5 שנים של עליות במעו"ף נקטעו - מה עושים?

אלדר גנזל, מנכ"ל בית ההשקעות מאור-לוסקי, צופה כי מגמת הירידה תמשך נוכח שבירת קו תמיכה זה וחצייתה של רמת 1,000 הנקודות
אלדר גנזל |

בשבוע החולף חצה מדד ת"א 25 לזמן ממושך את קו התמיכה שהחזיק את מגמת העלייה המובהקת בה שהה שוק המניות בחמש השנים האחרונות, וכך ניתן האות להמשכה של מגמת ירידות השערים בתקופה הקרובה, לפחות על בסיס הניתוח הטכני. מתנגדי השיטה בוודאי יטענו כי כל ניסיון לנבא את העתיד נוכח נתוני העבר הינו חסר בסיס רציונאלי והוא משול לפעילותם של שרלטנים מיסטיים ומדיומים רדופי רוחות.

עקרונות השיטה מושתתים על הרעיון שטבעו של האדם הנורמאלי לא משתנה ובממוצע, ינהגו המשקיעים יחדיו בפעילות מחזורית ובתבניות קבועות שניתן לעשות בהן שימוש חוזר כאשר מזהים את היווצרותן. האמת שאינני חסיד של השיטה ואיני מוצא עניין ברזיה, אך הניסיון מלמד אותי שכאשר מתרחשים מאורעות בנאליים הקשורים בכלים טכניים פשוטים המוכרים לרבים, גדלים הסיכויים להצלחתה וכך ההסתברות לקיום המאורע המנובא גדלה באופן משמעותי.

האם השיטה היא זו שצפתה נכונה את המהלך או שמא המשתמשים בה הם אלו שגרמו למהלך להתרחש כך שהנבואה הגשימה את עצמה, זו כבר שאלה של ביצה או תרנגולת. לי לא אכפת מה גרם למה, ואני מנסה לנצל לטובתי כל מהלך טכני פשוט שמתרחש. בממלכת אי-הודאות, כל פנס עכור שמאיר באפלה, עשוי לסייע במציאת הדרך בשביל המטושטש.

אם כך, כפי שניתן לראות בגרף השבועי של מדד ת"א 25 המצורף, קו התמיכה (מסומן בצבע שחור) אשר סימן את התחתיות בכל המשברים שאירעו החל מראשית שנת 2003, אז החלה מגמת העלייה, נשבר בשבוע שעבר. עצם העובדה כי באותה ההזדמנות נשברה גם רמת התמיכה הפסיכולוגית העומדת על 1,000 הנקודות, מגבירה את משמעות המאורע ומחזקת את ההערכה הטכנית כי המדד פונה כעת בדרכו הכואבת אל עבר שערים נמוכים הרבה יותר. כפי שהיה בתקופת המשבר שנבע אז מפיצוץ בועת הדוט.קום בשנים 2000-2002 (מסומן בקווים בצבע ירוק), גם במשבר הנוכחי צפוי המדד להלך בין גבולות הרצועה היורדת (מסומנת בקווים בצבע אדום), עד שתסתיים מגמת ירידות השערים וייפרץ כלפי מעלה קו ההתנגדות.

אז איפה התחתית? כמובן שלא ניתן לדעת, אבל התורה הטכנית בפשטותה טוענת כי שוק מניות צועד שלושה צעדים לפנים וחוזר בין צעד לצעד וחצי לאחור. תיקון אגרסיבי יותר של שני צעדים לאחור מרמז אולי על סוף מגמת העליות הראשית, אזי לא אתייחס לאפשרות קיצונית זו במקרה הנדון. תיקון 1/3 אם כן יושיב את מדד ת"א 25 ברמת 900 נקודות, שהייתה רמת התנגדות מספר חודשים לפני פרוץ מלחמת לבנון השנייה והפכה לרמת תמיכה מספר חודשים אחריה. תיקון של 50% ישכיב את המדד ברמת 780 נקודות, שנשברה למספר ימים בלבד רק עם פרוץ אותה מלחמה ארורה.

אז בהנחה שאכן השיטה תוכיח את עצמה גם הפעם, נשאלת השאלה מה נכון לעשות. ראוי לציין שאין איש שיודע מה יוליד יום ולצערי כלל זה אינו פוסח גם עליי. ובכל זאת, מי שמניח כמוני כי שבירתו של קו תמיכה בן חמש שנים הוא מאורע שיש לתת עליו את הדעת, יאלץ לקחת בחשבון כי הסיכון בהשקעה במניות בטווח החודשים הקרובים רב על הסיכוי לרווח.

כל הכותרות

שחקני המעו"ף בוודאי ימנעו בתקופה שכזו מכתיבת פוט (Put) ללא כיסוי ויעדיפו כתיבת קול (Call) למימון האסטרטגיה, לפחות עד שהמדד יתקרב לרמות התמיכה. למשקיעים בעלי ראיית השקעה ארוכת טווח המעדיפים השקעה במניות ברכיב כלשהו מתיק ההשקעות שלהם הייתי ממליץ לבלוע את הצפרדע ולא להקטין החשיפה למניות. נהפוך הוא, משקיע מתוחכם יבחר להגדיל החשיפה למניות ככל שיעמיק המשבר והשערים יהיו נוחים יותר לרכישה.

מדד ת"א 25 הונפק בשער 100 נקודות בראשית שנת 1992. מאז ובמהלך 16 השנים האחרונות הניב המדד למשקיעים שדבקו בהשקעה בו 900% תשואה נומינאלית. אם אינך מאמין כי "עשור אבוד" מונח לפתחנו, לא נותר לך אלא להעריך כי שערו של המדד יהיה קרוב ל-10,000 נקודות בעוד 16 שנה, כך שלנפילה אפשרית בתקופה הקרובה אין השפעה מכרעת על רווחיותו של התיק במונחי הזמן הראויים להשקעה במניות.

* הכותב הוא מנכ"ל מאור לוסקי בית השקעות.

* האמור אינו מהווה המלצה לרכישה, החזקה או מכירה של נכסים פיננסיים כלשהם והעושה זאת פועל על דעתו בלבד.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה