על סף התערבות גלובלית בשוק המט"ח: ארה"ב, יפן ואירופה הכינו תכנית מגירה להצלת הדולר

ראש המחלקה הכלכלית ואסטרטג בבנק אוף אמריקה: "לדיווח יכל היה להיות השפעה פסיכולוגית משמעותית אם היה מתפרסם כאשר הדולר נסחר בסביבות ה-100 יאן"
 | 
telegram

ארה"ב, אירופה, ויפן תכננו התערבות מאוחד בכדי להציל את הדולר בזמן צניחתו בחודש מארס השנה, באותה תקופה שענק הפיננסים האמריקנית, בר סטרנס , עמד לקרוס, כך עולה היום מדיווחים בעיתון נייקי ביזנס.

בכירים במשרד האוצר האמריקני, שר האוצר היפני והבנק המרכזי באירופה רקמו תוכנית מט"ח ב-15 וב-16 בחודש מארס, עולה מדיווח העיתון, שציטט מקורות יודעים דבר. מקור בינלאומי פיננסי המכיר את הדיונים סביב התוכנית סיפר לסוכנות הידיעות רויטרס שרשויות המט"ח משלושת המדינות שמרו על קשר הדוק ודנו בהתערבות משותפת באם החלשות הדולר תתחזק.

למרות שהבכירים לא ציינו מהן רמות הדולר שיפעילו את התוכנית, אך הסכימו שבמקרה של צניחה חופשית בדולר יפעלו במשותף בכדי לקנות את השטר הירוק ולמכור את יין ואת האירו, דווח בעיתון.

האנליסטים הסבירו שלמרות שתוכנית ההצלה מעולם לא יצאה לפועל, יצירת ההסכם להתערבות בינלאומית משותפת חשובה בבחינת העתיד – אם הדולר יחלש שוב או ששערי החליפין יצנחו בחדות. אם הסיכונים לדולר יתעוררו, השוק יתחשב באפשרות לפעולה דומה מכיוון הרשויות", אמר טקהיד נגסאקי, אסטרטג מט"ח בכיר בדיאווה ניירות ערך.

הדיווח של הנייקי השפיע במעט על שוק המט"ח, מאחר שהדולר כבר התאושש ב-10% מאז שרשם רמות שפל היסטוריות ביחס לסל המטבעות בחודש במארס, הסבירו האנליסטים בוול סטריט. "לדיווח יכל היה להיות השפעה פסיכולוגית משמעותית אם היה מתפרסם כאשר הדולר נסחר בסביבות ה-100 יין", אמר טומקו פוג'י, ראש המחלקה הכלכלית ואסטרטג בבנק אוף אמריקה.

ארה"ב, אירופה ויפן לא התערבו במשותף בשוק המט"ח מאז ספטמבר 2000, אז פעלו בכדי להצית את העליות באירו. ההתערבות האחרונה של יפן הייתה במארס 2004.

חרף צניחתו של הדולר בעקבות משבר האשראי והסאבפריים בחודש אוגוסט אשתקד, התפיסה שרווחה בקרב שחקני השוק שארה"ב מוכנה לסבול ואף להתעלם מהיחלשותו של הדולר בכדי לתרום ליצואנים בארה"ב בשעה שהכלכלה נאבקת.

אך שחקני השוק הבחינו בשינוי עמדתם של הבכירים בארה"ב לטובת הדולר בחודש יולי, אז נגיד הפדרל ריזרב, בן שלום ברננקי, אזהיר מפני התחזקות אינפלציונית בשל החלשות הדולר, ושר האוצר האמריקני, הנרי פולסון, סירב לשלול התערבות בשוק המט"ח.

במסגרת התערבות, יפן הייתה אמורה לספק יין כנגד הדולר במהלך של חילוף מט"ח. התוכנית גם נזדקקה למכניזם חילופי המט"ח שהוקם קודם לכן בין ארה"ב לאירופה. אך התוכנית, כאמור, לא יצאה לפועל. למרות זאת, הדולר התחיל להתאושש לאחר שה'פד' וג'י פי מורגן הצילו את בר סטרנס מקריסה – הקורבן הגדול ביותר של המשבר עד כה.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות