יש משקולת על מחירי האשלג אבל יש גם צד שני
משבר האשראי העולמי ממשיך להכות בנו מכל כיוון. שווקי המניות, האג"ח והמטבעות חווים זעזוע פיננסי המעצב את העולם בו אנו חיים מחדש. לא נתיימר לבחון כאן את כל ההשלכות לעתיד (אין מספיק מקום), ננסה להתמקד בסקטור הדשנים. כאן למשבר עלולות להיות השלכות מפתיעות.
ראשית כל, חשוב לעמוד על אמת בסיסית. בשנים האחרונות התארכה רשימת המוצרים שנחשבו על ידי המשקיעים כמוצרים במחסור. הרשימה כללה נפט, תירס, דירות ברומניה, ברזל ומה לא. היה דומה כי מכל אלה פשוט אין מספיק. דומה כי כיום רשימה זו התקצרה פלאים לכדי מוצר אחד בלבד – כסף. במצב עניינים זה זוהרת סין בבדידותה עם עודפי נזילות אדירים של 1.9 טריליון דולר. הסכום העצום הזה ומצוקת הנזילות הגלובאלית מעניקים לסין עמדת כוח חסרת תקדים בשווקי העולם.
עדות ראשונה לאופן בו מתרגמת סין את מעמדה קיבלנו השבוע. התפרסם כי לאחר עיכובים רבים חתמו סין ורוסיה על הסכם ארוך טווח לאספקת נפט רוסי לסין. בתמורה התחייבו הסינים להעמיד הלוואות לחברות תעשייה רוסיות המצויות בקשיים בהיקף של 20-25 מיליארד דולר. אין לנו ספק כי מצוקת הנזילות הרוסית דחפה אותם להשלמת ההסכם בעיתוי הנוכחי.
לא יכולנו שלא להיזכר במשא ומתן שמנהל קרטל הדשנים מול הסינים בחודשים האחרונים. עד כה התמקדו המנתחים בחולשת עמדתה של סין המצויה באחזקת חסר באשלג לאור היקף רכישות נמוך במיוחד ב-2008, תוך שהם מציינים כי BPC, תאגיד האשלג ממדינות בריה"מ לשעבר, שם לעצמו יעד להגיע למחיר של 700-1000 דולר לטון אשלג.
משבר האשראי משנה את יחסי הכוחות במשא ומתן זה באופן דרמטי לרעת חברות האשלג. בלרוסקלי, יצרנית האשלג בבעלות ממשלת בלרוס, תתקשה להשהות את החתימה על החוזה לאורך זמן. בלרוס נקלעה למשבר נזילות חמור, ולאחרונה אף פנתה לקרן המטבע העולמית בבקשה להלוואת חירום על סך 2 מיליארד דולרים.
מכיוון שהביקושים לאשלג כמעט ונעצרו לחלוטין בשבועות האחרונים חשוב יהיה לרוסים להחזיר את הסינים למעגל רוכשי האשלג, ומהר. כפי הנראה, הם יצטרכו להתפשר. בטווח הקצר, מצוקת המימון של הבלרוסים עלולה להוות משקולת על מחירי האשלג.
אולם משבר האשראי לא מביא רק בשורות רעות לענף הדשנים. בטווח הבינוני הוא צפוי לסייע לשחקניות הנוכחיות לשמור על מעמדן התחרותי בשוק. למה? קשיי המימון יעצרו את הפיתוח המואץ של מכרות אשלג בעולם.
בחודשים האחרונים צפינו בפעילות קדחתנית של חברות רבות בעולם לבניית צד ההיצע בענף. ההשקעה בפיתוח מכרות דורשת השקעות מזומן גבוהות, לא דבר טריוויאלי בימינו. מחנק המזומנים יצמצם באופן דרסטי את פעילות הפיתוח, וכשיתאוששו הביקושים ייהנו השחקניות המבוססות בענף משליטה טובה יותר על השוק.
רצינו לסיים במילה אחרונה בנוגע ל-USDA ולהתייחסות לתחזיותיו. השבוע הוציא ה-USDA עדכון מיוחד בנוגע לתפוקה ולמלאים הצפויים לסחורות החקלאיות. התרענו כבר בעבר מפני הסתמכות מוגזמת על תחזיות ה-USDA בנוגע לתמונת ההיצע וביקוש העתידי בסחורות החקלאיות. מדובר בנתונים המועדים לתנודתיות ולשינויים חדים בטווחי זמן קצרים. לדוגמא, בעדכונים האחרונים לא שינה ה-USDA את תחזית צריכת התירס לאתנול בשנה הבאה, וזאת למרות ההרעה הדרמטית במצבה של תעשיית האתנול בארה"ב. מומלץ למשקיעים להתייחס לתחזיות ה-USDA כאינדיקאטור, לא יותר.
מאת: אבירן רביבו, אנליסט בכלל פיננסים