הכסף משתעמם בקרנות הכספיות
המפולת בשוק המניות אשר משכה אחריה את שוק האג"ח לסחרור מתחילת השנה, הניעה את המשקיעים המבולבלים לנוס על נפשם ולחפש מקום מפלט, והיא זו שנתנה את הטון להצלחתן חסרת התקדים של הקרנות הכספיות שיצאו לדרך באותה העת. אילולא המשבר, סביר להניח שאותן קרנות דפנסיביות לא היו מוצאות את מקומן בשוק ההון לזמן רב והן היו נדחקות לשולי מפת ההשקעות כפי שהגיחו אליה בוקר אחד.
הקרנות הכספיות נולדו במטרה ברורה לספק אלטרנטיבת השקעה לאלה המחזיקים את כספם בפיקדונות קצרי טווח ובמלווים קצרים נטולי סיכון. אלא, ש-17 מיליארד השקלים אותם גייסו הקרנות הכספיות מאז הקמתן, הגיעו ברובם דווקא מהפדיונות באג"ח הלא מדורגות ובמניות ולא מפיקדונות הבנק. משמעות הדבר היא שמשקיעים רבים העדיפו פתאום, וממש לא בטוח שמהסיבות הנכונות, לשנות את טעמי ההשקעה שלהם, את רמת הסיכון הגלומה בהשקעה ואת בסיסי ההצמדה בצורה קיצונית.
מדד המחירים לצרכן עלה מראשית השנה ב-3.5%, בעוד שהשקעה לא צמודה קצרת טווח, כדוגמת השקעה בקרן כספית, הניבה למשקיעים 2.8% לכל היותר. חוסך מסורתי שבוחר לשמור את כספו בכספת הבנק בתמורה ל-3.5% תשואה בשנה בוודאי יכול להיות מרוצה מתשואתן של הקרנות הכספיות, והוא לבטח לא מוטרד מהעובדה שערכו של הכסף נשחק בזמן שהתשואה הריאלית על השקעתו בשנה זו היא שלילית. אלא שבפועל, חלק נכבד מהסך המנוהל בקרנות הכספיות הוא בבעלותם של משקיעים מבוהלים שעד לאחרונה ניהלו תיק אג"ח ומניות למופת, אשר מצאו אצל יועץ ההשקעות בבנק אוזן קשבת ופנו בעצתו המרגיעה להשקעה בקרנות אלו.
בכיר ב'פד' התבטא לאחרונה בדבר האפשרות כי עליית המחירים הגלובלית המכה בשווקים עשויה להמשך עוד זמן רב ולא ניתן יהיה לרסן אותה גם על ידי הידוק מוניטארי. חרף ההתפרצות האינפלציונית ונוכח ההאטה הכלכלית יתקשו מנהלי הבנקים המרכזיים להעלות את הריבית באופן משמעותי, וכן סביר כי הביקושים הגוברים מהשווקים המתפתחים ימשיכו להזין את הרוח בסערת המחירים עוד זמן רב. בשורות אלו אם אכן יתממשו, יפגעו עוד יותר במי שבחר בהשקעה לא צמודה בתקופה שכזו.
קריסת שוק האג"ח הלא מדורגות פתחה בפנינו ההזדמנויות כאשר תשואתן לפדיון של אג"ח במח"מ קצר-בינוני זינקו לרמה דו-ספרתית באופן גורף וללא הצדקה כלכלית. ההזדמנות לא נסתרת גם מעיניהם של מנהלי החברות מנפיקות החוב ובשבוע החולף התחזקה מגמת הרכישה העצמית של יחידות האג"ח. חברת "מועדון 365" לדוגמה רכשה 10 מיליון שקל מהאג"ח מסדרה א' והורידה את התשואה מ-12% ל-11% בזמן קצר.
הגדילה לעשות הנהלת חברת "מטיס קפיטל" כאשר הודיעה ביום ה' על הגדלת מסגרת הרכישה העצמית של האג"ח מסדרה א', באמצעות חברת בת, לסך כולל של 45 מיליון שקל. יחד עם דיווח על מסמך הבנות למו"מ למכירת החזקתה של החברה ב"יפנאוטו" ומכירת ההחזקה בשותפות פעילות הליסינג, זינקה האג"ח בסוף השבוע ביותר מ-8% ותשואתה נפלה מ-24% ל-20%. כלל לא מפתיע שחברות ממשות נכסים, בין היתר במטרה לרכוש במחירי סוף העונה את האג"ח שהנפיקו לציבור לפני זמן קצר בתקופת פריחתה של תעשיית החיתום, ובוודאי נהיה עדים לגל רכישות עצמיות הולך וגובר ככל שימשך ויעמיק המשבר הנוכחי.
אם כן, הפוטנציאל הטמון בהשקעה באג"ח לא מדורגות ובאג"ח בעלות דירוג נמוך עודנו רב, ותיק המורכב מאג"ח של עשרות חברות הפעילות במגוון ענפים, יתאים אולי יותר לצרכיו של מי שהשקיע עד לאחרונה במניות, קיבל רגליים קרות ומצא עצמו לפתע נרדם בקרן כספית.
נכון להיום, הקרנות הכספיות ברובן לא גובות כלל דמי ניהול וכך הן מצליחות ביתר קלות להכות את תשואת הפיקדונות בבנק בחצי אחוז לפחות, לפני ניכוי עמלות ניהול תיק ני"ע בבנק. העובדה שהעלויות למנהל הקרן הן כ-2 מיליון שקל לשנה על כל מיליארד שקל מנוהל לפני הוצאות פרסום ושיווק, תאלץ המנהלים בשלב כלשהו להעמיס את העלות על המשקיעים, וכך כדאיות ההשקעה תפחת באופן ניכר. דוגמה להשלכות של העלאת דמי הניהול ל-0.125% ניתן לראות בקרנות הכספיות המנוהלות בבית השקעות גדול ומוכר, אשר הציגו פדיון החודש בזמן שהתעשייה ממשיכה לגייס. המשבר בכלכלה הגלובלית צפוי לתת אותותיו עוד זמן רב וסביר שמשקיעים לא מעטים יעדיפו לשבת על הגדר בתקופה פרועה שכזו. אז בזמן שכספך משתעמם בקרן כספית, תוך התעלמות מוחלטת מהעלייה המתמדת במדד המחירים לצרכן והתשואות הגבוהות באג"ח הקונצרניות, חשוב שתדע שגם בתקופות כאלו על המשקיע להתאים את ההשקעה לצרכיו, ומי שלא מצא עד כה עניין בפיקדון בבנק, מן הראוי שיפעיל מעט יצירתיות וירחק גם כעת מהשקעה לא צמודה וחסרת סיכון.
• האמור אינו מהווה המלצה לרכישה, החזקה או מכירה של נכסים פיננסיים כלשהם והעושה זאת פועל על דעתו בלבד.
• הכותב והחברה בניהולו עשויים להחזיק נכסים פיננסיים המוזכרים או הקשורים באמור.