מסכמים שנה: הימים שאפריקה עוד נסחרה בתשואה של 4.5%

ערן סטפק, מנהל השקעות בכיר במיטב בית השקעות, מסכם את השבוע שעבר וגם את השנה העברית שחלפה
ערן סטפק |

זה היה, שוב, שבוע קיצוני ומטלטל בשוק אגרות החוב, אלא שבניגוד לשבוע שעבר בו הסערה היתה גם באגרות החוב הממשלתיות וגם באגרות החוב הקונצרניות, השבוע, במצטבר, נרשמו עליות שערים נאות בשוק אגרות החוב הממשלתי, בעוד ששוק אגרות החוב הקונצרני, על אף שבחלקו נרשמו עליות שערים (בעיקר בזכות העליות ביום ראשון) התנהג בתזזיתיות ועצבנות רבה, כהמשך לשבוע העצבני והשלילי שקדם לו.

אין ספק כי גם השבוע התנהלות השוק הושפעה בראש ובראשונה מהנעשה בעולם, ובעיקר בארה"ב, כך שביום ראשון, לאחר גל העליות בשווקי העולם בסוף השבוע הקודם, הבורסה בת"א הגיבה בעליות שערים חדות ביותר, הן במניות והן באג"ח, אולם לאחר מכן החל השוק לאבד גובה, בין היתר על רקע העיכובים באישור התכנית האמריקנית, והחשש מהתמשכותו של המשבר. בסופו של השבוע אנחנו עדיין נמצאים ברמת תשואות באגרות החוב המדורגות שנחשבה עד לא מזמן כגבוהה מאד ואף בלתי הגיונית.

כך למשל אגרות החוב של אפריקה ישראל נסחרות בתשואות שמגיעות לכדי 18% (צמוד למדד), אגרות החוב של קבוצת דלק נסחרות בקרוב ל-12% תשואה, במבני תעשיה תשואת האג"ח היא כ 9%, ואילו בדלק נדל"ן, שהיא החברה "המסומנת" ביותר כעת ע"י המשקיעים התשואה היא למעלה מ-33%.

יצוין כי החברה דיווחה ביום חמישי על מכירת נכסים למגדל וכן על קבלת הלוואה מבעלת השליטה, פעולות שעשויות לה להתמודד עם הקשיים התזרימיים המיידים, מה שעודד מעט את אגרות החוב החבוטות של החברה.

חוגגים שנה

השבוע מסתימת השנה העברית ומעניין לראות היכן היו התשואות על אגרות החוב הנ"ל בערב ראש השנה הקודם. יש לזכור שאז כבר לא היינו בתקופת אופוריה, אלא בתוך המשבר, אם כי בדיעבד זאת היתה רק תחילתו.

אם כן, אפריקה ישראל, למשל, נסחרה בתשואה של 4%-5% , קבוצת דלק ודלק נדל"ן נסחרו אף הן סביב 5% תשואה, מה שהמחיש שלמרות שהאוירה התחלפה התשואות עדין היו נמוכות מאד כשמדובר בטייקונים המקומיים. לא זו בלבד, אלא שבחודש מרץ, השנה, בעיצומו של המשבר, הצליחה חברת ויתניה, שהיא חברת בת של דלק נדל"ן, לגייס באמצעות אגרות חוב, כשבין היתר היא נשענת על הגב החזק שלה בדמותן של דלק נדל"ן וקבוצת דלק. רק חצי שנה עברה מאז....

מי ששמר על רמת תשואות דומה לעומת סוף השנה העברית הקודמת הן אגרות החוב הממשלתיות, שם רמת התשואות נעה באגרות החוב הצמודות סביב 3.6%-3.9% , כך שנכון להיום נרשמו רווחים נאים הן בשל הזחילה, הן בשל האינפלציה והן בשל ירידת התשואות הקלה.

גם אגרות החוב השקליות רשמו עליות שערים סבירות בשנת תשס"ח, וזאת על אף שרמת התשואות בהן לא ירדה, כך שפחות או יותר הן "זחלו את התשואה", אולם בתקופה כל כך קשה זה בהחלט עדיף על מרבית האלטרנטיבות.

גם השבוע המשקיעים באגרות החוב הבלתי מדורגות לא רוו נחת כאשר בחלק מן המקרים המשקיעים המיואשים פשוט כבר לא מוכרים וכך המחיר אינו משתנה, ואילו בחלק מן המקרים המשקיעים מתעקשים למכור בכל מחיר שבו ניתן למצוא קונה ובלבד שייפטרו מן הסחורה.

כך, מצאנו השבוע את אגרות החוב של חברת לנדמארק נמכרות ב-12 אגורות, את אגרות החוב של אמריס, שנסחרות ב-16 אג' ואת אופק נדל"ן, שנסחרות כבר תקופה ארוכה ב-14 אג' (אם בכלל ניתן להגדיר את המחזורים שם כ "מסחר").

מי שכן הולכים לסוף השבוע כשחיוך קטן על פניהם, אלו המשקיעים באגרות החוב של חברת אוסיף וחברת הבת אוסיף מזרח אירופה, כאשר ביום חמישי הודיעה החברה על כך שד"ר יוסי שגב, יקנה את החברה מארקדי גאידמק, מה ששלח את אגרות החוב של החברה (סדרה ד') לעליה של 8% , ואת אגרות החוב של חברת הבת לזינוק של 25%. על סיכום תשס"ח בשוק אגרות החוב הבלתי מדורגות אין צורך להכביר במילים, זאת היתה שנה קטסטרופלית לסקטור, שנה שבה אגרות חוב רבות קרסו למחירים זעומים, לעיתים בלי קשר למצב החברה בפועל.

ואכן, גם השבוע, חברות רבות המשיכו לרכוש חזרה במחירי סוף עונה את אגרות החוב אותן הנפיקו לציבור, ובכך גם חילצו את המשקיעים שמצאו את מבטחם בנזילות.

יצוין כי היום, מלבד היותו יום המסחר האחרון בתשס"ח, הוא גם יום המסחר האחרון לרבעון השלישי, שצפוי, שוב, להיות רע מאד עבור רוב החברות שלהן אג"חים בלתי מדורגות, כך שהחברות ניסו, ויתכן שגם ינסו במהלך היום, להספיק ולרכוש אג"חים כבר כעת על מנת לשפר במשהו את מאזניהן, הן בשורת הרווח, והן בהיקף החוב, ואין דרך קלה מזו.

השבוע בלטו בקניות החברות ורדינון נדל"ן, פולאר בינ"ל, פרשקובסקי, נתנאל גרופ, רשי, אלעזרא, קציר, אס.די.אס, קבוצת כרמל ורבות אחרות, מה שיאפשר להן, כאמור, להציג דו"חות משופרים קמעא.

ועם סיומו של חודש ספטמבר (השחור) ועם סיומה של שנת תשס"ח איחוליי שנה טובה ושקטה לכולנו.

מאת: ערן סטפק, מנהל השקעות בכיר במיטב בית השקעות

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה