עלייה של 135% באפריל, וזאת במטרה להקטין ככל הניתן את הייבוא כדי לשמור על מלאי האשלג ולרסן את עליית המחירים בתחום, שתורמת גם לעליית האינפלציה בסין.

"הסינים מצמצו ראשונים", אומר היום אמיר אדר, מנהל מחלקת מחקר בהראל פיננסים. "הם לא מאמינים שמחיר האשלג ירד ב-2009".

המחיר לטון אשלג בסין עומד היום על 650-660 דולר (כולל הובלה), מחיר הנמוך בהרבה מחוזים שנסגרו לאחרונה באסיה ובברזיל, שם הגיעו מחירי האשלג אף ל-1,000 דולר לטון. בשנה שעברה ספגו הסינים העלאת מחיר של 400 דולר לטון וקיבלו כמות הנמוכה בשליש מבעבר, ונראה כי השנה הם לחוצים לסגור את חוזי האשלג מוקדם ככל הניתן.

"אנו רואים בכך חדשות טובות למגזר הדשנים", מוסיף אדר. "העובדה כי הסינים מודיעים על רצונם לסיים את המגעים ב-4 החודשים הקרובים מדגישה את הצורך שלהם בהבטחת כמות וכן את החשש שלהם מפני המשך עליות מחירים בשנת 2009".

גם האנליסט יואב בורגן מלידר שוקי הון סבור כי הסינים הפיקו לקחים מהכישלון שלהם בשנה שעברה, והם הבינו שאינם יכולים להשפיע על מחירי האשלג הגלובלים.

"סין הפנימה, כי בניגוד מוחלט לעבר, הרי שבתנאים הנוכחיים של שוק האשלג העולמי, שהינו בבירור שוק של מוכרים, איבדה יבואנית האשלג הגדולה בעולם את כוח התמחור שלה במסגרת המו"מ השנתי", אומר בורגן. "סין מצויה כיום בגירעון של כרבע מביקוש האשלג השנתי שלה, שהינו ברמה של 11-12 מיליון טון בשנה".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה