מסע הצלב של קרל אייקן: "צריך שינוי דראסטי בתרבות הניהול והפיצוי למנהלים"
קרל אייקן, ה"פושט" המפורסם מוול סטריט הידוע בשיטת העבודה שלו הדוגלת ברכישת נתחים משמעותיים מחברות ואחר כך פעולה אקטיבית לשיפור רמת הניהול בחברה (הפעילות האחרונה שלו, שנכשלה נכון להיום, כללה רכישת נתח משמעותי ממניות יאהו בהנחה שמיקרוסופט תשתלט על החברה), יוצא במסע צלב חדש.
אייקן, ביחד עם עוד הרבה אנשי ציבור ידועים בארה"ב, מוביל מהלך אגרסיבי שמטרתו הסופית שינוי מהותי בתרבות הניהול הדוגלת במתן בונוסים בהיקפים עצומים למנהלים בכירים, גם כאלה שנכשלו לחלוטין בניהול ופרשו לאחר שהחברות שלהן קרסו ואלפי עובדים נשלחו הביתה עם פיצויים מועטים ולעיתים ללא פיצויים בכלל.
ואם יש מישהו שיכול להוביל לשינוי בתחום הזה, זה אייקן. "לדירקטוריונים יש אחריות כבדה גם כלפי בעלי המניות ולא רק כלפי המנהלים", הוא כותב בבלוג שלו. "שינוי דראסטי בתרבות הניהול והפיצוי למנהלים היה צריך לקרות מזמן, במיוחד על רקע האירועים שהתרחשו לאחרונה בחברות כמו AIG, פאני מיי, פרדי מאק ועוד.
אבל, הוא מוסיף, "יש עוד הרבה מה לעשות. קרי קילינגר, המנכ"ל היוצא של וושינגטון מיוצ'יאל שקרסה, הוביל את החברה באגרסיביות לתחום הלוואות הסאב פריים, פוטר כשבועיים לפני שהרשויות השתלטו על הבנק בספטמבר, וזכאי לפיצויי פיטורים בהיקף של כ-33 מיליון דולר. מתוך סכום זה, 16.5 מיליון דולר הוא בונוס במזומן. האם קילינגר, שהוביל את החברה אל קצה הצוק..משם היא נפלה..זכאי לכך?", שואל אייקן.
"ברור לגמרי שחייב לבוא שינוי מהותי לגבי כל חבילות הפיצויים של כל מנהל בכיר בכל . האם בעלי המניות צריכים לשלם למנהלים שכשלו כשלון חרוץ וגרמו לחברות ליפול מעבר לצוק?" . אייקן קורא לכל בעלי המניות של חברות אמריקניות להצטרף אליו במאבק לשינוי, תחת מיזם שהקים בשם "בעלי המניות של אמריקה".
אייקן שווה, נכון להיום, כ-17 מיליארד דולרים. הוא נולד בניו יורק וסיים לימודי פילוסופיה באוניברסיטת פרינסטון היוקרתית. לאחר מכן למד רפואה ב- NYU אבל עזב לפני שעבר את הבחינות והלך לשחק באופציות ובארביטראז'. 17 שנה היה טריידר בחוזים עתידיים ובאופציות ואחד הטובים שבהם.
בשנת 1978 זנח באחת את מקצוע הטריידר ועבר להיות מה שמכונה, Corporate Raider (כינוי למשקיע שמשתלט על חברות באמצעות רכישת מניות בבורסה). הרצינות והיסודיות שלו יצרו לו מוניטין של אחד השחקנים המרכזיים בוול סטריט. שיטת העבודה שלו, שדומה לזו של קירק קרקוריאן, היא להגיע, באמצעות רכישת בלוק מניות משמעותי, לעמדת השפעה בחברה ולהשפיע על האסטרטגיה במטרה לייצר ערכים גבוהים לבעלי המניות שהוא, כמובן, מהגדולים שבהם.
"אם יזם רוצה לגייס כספים באמצעות הבורסה מהציבור", אמר פעם, "בבקשה, בשביל זה הקימו בורסה. אבל אם לא יזכור ממי קיבל הכסף ולא ייתן למשקיעים ערכים הוא צריך לדעת שיש אנשים כמוני שיודעים איך לגרום לערכים לצוף ואיך להעבירם לבעלי המניות. ערכים לא נוצרים מעצמם".
האיש עלה לכותרות, בפעם הראשונה, בשנת 1985, כאשר השתלט בצורה עוינת, על חברת התעופה המובילה בעולם אז TWA. מדובר באחד ממקרי ההשתלטות המורכבים והמעניינים ביותר ב- 200 שנות קיומה של וול סטריט. אייקן הוביל את החברה 8 שנים ומכר אותה בשנת 1993 כאשר בדרך גרף לכיסו הון עתק. ב- TWA עשה שימוש נרחב באג"ח זבל. רבים לא מודעים לעובדה שללא השימוש שעשה אייקן באג"ח הזבל שהמציא מייקל מילקן מי יודע אם סיפורן של האג"ח הללו היה כפי שהיה.
רשימת החברות בהן תפס נתח משמעותי מאז ארוכה וגם היום הוא יושב במספר חברות מהמובילות בארה"ב ועושה צרות להנהלות. אומרים שיש לו נטייה לתחום הרפואי-ביו טכנולוגי ואכן, רוב המקרים בהם היה מעורב היו בתחום הזה. הסיפור הרפואי-ביו טכנולוגי המפורסם ביותר שלו היה באימקלון (סימול: IMCL), סיפור שהסתיים במאסר המנהלים, כליאתה של מלכת האסתטיקה מארתה סטיוארט ובעוד סיבוב רווחי אדיר שעשה אייקן.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה