כלכלני לאומי משנים עמדה: להימנע מלהשקיע באג"ח אירופאיות בעלות מח"מ ארוך
על רקע הסערה בשווקים מפרסמים כלכלני מערך הייעוץ בהשקעות של בנק לאומי את הסקירה השבועית שלהם על השווקים הבינלאומיים. נתוני המאקרו העדכניים המתפרסמים, אומרים בלאומי, ממשיכים להצביע על המשך ההתדרדרות בפעילות הכלכלית בארה"ב.
קרוב לודאי שהמשק האמריקאי מצוי כיום במיתון, כאשר החותם הרשמי לכך יתקבל ב- 25 בנובמבר, עת יתפרסמו נתוני הצמיחה לרבעון השלישי ויצביעו ככל הנראה על רבעון שני ברציפות של התכווצות בתוצר. לעת עתה, המכירות הקמעונאיות בחודש אוקטובר מראות על ירידה של 2.8%, זהו החודש הרביעי ברציפות במהלכו נרשמת ירידה בהיקף המכירות וגם הירידה החדה ביותר, מאז קיימים נתונים זמינים על המדד מ- 1992.
בלאומי מעריכים כי לאור המצב העגום, צפוי הבנק המרכזי להפחית עוד יותר את הריבית, שכבר עומדת ברמה נמוכה של 1%. הבנק אינו צריך לחשוש כי הריבית הנמוכה, תגרום להתפתחות לחצים אינפלציוניים בטווח הקצר, הואיל וירידת מחירי הבתים, שיעור האבטלה הגואה ונפילת שווי תיק הנכסים הפיננסים שבידי הציבור (בשל ירידות השערים החדות בבורסה), בולמים את הצרכן האמריקאי ומונעים עליות מחירים.
נתוני האינפלציה עתידים להתפרסם ביום ד' השבוע ובלאומי מעריכים כי גם הקצב השנתי של האינפלציה העומד כיום על 4.9%, עתיד לרדת בחדות. הצפייה כי הבנק המרכזי יחתוך עוד את הריבית בתוספת להנפקות של ממשלתיות לטווחים ארוכים, בהיקף של 55 מיליארד דולר, הביאו להתרחבות פער התשואות בין האיגרות ל- 10 שנים לאיגרות לשנתיים ל- 252 נקודות בסיס. זהו הפער הגבוה ביותר מזה 5 שנים, המצביע על צפייה להאטה כלכלית משמעותית.
להערכת לאומי, תשואת האיגרות נמצאת ברמה נמוכה, המשקפת את עומק ההאטה הכלכלית בארה"ב. "אנו מעריכים כי הפוטנציאל לירידת תשואות תלולה נוספת, מוגבל. להערכתנו, האפיק הממשלתי מוסיף להיות מתאים למשקיעים סולידיים, אך אנו ממליצים להישאר בקצה הקצר של העקום, שכן רוב החדשות השליליות מגולמות ברמת התשואות הנמוכה. לפיכך כאשר מגמת תנועת התשואות תתהפך בעתיד כלפי מעלה, רצוי להימנע מלהימצא בחלק הארוך של העקום, עם אפשרות לסבול מהפסדי הון גדולים.
באפיק הקונצרני ולאור נתוני המאקרו הגרועים בעיקר בתחום הצריכה הפרטית, ממשיכים בלאומי להעדיף אג"ח בדרוגים גבוהים של חברות מסקטורים דפנסיביים כדוגמת יצרניות מוצרי המזון ומוצרי הצריכה ובמח"מ קצר. משקיעים אוהבי סיכון יכולים למצוא עניין באג"ח של בנקים גדולים ובמיוחד אלו שזכו להשקעה ממשלתית.
בנוגע לשוק האג"ח באירופה אומרים בלאומי כי לאור המצב הכלכלי, הפחתות בעתיד, הן כמעט בלתי נמנעות. החוזים העתידים על ריבית ה- Euribor, משקפים צפייה להפחתת ריבית לרמה של 2% בסוף הרבעון הראשון של 2009 וזהו תסריט הגיוני, אם כי התדרדרות נוספת בתנאים המאקרו-כלכליים באירופה, עשויה להוביל להפחתות ריבית מהירות וחדות יותר.
למרות שתשואת האיגרות בקצה הקצר של העקום ירדה זה השבוע השמיני ברציפות, סבורים בלאומי כי קיים פוטנציאל נוסף לירידת תשואות, אם כי הוא מוגבל בהיקפו. בנוגע לחלק הארוך של העקום, לאחר חודשים רבים, משנים בלאומי את ההמלצה וסבורים כי פוטנציאל ירידת התשואות קרוב למיצוי. מכיוון שקשה לנו להעריך את נקודת המינימום המדויקת, אנו ממליצים למשקיעים להימנע כבר מלהשקיע באג"ח ממשלתיות בעלות ארוך.
בנוגע לבריטניה סבורים בלאומי כי לאור הסימנים לבלימת הלחצים האינפלציוניים, שהתבטאו השבוע בירידה של 1% במדד המחירים ליצרן באוקטובר ובירידת הקצב השנתי של המדד מ- 8.5% ל- 6.8%, נראה הפחתות ריבית נוספות בבריטניה, שיובילו לירידת תשואות נוספת לאורך העקום. אנו צופים ירידת תשואות גם בטווחים הארוכים, שם נותרה התשואה על האיגרות ל- 10 שנים מעל 4%, בניגוד למתרחש בארה"ב ובגוש האירו.
בנוגע לשוק המטבעות אומרים בלאומי כי בטווח הקצר, המסחר בדולר יוסיף להתנהל בתנודתיות גבוהה תוך שיושפע מן ההחרפה במצב השווקים בעולם המקטינה את תיאבון המשקיעים ליטול סיכונים והנוטה בשל כך לחזק את הדולר, ומנגד מקיצוצי הריבית הנוספים הצפויים בארה"ב ובאירופה.
באשר לטווח הארוך יותר, יש לצפות כי מגמת התחזקות הדולר, שהחלה באמצע השנה, תימשך. התחזקות זו של הדולר תיתמך בעיקר בעובדה שהדולר נסחר עדיין נמוך משוויו על פי שוויון כוח הקנייה, ובצמצום הצפוי בגירעונות הסחר, על רקע הפיחות המשמעותי אותו רשם הדולר עד לקיץ 2008, וצמצום בביקושים למוצרי ייבוא בתגובה להאטה החריפה המורגשת בכלכלה האמריקנית.
בנוגע לשווקי המניות כותבים בלאומי כי "שני גורמים הביאו לערעור בטחון המשקיעים בשווקי המניות השבוע. הראשון היה נתוני מאקרו רעים נתוני הצריכה והתעסוקה מארה"ב, המיתון בגוש האירו, ונתוני התפוקה מסין ויפן. נראה כי למרות הזרם העקבי של נתוני מאקרו שליליים, המשקיעים בשווקי המניות בעולם עדיין מופתעים מחומרת המשבר.
הגורם השני היה החלטת ארה"ב לשנות את שימוש כספי תוכנית החירום מקניית משכנתאות בעייתיות מהבנקים לתמיכה בשוק להלוואות צרכנים כגון הלוואות לימודים, כרטיסי אשראי ורכב. היה זה חוסר העקביות ולא המדיניות עצמה שהביא לחוסר האמון של המשקיעים בשוק. משקיעים אוהבים ודאות, ולכן כל עוד יגיעו נתונים רעים מהצפוי או שמדיניות כזו או אחרת תשתנה בפתאומיות סביר להניח שהשוק ימשיך להתנהג באופן שנהג בשבועות האחרונים.
אנו מאמינים שהמגמה תתהפך כשהמשקיעים יצפו לגרוע מכל, ויתחיל זרם של הפתעות חיוביות. אין באפשרותנו לדעת מתי שינוי זה יקרה, ולכן אנו ממשיכים להמליץ למשקיעים לטווח הארוך להמשיך ולקנות מניות במחירי הזדמנות. אנו עדיין סבורים כי בשוק המניות ישנו מספר לא מבוטל של חברות שנענשו יתר על המידה. נדגיש שוב, הזדמנויות אלו רלבנטיות למשקיעים לטווח הארוך בעלי העצבים החזקים. בטווח הקצר והבינוני אנו עדיין גורסים כי התנודתיות תשלוט בשווקים. עם תנודתיות כזו יש לומר כי שוק המניות בכללותו אינו מתאים למשקיעים שונאי סיכון".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה