הטעות הנפוצה של המשקיע - התזמון

ארז ברית |

הכתבות שפורסמו בשבועיים האחרונים התייחסו לפאניקה שאחזה בציבור המשקיעים ותיארו מספר מקרים של משקיעים מודאגים המתקשרים לבתי ההשקעות ופודים את כספם או לחילופין מקטינים את אחזקתם במניות והופכים את תיק השקעותיהם לתיק סולידי. אכן סיפורים על משקיעים שראו לפניהם כבר את סוף העושר או את סופה של המערכת הפיננסית (להלן ה"פאניקנים") היו לא מעט בשבועות האחרונים.

אז מי שחושב שחזון האפוקליפסה הגיע, עדיף שלא ימשיך לקרוא את המאמר. קראנו את הכתבות בעיתונים, שבחלקם הופיעו אמרות חזקות ביותר "עדיף לחכות על הגדר"? ו"עדיף להפסיד עלייה של 30%"?

אחת הטעויות היותר נפוצות של משקיעים היא נושא התזמון – אפקט שרבים מהמשקיעים חושבים שהם יודעים לנצל, כלומר למכור בשיא ולקנות בשפל. רבים מהמשקיעים מעדיפים בתקופות של ירידות ואי וודאות לצאת משוקי המניות ולהיכנס בעיתוי "יותר נכון". הבעיה הגדולה ביותר היא לגלות מהו העיתוי הנכון? האם עלייה של 10% או 20% הינה הסימן לכך שהשוק הדובי חלף או סימנים כלכליים או אחרים אשר מסמנים על שינוי מגמה ובואם של השוורים.

המחקרים מראים שמשקיעים המנסים לתזמן את שוק המניות יוצאים בסופו של דבר מופסדים. הדוגמא הבאה תמחיש עד כמה הכניסות והיציאות משוקי המניות עלולות לסכן את תשואת המשקיע: מי שהשקיע במדד ת"א 100 מ – 1998 עד סוף 2007 (10 שנים) הרוויח 300%. אם ננטרל את 10 הימים עם התשואה הטובה ביותר בכל 10 השנים הללו, תשואת המשקיע תרד ל – 150%. אם ננטרל את 20 הימים הטובים ביותר, התשואה תהיה רק 77% . אם ננטרל את 30 הימים הטובים ביותר תשואת המשקיע תהיה 31% ואם ננטרל את 40 הימים הטובים ביותר, התשואה תרד ל – 0%. כלומר, מספיק שמשקיע לא היה בממוצע ב – 4 הימים הטובים בשנה, תשואתו היתה יורדת לגמרי.

חברת דנבר בארה"ב הבודקת את התנהגות המשקיעים והחלטותיהם לקנות ולמכור קרנות נאמנות מנייתיות מאז 1984, מצאה שב – 20 השנים האחרונות תשואת המשקיעים תלויה הרבה יותר בהתנהגות המשקיע מאשר בתשואת השוק. וכן שמשקיעים שהחזיקו במניות, הניבו תשואות גבוהות יותר לאורך זמן מאילו שניסו לתזמן את השוק.

מדד S&P 500 הניב תשואה שנתית ממוצעת של כ – 12% לעומת הציבור (המושקע במניות דרך קרנות נאמנות ) שהניב תשואה שנתית ממוצעת של כ –4.5% בלבד.

השווקים של היום הרבה יותר מהירים מהשווקים של פעם ולכן שוקי המניות עולים וגם יורדים בתנודתיות גבוהה יותר. אך דבר אחד בטוח – שוק המניות תמיד מקדים את המחזור כלכלי וגם פה הזמנים הולכים ומתקצרים, כך שאם פעם שוק המניות הקדים את הכלכלה ב 8-12 חודשים, היום התקופה כבר צומצמה ל – 6 חודשים. על כן משקיע שיחכה לנתונים כלכליים בטוחים וברורים עלול לאחר את הרכבת.

כל הכותרות

לסיום, התנודתיות שחווינו לאחרונה, כנראה תלווה אותנו עוד תקופה לא קצרה, אם כי להערכתי במידה מועטה יותר. אבל אין ספק, כי חלק מהעליות האחרונות שהשוק חווה בימי המסחר, הוכיחו שוב כי אי אפשר להכות את שוק המניות על ידי תזמון, ושוב הציבור הרחב שנכנס לשוק בסוף העליות הוא גם זה שיוצא ראשון בסוף הירידות ועל זה נכתב: "איך שגלגל מסתובב".

מאת: ארז ברית, מנכ"ל בית ההשקעות טנדם קפיטל

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה