למה אפריקה, קבוצת דלק ואחרות פשוט לא קונות?
למרבה השמחה, השבוע שחלף הכיל רק שני ימי מסחר, כך שפעילי השוק, ואיתם המשקיעים, נאלצו לסבול רק ביומיים האלה, בין הגפילטע פיש לתפוח בדבש. ויחד עם זאת, השבוע שחלף המשיך את המגמה השלילית, וביתר שאת, כך שירידות השערים ביומיים הללו, במיוחד במדדי התל בונד, היו חדות מאד "והספיקו" עבור שבוע שלם.
נתחיל דווקא באגרות החוב הממשלתיות, שם גם היו אמנם ירידות שערים מסוימות, אולם בהתחשב באלטרנטיבות (מניות או אגרות חוב קונצרניות) אין ספק כי ניתן להגדיר את המסחר באגרות חוב אלו כמסחר נורמלי, ואת התשואות בהן נסחרות אגרות החוב הממשלתיות כ "אי של יציבות". אגרות החוב הממשלתיות במח"מים ארוכים, הן השקליות והן הצמודות ירדו השבוע בכ 1.5%-2% ואלו הירידות החדות ביותר בכל השוק הממשלתי.
לעומתן, יומיים, רק שני ימי מסחר, הספיקו לאגרות החוב המדורגות (מדדי התל בונד וכיו"ב) לרדת במצטבר בין 4% ל 6.5%, מדובר בקריסה מוחלטת של אגרות חוב שעד לפני חודשים ספורים היו חביבות המשקיעים, הן המוסדיים והן מהציבור, שהשקיעו בהן בעיקר דרך תעודות הסל.
דא עקא, משבא המשבר החביבות הזו עולה ביוקר והפדיונות הכבדים בתעודות הסל ובקרנות הנאמנות הרלוונטיות מאיצים את תהליך ירידת המחירים, מה ש"שובר" משקיעים נוספים, שאינם מבחינים או חושבים מה בדיוק הם מוכרים כיוון שמטרתם אחת- מפגש עם המזומן.
כך למשל, הידיעות במהלך החג על קשיים בפעילותו של בנק דקסיה העולמי והזרמת כספים לתוכו ע"י מספר ממשלות אירופאיות, הכניסו ללחץ את המשקיעים באגרות החוב של חברת הבת, דקסיה ישראל (לשעבר אוצר השלטון המקומי).
בתקופה שכזו, לא עזרה ההודעה המרגיעה ששיגר הבנק במוצאי החג- למשקיעים אין כל סבלנות ואורך רוח לידיעות מהסוג הנ"ל, ונראה שהם גם לא ממש בדקו או התענינו האם המשבר בחברה האם רלוונטי לחברת הבת, הם פשוט מכרו מכל הבא ליד (לדקסיה ישראל 4 סדרות אג"ח בשוק) והורידו את אגרות החוב בשיעורים שנעו סביב 10%.
רק לאחר שהבנק ערך שיחת ועידה ומיהר לדווח על רכישה מסוימת חזרה של אגרות החוב הנ"ל, נרגעו מעט הרוחות סביב אגרות החוב ואלו סגרו בירידה ממוצעת של כ 6%, לא רחוק מהירידה במדדי התל בונד ביום חמישי....
אגרות חוב נוספות שבולטות לשלילה בשבוע החולף, מבין אלו הנמצאות במדדי התל בונד, היו אגרות החוב של אפריקה ישראל וקבוצת דלק. דלק, אגב, תמכה בחברת הבת דלק נדל"ן וסייעה בידה לגלגל את ההלוואה שנפרעה בסוף החודש החולף.
ולמרות זאת, ואולי בגלל זאת, אגרות החוב של החברה עצמה ירדו בכ 10% בממוצע בשני ימי המסחר של השבוע החולף, מה שמעמיד את תשואתן על כ 14%. גם אגרות החוב של אפריקה ישראל נחבטו קשות בעת האחרונה, ואף יותר מאלו של קבוצת דל - רק בשבוע החולף ירדו אגרות החוב של החברה בשיעורים שהגיעו ל-15% ואף 20%!.
לאפריקה סדרות רבות של אגרות חוב, שהונפקו בעבר בהיקפים עצומים, וכעת רובן נסחרות ברמת תשואות "מפחידה" של למעלה מ-20% (לשנה + הצמדה, למי שעדיין מאמין שהחברה תשרת את חובה...).
יצוין כי לא קבוצת דלק (למעט קניה קטנה בתחילת המשבר), לא אפריקה וגם לא מרבית החברות הגדולות במשק, ביצעו רכישות חוזרות של אגרות החוב שלהן, על אף שאלו הגיעו, כאמור, למחירים נמוכים מאד.
כמובן שהחברות חייבות לשמור את כספיהן, עד כמה שניתן, ולנסות לחלוף את הסערה הנוכחית, ולכשהשוק יתאושש לנסות ולמחזר את החוב, שכן לא ניתן להגיד כרגע עד מתי יישאר המשבר הנ"ל בשווקים ובאלו עוצמות.
יחד עם זאת, לעובדה שהחברות אינן קונות את אגרות החוב שלהן יש השלכות שליליות ביותר, שכן מדובר כבר בשבועות ארוכים בהם אגרות החוב של החברות הנ"ל נסחרות בתשואות דו ספרתיות, אין כאן כשל שוק מקרי או נקודתי, אלא חשש אמיתי של השוק מאי פרעון האג"חים הנ"ל.
למעשה החברות משדרות סטייטמנט לשוק אותו ניתן לתמצת ב"המזומן הוא הדבר החשוב ביותר כעת ואגרות החוב שלנו לא נסחרות מספיק בזול כדי שנבזבז אותו לרכישת אג"ח". אלא שהסאבטקסט כאן הוא משמעותי, למעשה משדרות החברות, שעבורן קניית אגרות החוב של עצמן, במחירים של 50 אג' או 60 אג' אינה כדאית וזאת לא עובדה שיש לזלזל בה.
כקודמו, למרבה השמחה, שבוע המסחר שיפתח היום יהיה מקוטע וקצר ויסתיים ביום שלישי בשל יום הכיפורים. נאחל לכולם גמר חתימה טובה וצום מועיל.
מאת: ערן סטפק, מנהל השקעות בכיר במיטב בית השקעות