מה לחברות כמו כי"ל ומכתשים אגן ולמשבר האשראי?
צלילת הסחורות החקלאיות בשבועות האחרונים מותירה את משקיעי האגרו-כימיה בצד הכואב יותר של המשבר. נציגות סקטור האגרו-כימיה בשוק הישראלי, כיל ומכתשים אגן, הלכו יד ביד בשלושת החודשים האחרונים ועד הבוקר מחקו משוויין 48%, לא פחות. לשם ההשוואה, בשלושת החודשים האלו איבד מדד הבנקים 28% "בלבד".
במבט ראשון העניין נראה תמוה, שכן התגברות מחנק האשראי ומצוקת הנזילות הגלובלית הייתה אמורה לפגוע במוסדות פיננסיים בראש ובראשונה. מה לחברות בתחום החקלאי הנהנות ממאזן חזק, תזרים מזומנים יציב ומינוף נמוך ולמצוקת האשראי?
ההסבר הרווח הוא כי הצורך של גופי השקעה פיננסיים בשוקי הסחורות לייצר נזילות מוביל למימוש רוחבי של השקעותיהן. ברקע אף נשמעות הערכות כי אנו חוזים בהתפוצצותה של בועת סחורות. המשקיעים שהתרגלו לשמוע טיעונים מנצחים כגון "העולם הרי חייב לאכול" (מציאות הנכונה תמיד), צופים אחוזי אימה בתירס ובסויה עת נשחקים יום ביומו. שאלת מיליון הדולר היא מתי תיעצרנה נפילות מחירי הסחורות ? מה יהיה מחיר שיווי המשקל הכלכלי בשוק זה? אנו מאמינים כי בורסת הסחורות של שיקגו יכול לסייע רבות במציאת התשובה לשאלה זו. החל מ-1924 החל הCFTC, הגוף המפקח על המסחר בסחורות בארה"ב, לפרסם דוחות המאפשרים לזהות את היקף ההשקעות הספקולטיביות בסחורות. הבורסה מסווגת את המשקיעים בסחורות לשתי קטגוריות בניסיון למפות את מאפייני ההשקעה בסחורות. הסוג הראשון הוא משקיעים מסחריים, קרי כאלו העוסקים בפועל במסחר ובייצור הסחורות המדוברות. בקטגוריה זו בד"כ נשמר האיזון בין פוזיציות לונג לשורט.
הסוג השני הינם משקיעים לא-מסחריים, שם מרוכך לספקולנטים. ניתוח קטגוריה זו מלמד על הכיוון שבחרו המשקיעים הפיננסיים בסחורות והיקף ההשקעה. עודף פוזיציות הלונג בקטגוריה זו משמש אינדיקציה להיקף ההשקעה הספקולטיבית בסחורות.
ה-CFTC עוקב ומפרסם נתונים אלו לאור ההיסטוריה הארוכה של ארה"ב עם בועות במחירי הסחורות. כבר בראשית המאה הקודמת התנפחה לה בועת כותנה בארה"ב, שהסתיימה בהתרסקות שוק הכותנה ב-1908. דרך אגב, התנפצות בועה זו רוששה את ג'סי ליוורמור, אחד המשקיעים המפורסמים בהיסטוריה וגיבורו של הספר "זיכרונותיו של סוחר מניות מוול-סטריט". נתמקד בסחורה החביבה עלינו, התירס. כל חוזה על תירס שקול ל-5,000 בושל. בתחילת יולי השנה עמד עודף פוזיציות הלונג הספקולטיביות בתירס על 340 אלף חוזים. מדובר על חוזים לרכישת 1.7 מיליארד בושל תירס, כמעט 15% (!) מהיקף הייצור העולמי. שלא במפתיע, בחודש זה הגיע התירס לשיא כל הזמנים תוך שהוא נושק ל-8 דולר לבושל. אולם נתח כה גדול של השקעה ספקולטיבית היווה איתות אזהרה חד-משמעי בנוגע לתקפות המחיר. הרי מדובר בידיים חלשות המועדות לבריחה עם התהפכות המגמה.
מאז כידוע, הטרנד התחלף. המשבר הפיננסי והצורך הנואש לנזילות הוביל לסגירה מסיבית של פוזיציות לונג ספקולטיביות בסחורות. עודף פוזיציות הלונג הספקולטיביות בתירס רשם יחידה חדה ל-135 אלף חוזים בלבד. אולם לא היינו מזדרזים לברך על המוגמר ולמהר ולהכריז על סופן של הירידות בתירס. מדובר ברמה גבוהה מבחינה היסטורית השקולה ל-5.5% מתפוקת התירס העולמית. עדיין קיימת שכבת שומן ספקולטיבית בשוק. להערכתנו רק ירידה של פוזיציות הלונג לרמה הנמוכה מ-50 אלף חוזים תסמן את ניקוי השוק ותאפשר לכוחות הביקוש וההיצע לקבוע מחיר כלכלי עמיד לסחורות החקלאיות.
מאת: אבירן רביבו, אנליסט בכלל פיננסים