ההודעה של מונסנטו והצפי במחירי הסחורות
בצל הסערות שטלטלו את שוק האגרו-כימיה בשבוע האחרון נבלעה ידיעה שלטעמי הינה בעלת חשיבות גבוהה לכיוון העתידי של שוק החקלאות העולמי. בתחילת השבוע הודיעה מונסנטו, כי לראשונה אישרה סין את יבוא של זרעי הסויה המהונדסים של החברה לשימוש החקלאים המקומיים. יתירה מזאת, נשמעו הערכות כי סין אף תאשר שימוש בזרעי תירס מהונדסים החל מ-2009. בכך מצטרפת סין למועדון המצומצם (אך הצומח במהירות) של 23 מדינות המשתמשות בזרעים מהונדסים.
צעדה של סין אינו מפתיע, לאור השינויים בדפוסי צריכת המזון במדינה. השיפור הכלכלי במדינה בשנים האחרונות הוביל לעלייה חדה בהוצאה על מזון. בשנת 2001 עמדה על ההוצאה על מזון לנפש בסין על 2,028 יואן לנפש.
ב-2006 כבר טיפסה ההוצאה על מזון לנפש ל-3,111 יואן, זינוק חד של 53%. זרעים מהונדסים משמשים בעיקר לגידולים למאכל בהמות, ומתחילת המילניום צריכת הבשר בסין מזנקת אף היא. אם בתחילת המאה אכל הסיני הממוצע כ-30 ק"ג בשר בשנה, הרי שכיום הוא צורך קרוב ל-50 ק"ג בשר (הוא עדיין רחוק שנות אור מהאמריקאי הממוצע, שלא מסתפק בפחות מ-120 ק"ג בשר בשנה).
חשוב לזכור, ק"ג בשר מצריך גידולם של 7 ק"ג גרעינים. למעשה, השינוי בהרגלי הצריכה בסין עומד מאחורי הקושי של מערכת החקלאות העולמית לעמוד בביקוש לגרעינים בשנים האחרונות והעליות התלולות במחירי הסחורות החקלאיות. הזרעים המהונדסים הגיחו לעולם ב-1996 ומאז התחום צומח במהירות. מונסנטו היא מובילת השוק הבלתי מעורערת, ומשקיעה מיליארדי דולרים בניסיון לייצר זרעים משופרים וחזקים יותר בעלי ערך כלכלי לחקלאי. ההשקעה אחרונה תפסה כותרות אף בארצנו הקטנטונת, לאחר שמונסנטו רכשה נתח באבוג'ן הישראלית. הזרעים המהונדסים הם מהפיכה טכנולוגית אמיתית, לא פחות.
הדור הראשון של הזרעים המהונדסים נועד לייתר את השימוש בחומרי הדברה שונים ולהפחית עלויות החקלאי. פיתוח הדורות הבאים כבר מתמקד בהגדלת התפוקה החקלאית, ע"י יצירתם של זרעים העמידים לתנאי אקלים קשים ואף כאלו הצורכים פחות דשנים. בעולם המצמצם בעקביות את שטחי המזרע שלו בעודו נאבק להאכיל מספר הולך וגדל של פיות, לזרעים המהונדסים תפקיד חשוב ביותר ביכולת לעמוד בביקוש הגלובאלי למזון. המצאת הדשנים הכימיים בראשיתה של המאה הקודמת שינתה באורח מבני את עקומת היצע המזון ואפשרה לעולם להתמודד בקלות יחסית עם הצמיחה הדרמטית באוכלוסיה ובביקוש למזון. במאה ה-21, הזרעים המהונדסים יכולים לשחק את אותו תפקיד.
סין, יבואנית הסויה הגדולה בעולם, מעוניינת למתן את תלותה בחקלאי המערבי. כיום מייבאת סין מארה"ב כ-400 מיליון בושל סויה בשנה, כמעט 40% מיצוא הסויה האמריקאי. הסיבה לכך נעוצה בתפוקה החקלאית הנמוכה בסין. החקלאי הסיני מפיק משדה הסויה כמחצית התפוקה שמפיקים חקלאים בברזיל ובארה"ב. אימוץ נרחב של הזרעים המהונדסים בסין יכול להעלות באופן דרמטי את התפוקה החקלאית במדינה ולשחק תפקיד משמעותי בהקלה על לחצי המחירים על הסחורות החקלאיות בשנים הקרובות.