7 עצות לפני פגישה עם יועץ ההשקעות
הגיע הזמן, קיבלתם שיחת טלפון מהיועץ שצריך לדבר על תיק ההשקעות ואתם ממהרים לסניף הבנק לשיחת הייעוץ התקופתית שלכם. רגע, חכו להלן 7 נקודות שכדאי לשים אליהן לב לפני המפגש:
1. אספו מידע - מבנה תיק ההשקעות, תשואתו, רמת סיכון וטווח זמן ההשקעה.
2. נתחו את המידע – נסו להבין מדוע תיק ההשקעות השיג את הביצועים לטובה או לרעה, כמה שילמתם לאורך התקופה (עמלות ומיסים).
3. הבינו במה אתם משקיעים – שוק ההון עבר אבולוציה אדירה בשנים האחרונות, מאות מכשירים חדשים הונפקו, תעודות סל, סטרקצ'רים, קרנות נאמנות חדשות, אופציות כיסוי הם רק חלק מהחידושים של השנים האחרונות, לכל אחד מהם יש משמעות אחרת הן במובני סיכויסיכון והן במובני עלויות. סביר להניח שכל אחד מהמכשירים האלה הונפק מכוונות טובות של המנפיקים אך עליכם כקונים הסופיים של המוצר מוטלת האחריות להבין מה אתם קונים.
4. מחויבות היועץ והלקוח - אני יודע הסעיף האחרון השאיר אתכם מבולבלים, כיצד אנשים מהשורה כמותכם אמורים להבין מכשירים כה מתוחכמים בשוק ההון?, בשביל זה היועץ נמצא, לא בשביל שהוא יחליט ואתם תנידו בראש אלה בכדי לשאול, להבין, להתעמק זהו תפקידו ומחויבותו שהלקוח יבין מה הוא קונה או מוכר. המחויבות הזו גורמת לרעה החולה שהציג בסעיף הבא.
5. פשטות יתר – בכדי שאתם תבינו את המוצר, וכדי שהיועץ יוכל להסביר אותו לכם, פעמים רבות הכי נוח להכניס את המוצרים לקטגוריות פשוטות וצרות גם עם זה לא המוצר האידיאלי ללקוח – דוגמא לכך הם הקרנות השקליות – ההסבר, תחליף לפק"מ. פשוט, קל ומוכר. אותו דבר סטרקצ'רים ההסבר – הקרן בטוחה והסיכון הוא רק על הריבית. - פשוט וקל ללקוח אבל האם אידיאלי ללקוח? לא בטוח. הכלל הוא שיש להימנע בד"כ מפשטות יתר של מוצרים – ברוב המקרים אלו מוצרים נחותים והסיבה לקיומם היא שקל להסביר אותם לכם הלקוחות – לכל מוצר כזה יש בד"כ תחליף עדיף.
6. הימנעו מריבוי פעולות – כל מחקר בשוק ההון מוכיח באופן חד משמעי, שריבוי פעולות מקטין את תשואת התיק לאורך זמן – אתם לא סוחרים אתם משקיעים , זה לא רע לנצל רווח מהיר מדי פעם אך זו לא שיטה! בחרו את מוצרי ההשקעה בקפידה והימנעו מלבצע לאחר מכאן פעולות רבות (פעם בחצי שנה או שנה זה מספיק).
7. עלויות – לכל פעולה וכל מכשיר יש עלות, ובד"כ כלל עלות נכבדת – העלות הזאת יורדת באופן מידי מהתשואה העתידית שלכם – ולכן לפני פעולה בכל מכשיר – כן גם בתעודת סל או קרן שקלית, שימו לב לעלות – לדוגמא לקוח המחזיק קרן שקלית שרשום עליה 0% עמלה, יכול לשלם לבנק דמי שמירה (או דמי ניהול ני"ע בשמם החדש) של עד 0.8% לשנה – לאמור כ-25% מהתשואה העתידית שהוא אמור לקבל. התמקחו. ודאו. בדקו.
לסיכום – התייחסו ברצינות ובביקורתיות לתיק ההשקעות שלכם , על תיקחו שום דבר כמובן מעליו ונסו לקבל מדי פעם משוב חיצוני על התיק (חברים , יועצים אחרים , מנהלי תיקים).
מאת: מיכה צ'רניאק, מנכ"ל בית ההשקעות להבה
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה