כלכלני בנק הפועלים: "הסיכון בשוק המניות נמצא כיום בשיאו"
לאחר פסק זמן קצר, חזרה השבוע אווירת הנכאים לשוקי המניות בעולם. בסקירת השבועית מתייחסים כלכלני בנק הפועלים למאורעות השבוע האחרון בשוק המניות, במסחר במטבע חוץ ולהורדה המפתיעה בשיעור הריבית על ידי נגיד בנק ישראל, הפרופ' סטנלי פישר.
שוק המניות חזר לסורו
כלכלני פועלים ציינו כי התנהגות המשקיעים בעת הנוכחית הנה התנהגות משברית, שמתאימה לאווירה הנוכחית בשוקי העולם. ביטוי לכך ניתן בתגובה מתונה של המשקיעים לחדשות חיוביות, למול תגובות סוערות בהרבה שניתנות לחדשות רעות. בפועלים סבורים כי מגמה זו תימשך בטווח הנראה לעין, ועל כן הסיכון בשוק המניות כיום בשיאו.
מנגד, גם בעין הסערה, כלכלני הבנק מעריכים, כי ישנן מניות שמחיריהן התדרדרו לרמות נמוכות מאוד, שעשויות להניב למשקיעים רווחי הון משמעותיים בטווח הארוך. אלא שנוכח הסיכון הנוכחי בשוק, בפועלים סבורים כי גם ההשקעה במניות אלו אינה מתאימה לכל אחד, אלא למשקיעים ארוכי טווח, אשר מסוגלים לסבול תנודתיות חריפה, אף בטווח של חודשים רבים.
בפועלים ממשיכים להמליץ על אחזקה ברכיב מנייתי מצומצם בתיקים, ומדגישים כי חשוב לכל משקיע לבצע התאמה של רמת הסיכון בתיק ההשקעות ליכולתו לשאת בסיכון זה. בתוך כך, כלכלני הבנק מזכירים כי בחודשיים האחרונים חלה עליה ניכרת בסטיות התקן הגלומות באופציות המעו"ף, אשר הופכת את עלות הביטוח של הרכיב המנייתי באמצעותן ליקרה מאוד.
הורדת הריבית במפתיע
השבוע הפתיע בנק ישראל בהפחתת הריבית במשק בשיעור חד של 0.5%, לרמתה הנמוכה אי פעם, 3%. עד כה לא נרשמה תגובה חיובית בשוק להורדת הריבית, ובבנק הפועלים סבורים כי כנראה לא תירשם תגובה שכזו בטווח הקרוב. עם זאת, בפועלים מציינים כי המהלך של בנק ישראל הינו חלק ממאמץ גלובלי לבלום את ההתדרדרות הכלכלה המקומית, ועל כן כלכלני הבנק סבורים, כי בטווח הארוך להפחתת הריבית תהיה השפעה בכוון זה, שתשתקף בסופו של דבר גם בשוק המניות.
בעקבות ההחלה המפתיעה, כלכלני הבנק מנו את הגורמים אשר להערכתם היו בין השיקולים המכריעים בהחלטת הנגיד על הורדת שיעור הריבית. הגורם הראשון הוא ירידה בתחזיות והערכה כי האינפלציה ב- 12 החודשים הקרובים תהיה נמוכה מאמצע היעד, כאשר להערכת בנק ישראל האינפלציה צפויה להיכנס לתוך היעד עד 2009.
גורם נוסף שציינו כלכלני הבנק, הגיע בעקבות התגברות הערכות כי הצמיחה העולמית תהיה נמוכה משמעותית מהתחזיות הקודמות. בתוך כך נזכיר כי קרן המטבע הפחיתה את תחזית הצמיחה העולמית ב 0.8%, לרמה של 2.2%. בפועלים אמרו בהקשר לנתוני קרן המטבע, כי צמיחה נמוכה בעולם צפויה להשפיע על הפעילות הריאלית של המשק הישראלי.
כמו כן, כלכלני הבנק הזכירו כי בנקים מרכזיים בעולם נקטו במדיניות של הפחתות ריבית מאז הפחתת הריבית האחרונה בישראל, כאשר חלק מהפחתות הריבית היו בשיעורים גבוהים מהתחזיות המקודמות ואף הן לא בוצעו במועד הרגיל.
שוק המט"ח
השקל נחלש השבוע אל מול הדולר, במקביל למגמת התחזקותו של האחרון מול רוב המטבעות העיקריים בשוק המט"ח הבינלאומי. היחלשות השקל תפסה תאוצה לאחר שנגיד בנק ישראל הפחית השבוע את הריבית במפתיע, שלא במסגרת ישיבתו המוניטארית הסדירה.
ביחידת המחקר של בנק הפועלים מעריכים כי השקל יסחר בתקופה הקרובה במגמה מעורבת, בשל השפעתם של גורמים מנוגדים, כאשר בראש ובראשונה השקל צפוי להיות מושפע מהתפתחויות במסחר בדולר ובשוקי המניות ברחבי העולם. יחד עם זאת, מזכירים כלכלני הבנק, כי בין הגורמים התומכים בהיחלשות השקל ניתן למנות את הקיטון בעודף בחשבון השוטף, החשש מהאטה כלכלית בישראל ורכישות המט"ח היומיות של בנק ישראל, שכנראה יימשכו, למרות שיעד היתרות הושג. מנגד אומרים בפועלים, כי פער הריביות הרחב בין השקל והדולר מספק תמיכה מסוימת למטבע הישראלי.
עונת הדו"חות נמשכת
עונת הדוחות לרבעון השלישי כבר כאן, כאשר בין היתר פורסמו דו"חות על ידי חברות הסלולר פרטנר וסלקום, טבע, דלק רכב ואורמת טכנולוגיות. כלכלני בנק הפועלים מעריכים כי הדו"חות הללו היו טובים, אך ברוב המקרים מניות החברות דווקא ירדו לאחר הדו"חות המצוינים. הדבר ממחיש להערכתם, את האווירה בשוק בתקופה הנוכחית, לפיה תשומת הלב אינה מופנית לזירת המיקרו, אלא לזירת המאקרו, ועל כן גם דוחות טובים אינם זוכים על פי רוב לתגובה הולמת בשוק המניות.