מניות הבנקים בהזדמנות? הדעות בבתי ההשקעות חלוקות

אחרי ירידה שנתית של 47% בלאומי ו-59% בפועלים, הדעות במחלקות המחקר חלוקות. באי.בי.אי ובכלל פיננסים נערכים לדוחות הבנקים הגדולים בישראל
 | 
telegram

בעקבות הסערה בשווקים והנפילות האחרונות במניות הבנקים מעדכן יובל בן זאב, מנהל מחלקת המחקר בכלל פיננסים ברוקראז', את הערכותיו בנוגע למניות הבנקים.

בן זאב אומר כי למניות הבנקים בישראל ממוצע של כ-0.54 ולמעשה אנו חוזרים לתחתית ימי השפל של 2002-2003. ואפשר לטעון כי כל הרע כבר מגולם במחיר הנוכחי אולם "אנו חוששים כי תהליך ההרעה בתוצאות הכספיות יקשה על המניות להציג ביצועים חזקים".

לכן, אומר בן זאב, אל תמהרו לקנות. בפרט חוששים בכלל פיננסים מהרעה משמעותית בהפרשות לחובות מסופקים ומהפסדים בתיק ניירות הערך של הבנקים. ב-2007 הסתכמו ההפרשות בכ-0.3% בלבד מתיק האשראי, ב-2008 הן צפויות לגדול ל-0.5%-0.6% מהתיק ובשנה הבאה לכ-0.7%-0.8%.

בן זאב מעריך שבהחלט ייתכן תסריט שההפרשות יגדלו אף לכ-0.9% מהתיק אולם לא צפויה חזרה לתסריט של 2002-2003 בו זינקו ההפרשות לכ-1.2% מתיק האשראי. זאת, בעיקר עקב "שכבת המגן" שמספק שוק האג"ח, שיספוג את מרבית ההפרשות, לפחות בשנה הקרובה.

כמו כן, נרשמה עליה חדה בסיכוני שוק בתיק ניירות הערך של הבנקים. התיק הסתכם בכ-130 מיליארד שקל, בסוף הרבעון השני של 2008, כשמחצית ממנו הינה באגרות חוב לא ממשלתיות ומניות. בן זאב מעריך שלפחות בחלק מהמקרים יאלצו רואי החשבון של הבנקים להכיר בירידת ערך פרמננטית בניירות ערך שירדו בעשרות אחוזים ברבעון השלישי ולרשום אותה בדוחות הרווח וההפסד.

בן זאב מוסיף כי אין טעם לנסות ולהעריך את התוצאות לרבעון השלישי, על רקע ההתרחשויות האחרונות בשווקים ומוסיף לסיום את האמירה שהחלה להישמע וצפויה להיות קונצנזוס בקרוב: "ההון העצמי של הבנקים אינו מבטא את מצבם".

בניגוד לבן זאב, יוצא היום ליאור רבינוביץ', הבנקים של בית ההשקעות איי.בי.איי, בהמלצת קניה גורפת למניות הבנקים. הרבעון השלישי, אומר רבינוביץ', יהיה רבעון נוסף שבו הבנקים יראו על הרעה בפעילותם. ברבעונים האחרונים היה בנק פועלים ספק החדשות הרעות העיקריות. ברבעון זה בנק לאומי ייקח את הבכורה דרך חשיפה גדולה לבנקים הקורסים ליהמן ברדרס וושינגטון מיוצ'אל.

בנק לאומי יכניס גם עיזים נוספות לשורת ההפסד - תיק ה-CDO ותיק ה-ABS. הדוחות המרתקים ביותר יהיו של דיסקונט והבינלאומי אשר מניותיהן צנחו כעדות לבעיה קשה אך עד כה קשה למקד אותה ולכמת את הפגיעה.

ההרעה הניכרת בפעילות הפיננסית הבינלאומית שחקה עד דק את שווי ניירות הערך מגובי הנכסים, מלבד ה-MBS של הסוכנויות (התיאוריה של דיסקונט, לשמרנות התיק, עבדה, בצורה פרדוכסלית, עם הלאמת הסוכנויות). גם הבינלאומי הצטרף ברבעון זה לחגיגה דרך תיק היורו בונדס (כ-6 מיליארד שקלים) שהטלטל במהלך הרבעון השלישי והמשיך ביתר שאת בתחילת הרבעון הרביעי. זהו תיק קצר (9 חודשים) ורווחי, אולם המרווחים על של בנקים נפתחו לשמיים במהלך החודשים האחרונים, אומר רבינוביץ'.

עוד מציינים באיי.בי.איי כי החברות הכלולות יציגו הרעה ניכרת בפעילות - פועלים עם דלק נדל"ן וכלל , בנק דיסקונט דרך אחזקתו בבנק הבינלאומי. בנק לאומי ימשיך להנות מרווחי כיל דרך חברה לישראל אך יש צפי כי המשך צמיחה ברווחיות זו מוטלת בספק).

בסעיף החובות המסופקים אנחנו מעריך רבינוביץ' כי תחול עלייה של 10 עד 20 נקודות בסיס מול הממוצע בששת הרבעונים האחרונים (מאז תחילת 2007) - השיא עדיין לפנינו כמובן. במצב הכלכלה העולמי הנוכחי ההשפעה תורגש במלוא עוצמתה במהלך 2009 עם עלייה לחומ"ס לשיעור של 0.95% בממוצע (פחות בבנק מזרחי יותר בבנק לאומי, פועלים ודיסקונט).

מבין הסקטורים בבורסה, אומר רבינוביץ', מניות הבנקים מספקים הזדמנות קנייה טובה ברמות המחיר הנוכחיות. ההרעה בפעילותם אכן נמשכת, אולם עסקי הליבה שלהם לא נפגעו - מעמדם התחזק מול המערכת החוץ בנקאית ומול הרגולטורים השונים.

הסקטור הבנקאי נסחר כרגע בממוצע של 0.6 על ההון ומכפיל רווח, ארבע רבעונים קדימה של 5-7. להערכתו אלו מכפילים מעניינים, שמצדיקים קנייה למרות הפגיעה הצפויה בתיק האשראי ותיק ניירות הערך אותו מחזיקים הבנקים. כאמור, רבינוביץ' ממליץ "קניה" על מניות לאומי, הפועלים, דיסקונט ומזרחי-טפחות.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות