בבנק לאומי מעריכים: "חברות רבות בשוק נסחרות במחיר נמוך מערכן הכלכלי"
בסקירה השבועית שפרסם בנק לאומי, התייחסו כלכלני הבנק לאירועים הבולטים בשוק המניות, שוק האג"ח ושוק המט"ח.
שוק המניות
תוכנית הסיוע של הממשל הסיני הפיחה אופטימיות בראשית השבוע גם בשוק המקומי. זו לא נותרה זמן רב ובהמשך השבוע שב לשווקים אלמנט הפחד שבא לידי ביטוי בירידות שערים. אלו התחדדו עם הודעת הממשל האמריקאי על שינוי בתוכנית החילוץ והעברת המחצית השנייה של תקציב ההצלה לתמיכה באשראי צרכני במקום רכישת נכסים "רעילים".
הירידות דרדרו את השוק המקומי לרמות שפל חדשות, כשגם הורדת הריבית המפתיעה בשיעור של חצי אחוז לא תמכה בו אפילו במעט. בתוך כך, התעצמות המחנק באשראי ושערוך מחודש של הנכסים, הביא השבוע להערכת כלכלני בנק לאומי, את מניות החברות בעלות רמת המינוף הגבוהה להיפגע באופן חד במיוחד.
נזכיר כי מחזורי המסחר היו נמוכים בשיעור ניכר מהממוצע. אלו עמדו על כ- 1.5 מיליארד שקלים ליום, לעומת ממוצע של כ- 2 מיליארד שקלים ליום מתחילת השנה ומשקפים להערכת בנק לאומי את התגברות החששות מאורכו ועומקו של המשבר.
כלכלני לאומי סוברים כי חברות רבות נסחרות במחירים המשקפים ערך נמוך מערכן הכלכלי. יחד עם זאת, התנהגות השוק המקומי בטווח הקצר תושפע מנתוני מאקרו ומיקרו שהשפעת ההאטה העולמית ניכרת בהם וכן מעוצמת הפחד בשווקים. בלאומי ציינו כי לקוח אשר אוהב סיכון ומוכן להשקיע לטווח של מספר שנים, יוכל למצוא ניירות ערך במחירים מעניינים. מנגד, בשל התנודתיות הרבה, אין השוק מתאים ללקוח שונא סיכון או לזה שיידרש לכספו בטווח הקצר.
בסיכום שבועי השילו מדד ת"א 25, מדד ת"א 75 ומדד הנדל"ן 15, 8.37%, 20.08% ו- 31.09% בהתאמה.
שוק אגרות החוב והפחתת הריבית
ביום שלישי הודיע בנק ישראל על הפחתת הריבית שלא מן המניין בשיעור 0.5% לרמה של 3%. זו היא הפחתת הריבית השלישית במהלך החודש וחצי האחרונים שביצע בנק ישראל, בשיעור כולל של 1.25%.
כלכלני לאומי סוברים כי הסיבה העיקרית למהלך הייתה התגברות ההערכות בעולם כי ההאטה בקצב הצמיחה הגלובלית תהיה חריפה משמעותית מזו שנחזתה קודם לכן. זו צפויה להשפיע על הפעילות הריאלית של המשק המקומי. עוד צוין בסקירה של בנק לאומי, כי הפחתת הריבית מיועדת לחיזוק היכולת של המשק להתמודד עם השלכות ההאטה, בין היתר באמצעות הוזלת עלות האשראי.
בתוך כך, במהלך השבוע התנהל המסחר באפיק הסולידי במגמה מעורבת. בלאומי מעריכים כי המגמה הושפעה בעיקר מהפחתת הריבית המוניטארית שלא מן המניין והודעת חברת מעלות על הורדות דרוג חדות למספר חברות במשק. כמו כן הושפע האפיק, להערכת כלכלני הבנק, מהמסחר בשווקים הבינלאומיים, התחזקות הדולר מול השקל ומירידה חדה במחירי הנפט והסחורות בעולם.
כלכלני לאומי מעריכים כי בתקופה הקרובה ימשיך המסחר באפיק הקונצרני להתנהל במגמה מעורבת עם נטייה לירידות שערים שתושפע בעיקר מהמשך ההתפתחויות בשווקים בעולם וממצבן הפיננסי של החברות המנפיקות ויכולת הגיוס שלהן. לפיכך, אומרים בבנק לאומי, כי בחברות המאופיינות ברמת מינוף גבוהה הסיכון עדיין גבוה. לפיכך אחזקה באגרות אלו אינה מתאימה כיום ללקוחות סולידיים, כמו גם אינה מתאימה ללקוחות שיידרשו לכספם בטווח הקצר.
על כן, כלכלני הבנק מציינים כי יש לתת כיום עדיפות להשקעה באגרות החוב הממשלתיות על פני אלו הקונצרניות, זאת על אף שכיום עומדות הציפיות האינפלציוניות הקצרות הנגזרות משוק ההון ברמה הנמוכה מזו הצפויה להערכתם בפועל. בסקירה השבועית נכתב גם כי בשל הצפי למספר מדדים קרובים אפסיים, בלאומי מציינים כי עדיין קיימת עדיפות מה לאפיק השקלי על פני זה הצמוד
המסחר במטבע חוץ
השבוע התחזק הדולר בחדות מול השקל, תוך חציית רמת ה- 3.9 שקלים לדולר המהווה רמת שיא מתחילת השנה, זאת על רקע המגמה העולמית ועל רקע ההפחתה המפתיעה בריבית המקומית כאמור. כלכלני בנק לאומי מעריכים כי הגורם המרכזי שהשפיע השבוע על המסחר בדולר, בדומה לתקופה האחרונה, היה מידת התיאבון לסיכון של המשקיעים.
בבנק לאומי הרחיבו והדגישו כי בתיאבון זה חלה עלייה מסוימת בתחילת השבוע, בין היתר על רקע הודעת סין על תוכנית תמריצים בגובה 586 מיליארד דולר. עם זאת, בהמשך השבוע חזרו החששות וחוסר הוודאות להכתיב את הטון, כשלכך תרמה, להערכת הכלכלנים, החלטתו של שר האוצר האמריקאי לנטוש את תוכנית ההצלה האמריקאית המקורית, עקב חוסר יעילותה, לטובת חלופות אחרות. התגברות החששות גרמה למשקיעים לחזור ולהתבצר בנכסים בטוחים יותר ובראשן אגרות החוב הממשלתיות האמריקאיות, דבר אשר להערכתם תמך בשטר הירוק.
לסיכום, בבנק לאומי צופים כי הדולר ימשיך להיות מושפע בעיקר ממידת אי הוודאות הכלכלית בעולם וממידת התיאבון לסיכון הנגזרת מכך, כאשר המשך חוסר הוודאות יתמוך בעוצמתו.
נזכיר כי בסיכום שבועי (לא כולל יום ו') התחזק הדולר בכ- 2.4% מול השקל ובכ- 1.1% מול האירו.