סימן השאלה הקריטי במגזר האגרו-כימיה

אבירן רביבו, אנליסט בכלל פיננסים, מנתח את מצב שוק הסחורות בצל הסערה בשוק ההון בעולם
אבירן רביבו |

שווקי המניות ממאנים להירגע, וקל להבין מדוע. המערכת הפיננסית עולמית נראית שברירית מתמיד ותוכניות ה"הצלה" למיניהן כנראה יצילו אותה מקריסה, אך יתקשו למנוע פגיעה מהותית בכלכלה הריאלית, ה"אמיתית".

כשהסערה משתוללת בשווקים, כל משקיע מחויב לוודא שהנחות היסוד שלו אכן עומדות במבחן המציאות. נגדיר זאת כך, ב-2008 גמישות מחשבתית איננה פריבילגיה. הקושי האמיתי בימים אלו הוא לנקות את רעשי הרקע הבלתי פוסקים ואת סחרחורת המאניה-דפרסיה שחווים השווקים, ולהיצמד למציאות הכלכלית הבסיסית ולאיתותים שהיא מנפיקה לנו. ל-Fundamentals. במגזר האגרו-כימיה, סימן השאלה הקריטי תלוי מעל ראשיהם של מחירי הסחורות החקלאיות. כל סקירה על שוק האגרו-כימיה נפתחת בהנחת היסוד כי ה- Fundamentals בשוק זה חיוביים ביותר, אולם ה- Big Fundamental (ויסלח לנו קווין גארנט שאנו משאילים כינוי שעבד עליו במשך שנים כה רבות) בשוק זה הם מחירי התירס, הסויה והחיטה. על פיהם יישק דבר, והם אלו שיקבעו לאן ילכו מחירי הדשנים ומוצרי ההדברה ב-2009.

ובכן, השבועות האחרונים שולחים מספר איתותי אזהרה חד-משמעיים לגבי הכיוון אליו צועדים מחירי הסחורות החקלאיות. בשטף המידע המציף אותנו (וכולל בעיקר את המילים בנק,משכנתאות,קריסה) הובלעה לה ידיעה חשובה. מדרום-קוריאה נמסר כי בכוונת השחקנים המרכזיים שם להכפיל את יבוא החיטה המשמשת להאכלת בהמות ב-2009 ולחתוך את יבוא התירס, וזאת בשל העלייה התלולה במחירו.

למי מכם שמזלזל בחשיבות ההודעה, נזכיר כי דרום-קוריאה היא יבואנית הגרעינים השלישית בגדולה בעולם, ואחראית לכ-10% מיבוא התירס העולמי. מתברר כי בעלי חוות לגידול בהמות בדרום קוריאה מתקשים לשאת את הזינוק במחירי הגרעינים המשמשים למאכל. ההאטה הכלכלית במדינה מקשה עליהם לגלגל את הזינוק בעלויות לצרכן הסופי, וחלקם אף הפסיקו פעילותם בשנה האחרונה.

אם נזכור כי קרוב ל-40% מתצרוכת התירס העולמית משמשת להאכלת בהמות וכי החיטה הינה "מוצר תחליפי" פר אקסלנס לצורך זה, נבין כי המסקנה המתבקשת היא כי הביקוש לתירס עומד לספוג מכה לא פשוטה ב-2009.

ותשאלו, מה עם ה"מלאים הנמוכים" (עוד הנחת יסוד)?

לפני שבועיים טענו כי ההסתמכות על המלאים הנמוכים ככאלו שיתמכו במחירי הסחורות החקלאיות הנוכחיים בעייתית ולא עומדת במבחן המציאות. הזהרנו כי תיקון קל בנתוני מלאי התירס עלולים לשלוח אותו חזרה למחירי 2007. השבוע פרסם ה-USDA כי מלאי התירס לסוף ספטמבר עלה ב-48 מ' בושל, לא משהו רציני. מדובר סה"כ ב-0.4% מהצריכה השנתית של תירס בארה"ב.

כל הכותרות

מחיר התירס הגיב באלימות וירד בקרוב ל-5% באותו יום, וזאת למרות שבמקביל זינק הנפט בכ-4 דולר. התירס עומד כיום על 4.85 דולר לבושל, רמה המעמידה בסיכון ממשי את הביקוש לדשנים. גם נתוני המלאי לסויה הועלו בשל הירידה בביקושים ותפוקה גבוהה מהצפוי, ואף היא רשמה ירידות של קרוב ל-5% לשפל שנתי, 10.45 דולר לבושל.

השאלה המרכזית ביותר במבט קדימה היא היכן יתייצבו מחירי הסחורות החקלאיות בצילה של חולשה כלכלית גלובאלית. הכלכלה בשבועות האחרונים מאותתת בעקשנות כי הם יתקשו להתאושש.

מאת: אבירן רביבו, אנליסט בכלל פיננסים

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה