רגע לפני הנפילה? כלכלת ארה"ב צמחה ב-3.3% ברבעון השני
ייתכן וזהו הרבעון האחרון בו נהנתה הכלכלה האמריקנית מעדנה, אך עם נתון הצמיחה שפורסם היום קשה להיות פסימי. התמ"ג האמריקני עודכן היום מעלה והעיד על צמיחה של 3.3% ברבעון השני - הרבה מעבר לצפי השוק ל-2.7%. זאת, לעומת הקריאה הראשונית שהראתה צמיחה של 1.9% בלבד. ולאחר צמיחה של 0.9% ברבעון הראשון של השנה.
בעקבות הנתון, החוזים העתידיים על מדדי וול סטריט עברו לעליות של 0.6%. סוחרים בוול סטריט אמרו ל-CNBC כי "הנתונים מראים שאי אפשר לסמוך על התחזיות של הכלכלנים. עושה רושם שאנחנו הולכים לקראת יום של עליות ב-S&P500. השוורים יכולים לאחוז בנתונים האלה".
כיצד הצליחה ארה"ב להשיג קצב צמיחה כה מרשים למרות המיתון בשוק הדיור ומשבר האשראי? התשובה נעוצה בדולר. חולשתו של המטבע האמריקני הקפיצה את הביקוש למוצרים אמריקניים ברחבי העולם, מה שהביא לזינוק בייצוא מארה"ב. גם תכנית התמרוץ של ממשל בוש, במסגרתה הוענקו לצרכנים החזרי מיסים, מנעה מהכלכלה להידרדר ברבעון החולף.
במונחים נומינלים, כלכלת ארה"ב צמחה ב-4.6% בקצב שנתי לרמה של 14.31 טריליון דולר. הייצוא ברבעון השני זינק ב-13.2% (לעומת 9.2% בקריאה הקודמת) והייבוא נפל ב-7.6%. הצריכה הפרטית עלתה ברבעון השני ב-1.7% בקצב שנתי ותרמה לצמיחה באופן כללי 1.2%. המיתון בשוק הדיור המשיך להעיק על הצמיחה זה הרבעון העשירי ברציפות וגרע 0.6% מצמיחת התמ"ג.
אך הנתונים הטובים, יש לציין, שייכים ליום האתמול. הצריכה הפרטית, אשר מהווה כ-70% מסך הצמיחה בארה"ב, הולכת ונחלשת בעוד הצרכן האמריקני נפגע מכל הכיוונים: פיטורים, נפילה במחירי הבתים, מחנק אשראי ומחירי דלקים גבוהים.
כלכלנים בשוק מעריכים כי הצמיחה ברבעון השני לא תחזור על עצמה בעתיד הנראה לעין, שכן הייצוא יגדל בקצב איטי יותר והצמיחה בצריכה הפרטית תמשיך להתמתן ותהפוך לאפסית עד סוף השנה. מתחילת השנה פוטרו 463 אלף אמריקנים ממקום עבודתם.