נתונים מיפן ומסין מפילים את הנפט: נסחר ב-56.08 דולר לחבית באסיה

כלכלת יפן נכנסה למיתון לראשונה מאז 2001. חברת נפט סינית הודיעה כי "חלה ירידה תלולה בביקושים"
 | 
telegram

מחיר הנפט ממשיך לרדת היום, זה היום השני ברציפות, על רקע נתוני מאקרו שליליים באסיה ולאחר שמפיקת הנפט הגדולה בסין הודיעה כי "חלה ירידה תלולה בביקושים" בחודשיים האחרונים על רקע המשבר הפיננסי.

מחיר החוזה לדצמבר על נפט גולמי קל נסחר כעת ברמה של 56.08 דולר בסינגפור לאחר שקודם לכן נפל ב-2.5% ל-55.60 דולר. "אין הרבה גורמים שיכולים לבלום את המגמה השלילית במחירי הנפט. המחיר יכול ליפול לעבר 50 דולר עוד השבוע", אמר טובי האסל, סחורות בסידני.

היום דווח בטוקיו כי המשק היפני התכווץ בקצב שנתי של 0.4% ברבעון השלישי, לאחר נסיגה של 3.7% ברבעון השני. כלכלנים ציפו להתרחבות של 0.1% בכלכלה היפנית.

"זה צפוי להחמיר עוד יותר. כלכלת יפן תכנס למיתון החמור ביותר מזה עשור בעקבות המשבר הפיננסי והכלכלי בעולם, שיגרור ירידה חדה בביקושים למוצרי היצוא היפניים", אמר מאסאמישי אדאצ'י, כלכלן בכיר בג'יי.פי.מורגן טוקיו.

אריה גורן, אנליסט גלובלי בכלל פיננסים, מציין בסקירה שפרסם כי אחת הדרכים לנסות לחזות את מגמת המחירים של סחורה מסוימת היא השוואה של מחירי החוזים למסירה מידית למחירי החוזים העתידיים לזמן ארוך. כאשר מחירי החוזים העתידיים עולים ככל שמועד המסירה מאוחר יותר, המונח המקצועי לכך הוא המילה המשונה contango, שלא ברור מה מקורה, המונח המקצועי למצב ההפוך הוא backwardation.

החוזים העתידיים לנפט טקסני מתוק בבורסת הסחורות של ניו יורק נמצאים כיום ב-contango תלול, למעשה התלול ביותר ב-22 השנים האחרונות. חוזה עתידי לדצמבר 2009 נסגר ביום שישי שעבר ב-10.04 דולר לחבית יותר מחוזה לדצמבר 2008, כלומר ב-17.6% גבוה יותר. וחוזה עתידי לדצמבר 2010 נסגר ב-17.1 דולר לחבית יותר מחוזה לדצמבר 2008, כלומר ב-30.0% גבוה יותר.

אגב ביולי השנה, כשמחיר הנפט היה בשיאו, החוזים הראו מצב של backwardation, כלומר מחירי החוזים לזמן ארוך היו נמוכים ממחיר החוזים למסירה מיידית, אומר גורן.

גורן מציין שמצב של contango אינו ערובה לכך שמחיר הנפט יעלה בעתיד, אלא רק מצב המלמד כי הסוחרים מוכנים כיום לשלם מחיר גבוה יותר על אספקת נפט בעתיד. ניתן לומר כי במצב רגיל החוזים יהיו בקונטאנגו מסוים בגלל ואחסנה לרוכשים במסירה מיידית, אבל הבדל של 10.04 דולר לחבית במחיר הנפט בשנה אחת הוא גבוה באופן ניכר מהוצאות המימון והאחסנה, כך שכל גורם שיש לו אפשרות לאחסן נפט יכול לרכוש כיום נפט במסירה מידית במחיר הנמוך האחרון, 57.04 דולר לחבית, ולמכור חוזים לדצמבר 2009 במחיר הגבוה ב-17% וכך להשיג רווח נאה מאוד ללא כל סיכון.

גורם נוסף להערכה שמחיר הנפט צפוי לעלות הוא המגמה המסתמנת בקרב חברות ארגון אופ"ק לצמצם את תפוקת הנפט שלהן עוד יותר. מחיר הנפט שעליו מסתמכות חברות הארגון הוא מחיר הסל של 13 סוגי נפט גולמי שהן מספקות, ומחיר הסל הזה ירד בשיעור גבוה הרבה יותר מירידת מחיר הנפט הטקסני המתוק בבורסת הסחורות של ניו יורק, בשבוע שעבר ירד המחיר ב-13.0% ל-47.73 דולר לחבית, מחירו הנמוך ביותר ב-42 החודשים האחרונים.

מחיר הנפט הנוכחי מעמיד בעיה קשה למדינות החברות בארגון אופ"ק. לפי קרן המטבע הבינלאומית, איראן, ונצואלה וניגריה זקוקות למחיר נפט של 95 דולר לחבית כדי לכסות את התקציב הלאומי שלהן, וערב הסעודית זקוקה למחיר נפט של יותר מ-75 דולר לחבית כדי לכסות את תקציבה.

למרות כל האמור לעיל, במבט היסטורי כבר היה מחיר הנפט נמוך הרבה יותר במשך תקופות ארוכות, גם אם מחשבים את מחירו בערכים ריאליים, כלומר בדולרים של היום מתואמים לאינפלציה.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות