אלון גלזר על הבנקים: "חלק גדול מהפגיעה יקוזז על ידי הגידול בהפקדות של אזרחים מקומיים"
הבנקים מגיעים למשבר הנוכחי במצב טוב בהרבה מהמצב בו הגיעו למשבר הקודם. כך מעריך אלון גלזר, סמנכ"ל מחקר בחברת לידר שוקי הון.
תיק האשראי הבנקאי, אומר גלזר, מגיע אל המשבר הפעם במצב בריא יותר, כאשר הלימות ההון עומדת על 11.6% בממוצע לעומת 9.4% במשבר הקודם (לפני 6-7 שנים). הדבר יאפשר לבנקים לצמוח במתן אשראי, כאשר בניגוד לבנקים בעולם, לבנקים הישראליים אין כיום בעיית הון.
צמיחת האשראי בבנקים בשנות הבועה הייתה נמוכה: הצמיחה של האשראי הבנקאי בשנות הבועה היתה נמוכה מאד, ולמעשה הצמיחה באשראי עסקי היתה אפסית. הסיבות לכך היו המכה הקשה שספגו הבנקים במשבר הקודם, שהפכה אותם לשמרנים יותר, והגידול החד באשראי חוץ בנקאי, כאשר שוק ההון היה אגרסיבי בהרבה מהבנקים במתן אשראי.
בלידר מציינים כי אשראי שניתן בעת היווצרות בועות הוא בדרך כלל אשראי בעייתי מאד והבנקים, שסבלו מכך בתחילת העשור, היו הפעם הרבה יותר אחראיים.
בנוסף, היקף החובות הבעייתיים במערכת כיום נמוך בהרבה מבתחילת העשור: אז הם עמדו על 8% - 10% מסך האשראי והיום הם עומדים על 4% - 6% בלבד.
עוד מציין גלזר כי תמהיל האשראי טוב יותר: הצמיחה האפסית באשראי העסקי לצד המשך הגידול באשראי למשקי בית מביאים לכך שתמהיל האשראי הבנקאי טוב יותר היום.
בהתייחסו למצב בבורסה אומר גלזר כי החוב הבנקאי קודם לחוב לשוק ההון וברוב המקרים הוא מגובה בשעבודים. בלידר מעריכים כי נראה
מקרים בהם חברות שלא יוכלו לפרוע את מלוא החוב לשוק ההון, עדיין יפרעו את החוב לבנקים.
גלזר אומר כי צפויה עליה בהפרשות, אבל לא לרמה גבוהה בהרבה מהמשבר הקודם: ברור שגם עם כל המחמאות לתיק האשראי הבנקאי, נראה עליה בהפרשות לחובות מסופקים, ואפילו עליה חדה. הגידול יהיה כמובן במגזר העסקי, אבל אין ספק שגם במגזרים אחרים, לרבות משקי בית, נראה גידול בהפרשות. במשבר הקודם ראינו עליה עד לרמת הפרשות של 1.7% מהאשראי לציבור. הפעם, ההפרשות לא יגיעו למצב שהן יהיו גבוהות משמעותית מההפרשות שראינו במשבר הקודם.
בהיבט החיובי אומר גלזר, כי הפעילות הבנקאית תפגע, אבל יהיו גורמים שיקזזו את ההרעה בפעילות: "ברור שההרעה במצב המשק תביא עמה גם ירידה בהיקפי הפעילות הבנקאית, נראה פגיעה בעמלות משוק ההון, ועל כך יש להוסיף כמובן את הפסדי הנוסטרו."
יחד עם זאת, גלזר מציין, כי "חלק גדול מהפגיעה יקוזז על ידי הגידול בהפקדות של אזרחים מקומיים וגם של זרים שמוצאים את הבנקים הישראליים כחוף מבטחים בימים אלו. בנוסף, אומר גלזר, צפוי גידול באשראי ובעיקר גידול חד במרווח הפיננסי, שיביאו לפיצוי על חלק גדול מהירידה בפעילות."
בשורה התחתונה, אומרים בלידר, הבנקים נסחרים היום בשווי נמוך בהרבה משוויים הכלכלי. זאת, כל עוד לא נראה הפסדי עתק בגין החשיפה לחו"ל (ולא צפויים הפסדים כאלה). ותזכורת מעניינת לסיום: מנקודת השפל בתחילת 2003 ועד סוף 2005 זינקו מניות הבנקים בכ-320% בממוצע.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה