הדולר על סף 4 שקלים: טיפס ב-0.73% לרמה של 3.998 שקלים. האירו ללא שינוי
על רקע המפולת בשווקי המניות ברחבי העולם והבריחה הנמשכת לעבר השקעות בטוחות ככל האפשר, ממשיך הדולר להתחזק מול השקל.
בבוקר החליף הדולר קידומת וטיפס לרמה של 4.01 שקלים אולם השער היציג נקבע לבסוף בעליה של 0.73% לרמה של 3.998 שקלים. האירו נותר יציב ברמה של 5.008 שקלים.
נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, חתך היום שוב את תחזית הצמיחה למשק הישראלי עבור שנת 2008 כאשר הוא מתאים את התחזיות להרעה בצמיחת הכלכלה הגלובלית והשלכותיה על המשק הישראלי. בבנק ישראל צופים כעת, כי צמיחת הכלכלה הישראלית תעמוד על 1.5% בשנת 2009, ירידה של 1.2% מהתחזיות המוקדמות שעמדו על 2.7%.
החוזים על מדדי וול סטריט מאותתים כעת על פתיחה שלילית של יותר מ-1% לאחר שהיום פורסמו, שוב, נתונים שליליים על שוק העבודה האמריקני. הנתונים פורסמו לאחר קביעת השער היציג. התביעות הראשוניות לדמי אבטלה בארה"ב גדלו ב-27 אלף ל-542 אלף בשבוע שהסתיים ב-15 בנובמבר. כך פורסם לפני זמן קצר בוושינגטון. אנליסטים וכלכלנים בארה"ב ציפו לרמה נמוכה הרבה יותר, של כ-503 אלף תביעות.
הצפי בשווקים כעת הוא שהפדרל ריזרב יוריד את הריבית בעוד 0.5% לרמה של חצי אחוז בחודש הבא וימשיך בהורדת הריבית, כנראה עד לרמה אפסית, בחודשיים הראשונים של 2009.
הכלכלן מייקל פרולי מג'יי.פי מורגן כתב אתמול באיגרת למשקיעים כי ה'פד' צפוי להפחית את עלויות הלוואת הכספים בכ-50 נקודות בסיס עבור כל אחד מהחודשיים הקרובים, במסגרת פגישות התוויית מדיניות שייערכו בתאריכים 16 בדצמבר ו-28 בינואר.
הבנק המרכזי ישמור על שיעור ריבית ברמת אפס במהלך 2009 כולה על מנת למנוע מהמחירים לצנוח בעוד חברות רבות מקצצות משרות והבנקים מפחיתים את היקף ההלוואות ובכך עוצרים את רמת ההוצאות על ידי הצרכנים, המהווים שני שליש מכלכלת ארה"ב המושתתת על צריכה - כך פרולי.
בעולם מתחזק היין היפני לרמה של 95 יין לדולר על רקע המפולת בשווקי ההון מסביב לעולם והערכות כי קרנות גידור וסוחרים ממשיכים לפרום את פוזיציות ה"קארי טרייד" שלהם (הלוואות שנלקחו ביינים עקב הריבית הנמוכה, לצורך השקעה במוצרים פיננסים שאמורים להניב תשואה גבוהה).
הדולר נחלש בשעות האחרונות ונסחר כעת ברמה של 1.251 דולר לאירו.
על המסחר בצמד דולר-שקל השפיע גם גל התגובות השליליות לתוכנית ההאצה הכלכלית של משרד האוצר, שפורסמה אתמול. ד"ר ירון זליכה, לשעבר החשב הכללי באוצר (בין השנים 2003-2007) וכיום ראש החוג לחשבונאות בקריה האקדמית אונו, הגיב בשיחה עם Bizportal לתוכנית של האוצר והשלכותיה.
"התוכנית הזו לא תעבור, הממשלה הבאה שתיבחר תדע לדחות אותה אבל אם התוכנית הזו בדרך לא דרך בכל זאת תעבור, הדבר יעמיק את המיתון בישראל ויאריך אותו בעוד שנה אחת לפחות". בעניין זה אומר זליכה, כי "תוכנית או לא תוכנית, ב-2009 אנחנו נראה מצב של מיתון בישראל אבל לגבי אמצע-סוף 2010 אני כבר הרבה יותר אופטימי".