האינפלציה מתמתנת: מדד המחירים לצרכן עלה ב-0.1% ותאם למהלך של פישר
המדד המשולב לחודש אוקטובר אשר פורסם לפני דקות אחדות רשם עלייה של 0.1% ובכך השלים מהלך עלייה של 4.5% מתחילת השנה.
מן הנתונים הרשמיים ניתן לראות כי עליות נרשמו במיוחד בסעיפי ירקות טריים, שעלו בכ-5.2%, מחירי ההלבשה והנעלה עלו בכ-5%, מחירי הדיור טיפסו בכ-0.8% ומחירי המזון בכ-0.6%. לעומת זאת ירידות מחירים של כ-3% נרשמו במחירי הפירות טריים, מחירי התחבורה ירדו בכ-1.4% ומחירי תרבות ובידור ירדו באחוז שלם.
בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מציינים כי המדד ללא ירקות ופירות עלה אף הוא בכ- 0.1% , המדד ללא שקלול של מחירי הדיור נותר ללא שינוי והמדד ללא מחירי האנרגיה עלה בכ-0.4%.
מתחילת השנה עלו המדד הכללי ב 4.5%, כאשר בשנים עשר החודשים האחרונים (אוקטובר 2008 לעומת אוקטובר 2007 ), עלו המדד הכללי בכ-5.5%.
נזכיר כי המדד המשולב בחודש ספטמבר ירד ב-0.3% ובחודש אוגסט רשם המדד עלייה של כ-0.1%. בבנק ישראל ציינו כי הירידה במדד בחודשים האחרונים, מעידה על המשך ההאטה בקצב ההתרחבות של המשק, לעומת זה של תחילת השנה.
נגיד בנק ישראל, הפרופ' סטנלי פישר, אמר אתמול בועידת ראש הממשלה לייצוא ולשיתוף פעולה בין-לאומי כי: "מדיניות הריבית של בנק ישראל פועלת כדי לתמוך ביציבות הפיננסית וביכולת המשק להתמודד בהצלחה עם ההאטה בצמיחה. זאת, בלי לפגוע בהחזרת האינפלציה לתחום יציבות המחירים".
מנכ"ל הלמן-אלדובי, דן הלמן, העריך טרם פרסום המדד כי: "מדד אוקטובר צפוי להיות גבוה מצפיות השוק ולעמוד על 0.4% ומעלה". לדבריו, הדבר נובע מכשל מכני באופן בו מחושבת האינפלציה בישראל. "סעיף הדיור מהווה 20% מסל הצריכה הישראלי כאשר 15% הינו בגין עלות דירות בבעלות עצמית. למרות העובדה כי רובן המכריע של המשכנתאות לפרטיים הינן שקליות או צמודות מדד, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מחשבת את עלות סעיף זה על בסיס עלויות השכירות" כך לדברי הלמן.
הלמן מעריך כי המדדים שמתפרסמים אינם משקפים נכונה גם את עלות המחייה של משק בית בישראל. שכן, מי שיש לו משכנתא אשר איננה צמודה לדולר לא נהנה מירידת ערכו בתחילת השנה, לכן הצריכה החודשית שלו הייתה גבוהה מזו שדווחה ע"י הלמ"ס. כעת טוען הלמן, עם התחזקות הדולר המצב הפוך.
רפי גוזלן , סמנכ"ל השקעות ראשי בפריזמה, סובר כי הורדת מחירי החשמל, השינוי במחירי התחבורה הציבורית והירידה הצפויה במחירי המזון ישפיעו על תחזית האינפלציה. גוזלן העריך (יש לציין, טרם פרסום המדד) כי מדדי המחירים לחודשים אוקטובר-דצמבר צפויים להשתנות בשיעור של 0.3%, 0.5%- ו-0.2%, בהתאמה. וגבי האינפלציה השנתית אומר גוזלן, כי ב-12 החודשים הקרובים צפויה האינפלציה להסתכם בעלייה של 1.3%.
לעומת זאת, בלידר שוקי הון מעריכים כי המשך ירידה במחירי הדלק בעולם, ירידה במחירי החשמל בישראל, ומדדים שליליים קדימה תומכים באפיקים השקליים. על כן, מעריכים כלכלני לידר כי ציפיות האינפלציה בשוק האג"ח מגלמות אינפלציה נמוכה של כ-0.6% לשנה קדימה.
נזכיר כי מדד המחירים לצרכן הוא מדד אשר מיועד למדוד את השתנות המחירים של סל מוצרים ושירותים, על ידי משקולות שונים, הנצרכים על ידי קבוצת צרכנים באוכלוסיה המקומית.