כלכלני לאומי: הממשלה צריכה להצטרף לבנק ישראל בפעולה משולבת להתמודד עם ההאטה
"התמודדות יעילה עם ההאטה בדומה לנעשה בחו"ל, רצוי שתפעל באמצעות שני כלי המדיניות במשולב-הן מדיניות תקציבית והן המדיניות המוניטרית", כך כותבים כלכלני בנק לאומי בסקירת מאקרו שפרסמו היום (הסקירה נכתבה על ידי אייל רז ממחלקת המחקר של הבנק). בכך מצטרפים בבנק לאומי לגופים אחרים, כולל , בקריאה לממשלה לפעול במקביל להורדות הריבית באגרסיביות של בנק ישראל.
המסקנה העולה מהורדת הריבית המפתיעה של בנק ישראל שלשום, אומרים בלאומי, היא שגבר מאד המשקל הניתן להאטה הצפויה במשק הישראלי בקבלת החלטת הריבית. זאת, כאשר ברקע ההערכות כי צפויה התמתנות באינפלציה במשק ובנק ישראל מעריך כי היא תתכנס לאמצע היעד עד אמצע 2009.
בלאומי מעריכים כי עומק ההאטה יכתיב את השינויים הצפויים בריבית. הצפי הוא שבנק ישראל ימשיך ויפחית את הריבית בחודשים הקרובים.
עוד אומרים בלאומי כי מבשלושת הרבעונים הראשונים של השנה נשמרה הרמה הגבוהה יחסית של היקף תנועות ההון הישירות לישראל, כלומר אלה המשקפות ראייה ארוכת טווח של המשק. לעומת זאת, תנועות ההון הפיננסיות שיקפו צמצום משמעותי, הן בתנועות ההון היוצאות והן באלה הנכנסות והושפעו באופן מהיר מהמשבר בשוקי ההון בעולם ובישראל.
ניתות התמונה הכוללת של התפתחותם של רכיבי תנועות ההון מלמד כי כיוונן תמך בהתחזקות השקל בחודשים ינואר-ספטמבר, בעיקר עקב הצמצום הניכר בהוצאת כספים לחו"ל, אשר היה משמעותי יותר מהירידה בתנועות ההון הנכנסות. בלאומי מדגישים שהנתונים לא כוללים את חודש אוקטובר, בו נרשמה החרפה במצב הפיננסי העולמי. ייתכן "שהחרפת ההאטה הכלכלית בעולם תשפיע בעתיד על רכיבים שונים בתנועות ההון לישראל, תוך כדי צמצומן, ולו באופן זמני".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה