שוק המניות ירד - שוק האג"ח טיפס
בניגוד מוחלט להתנהגותו השלילית של שוק המניות, השבוע החולף היה שבוע חיובי מאד בשוק האג"ח, כמעט בכל תתי האפיקים שבו.
אגרות החוב הממשלתיות הצמודות למדד רשמו עליות נאות בכל המח"מים, אבל אלו היו יחסית מתונות לעליות באגרות החוב השקליות בריבית קבועה, שהגיעו אף לשיעור של למעלה מ 1% במחמ"ים ארוכים במיוחד. כתוצאה מכך הציפיות האינפלציוניות, הבאות לידי ביטוי בהפרשי התשואות בין הגלילים לשחרים, ירדו לרמה של כ 2.75% במח"מ של 10 שנים, כ 2.65% במח"מ של 6-8 שנים וכ-2.6% במח"מ של שנתיים- שלוש.
יש לציין, שהירידה בציפיות האינפלציוניות לאורך כל העקומים נמשכת זה מספר חודשים כמעט ללא עצירה, וזאת על אף מדד חודש יולי, שהיה גבוה משמעותית מהציפיות, כשהשבוע תרמו לכך ירידת מחירי הסחורות והסימנים להאטה בישראל.
אבל כאמור עליות השערים היו לא רק מנת חלקן של אגרות החוב הממשלתיות, גם אגרות החוב הקונצרניות רשמו עליות שערים, חלקן אף חזקות, כשבולטת במיוחד התאוששותו, הסלקטיבית כמובן, של שוק אגרות החוב בתשואות גבוהות (high yield) .
שוק זה, כזכור, נחבט קשות וממושכות בשנה האחרונה ואולם בשבועות האחרונים נרשמה בו רגיעה מסוימת. השבוע, דווקא לאחר פרסום הדו"חות הכספיים, שכצפוי ברוב המקרים לא היו טובים, נראה כי באגרות חוב רבות נגמר זרם המוכרים, ובסקטור זה, במצב שכזה, לא צריכים להגיע ביקושים גדולים במיוחד כדי ליצור עליות שערים חדות.
כך למשל, במצטבר, בחודש האחרון, ישנן אגרות חוב רבות שעלו בשיעורים דו ספרתיים : בוימלגרין 30% ו-36%, פינדון שעלתה ב-32% , מליבו קפצה ב-24%, איזי אנרגיה זינקה ב-20% , ואילו אגרות החוב של אקסום, בנין ואביב "הסתפקו" בעליה של 18%.
הסלקטיביות נמשכת
אציין עוד את אגרת החוב של אנטר הולדינגס (סדרה ב'), שעלתה החודש בקרוב ל 40% ! לאחר שבין היתר האחזקה המרכזית של החברה, חברת טיב טעם, שמניותיה משועבדות לאג"ח זו, פרסמה את דו"חותיה הכספיים. בנוסף, הודיעה טיב טעם על מכירת אחזקות רובומטיקס בתדיראן טלקום לאפקון תעשיות, מה שנסך בטחון גם במחזיקי אגרות החוב של חברת טיב טעם עצמה ואלו השלימו השבוע עליה נאה של 5.5%. עליה זו מעמידה את תשואת אגרת החוב של טיב טעם על 11%, שנחשבת בימים אלו כתשואה נמוכה יחסית.
אולם, כאמור, הסלקטיביות בשוק אגרות החוב הקונצרניות הבלתי מדורגות נמשכה, וגם השבוע נרשמו בחלק מאגרות החוב ירידות שערים חדות. כך, למשל, השלימה השבוע אגרת החוב להמרה של חברת גלובליקום (לשעבר מילומור סחר) ירידה של קרוב ל 25%, כשירידה זו מביאה את תשואת אגרת החוב לרמה של 45% .
עוד בלטו בירידות אגרות החוב של חברות שבבעלותו של ארקדי גאידמק , שירדו, במצטבר החודש בשיעורים ניכרים : אמריס ירדה ב-22% , פטרו גרופ ב-19% , ואילו אוסיף מ"א ירדה בחודש האחרון ב-17%.
פינת ההסדרים - כרמל אחזקות
פינת ההסדרים, שהיא פינה קבועה לצערנו בזמן האחרון, מארחת השבוע את חברת כרמל אחזקות, אשר בדוחותיה הכספיים ציין רואה החשבון של החברה, שהמשך קיומה של החברה כעסק חי מותנה ביכולתה לגבש הסדר כולל לחובותיה ולבעלי האג"ח בפרט.
החברה אמורה לשלם בסוף השנה כ 15 מיליון שקל למחזיקי האג"ח, אולם היא הסתבכה בהשקעה מאד לא מוצלחת בטורקיה, ומאז, כבר תקופה לא קצרה, אגרות החוב של החברה ירדו למחירים המשקפים את חששם הכבד של המשקיעים מחוסר יכולתה של החברה לפרוע את חובה אליהם במלואו ובזמנו.
החברה הודיעה כי בין היתר תנסה לממש נכסים ולמחזר חובות על מנת לעמוד בתשלום, אולם כעת, בשל הזמן הקצר הנותר עד התשלום הנחה דירקטוריון החברה את הנהלתה לנסות ולגבש הסדר עם בעלי האג"ח, שמן הסתם ילווה גם בהסדרים שונים עם שאר נושי החברה ובפרט עם הבנקים.