פרופ' צבי אקשטיין: "בסוף החודש נסיים לרכוש את 10 מיליארד דולר שהצבנו כיעד"
"עוצמת השקל הגיעה בגלל עוצמת הכלכלה הישראלית לעומת שאר הכלכלות בעולם בעקבות המדיניות המוניטרית של בנק ישראל", כך אומר היום פרופ' צביקה אקשטיין המשנה לנגיד בנק ישראל בכנס ה-Global Interdependence Center באוניברסיטה העברית.
"המשבר הפיננסי העולמי, החמור מאז 1930, מוצא את המשק הישראלי במצב הטוב ביותר מאז הקמת המדינה. יכולתו להתמודד עם משברים נובעת במידה רבה מהשמירה על מסגרת התקציב על ידי המדיניות הפיסקאלית ועל יציבות המחירים, המושגת על ידי המדיניות המוניטרית וכן האיזון בין היבוא ליצוא", אמר פרופ' אקשטיין, בהרצאה שנשא בכנס ה-GIC באוניברסיטה העברית בירושלים. נציין, כי החוב הציבורי עומד היום על 77.7% מהתוצר, הוצאה ציבורית - 44% מהתוצר, גרעון עומד על 1.5% מהתוצר).
"בנק ישראל צופה שהצמיחה תהיה בסביבות 2.6% ורואה עלייה בשיעור האבטלה. הצמיחה בייצוא צפויה להאט בגלל הירידה בביקושים בעולם וחוזקו של השקל", אמר אקשטיין והוסיף, "אם נצמח ב-2% זה עדיין יהיה גבוה יותר מצמיחת הכלכלות המערביות".
"שער החליפין הנמוך היה הזדמנות עבורנו להגדיל את יתרות המט"ח. בסוף החודש נסיים לרכוש את יעד ה-10 המיליארד דולר שהצבנו, אך אנחנו עדיין שוקלים להמשיך לרכוש דולרים", אמר אקשטיין.
אקשטיין אמר בנאומו, כי משרד האוצר, רשות ניירות ערך ובנק ישראל עוקבים מקרוב אחר ההתפתחויות בשווקים הפיננסיים בישראל ובעולם. לדבריו, תגובת השוק בישראל תואמת את המגמות בעולם, אך לא היה צורך בהתערבות משמעותית בשווקים בישראל. "המדיניות בנושא המשבר הפיננסי נקבעת על ידי שר האוצר ונגיד בנק ישראל לאחר התייעצות עם הצוותים המקצועיים", אמר אקשטיין. פרופ' אקשטיין התייחס בדבריו להחלטת הריבית לחודש נובמבר: "הפחתת הריבית ב- 0.25 נקודות האחוז לרמה של 3.25 אחוזים, עקבית בהשגת יעד יציבות המחירים ותמיכה בצמיחת המשק וביציבותו הפיננסית. החרפת המשבר העולמי והשפעתו על המשק הישראלי הגבירו את הסיכויים להאטה בקצב הצמיחה בתקופה הקרובה. הורדת הריבית תתמוך בהורדת עלויות האשראי לסקטור העסקי בעת הזו".