בבנק לאומי מעריכים: "אין השוק מתאים ללקוח שונא סיכון"

כלכלני הבנק התייחסו גם למתרחש בזירת המט"ח ברקע להתחזקות הדולר ואמרו כי: "המשך חוסר הוודאות בשווקים יתמוך בעוצמתו של הדולר"
נועם הוד |

בסקירה השבועית של בנק לאומי, התייחסו כלכלני הבנק להתפתחויות האחרונות בשוק ההון המקומי, לזירת המט"ח ולפרסום מדד המחירים לצרכן.

שוק המניות: "מניות הנדל"ן והבנקים המשיכו לרכז עניין"

בבנק לאומי מעריכים כי המסחר ברחוב אחד העם הושפע השבוע מפרסום הפרוטוקולים של הפד, בהם הערכה כי המיתון יימשך גם במחצית השנייה של 2009, והחשש ממשבר קריטי בענף הרכב האמריקאי. אלו, כך אומרים בלאומי, דרדרו את השווקים בעולם לרמות שפל חדשות והשפיעו באופן חד גם על השוק המקומי. גם תוכנית האוצר להאצת הצמיחה בהיקף של כ-21.7 מיליארד שקלים לא עצרה את ההידרדרות.

מחזורי המסחר היו נמוכים בשיעור ניכר מהממוצע. אלו עמדו על כ- 1.35 מיליארד שקלים ליום, לעומת ממוצע של כ- 2 מיליארד שקלים ליום מתחילת השנה. הירידה נובעת, להערכת כלכלני לאומי, משני אלמנטים. הראשון, טכני, ירידת שווי ניירות הערך והשני, על רקע הימצאותם של המשקיעים בעמדת המתנה להתפתחויות חדשות.

בסקירתם השבועית הדגישו כלכלני הבנק את מניות הנדל"ן והבנקים וציינו כי אלו הראשונות, המשתייכות לענף המתאפיין ברמת מינוף גבוהה, סובלות מתנודתיות שיא. עוד ציינו הכלכלנים כי רמות המחירים אליהן הגיעו מניות רבות מהענף מתמחרות חוסר וודאות לגבי שווי השוק של נכסיהן כעת, וחשש מיכולתן לצלוח את המחנק באשראי ללא מימוש נכסים גם בתנאי השוק הנוכחיים. דבר זה, מביא כל הודעה על מקור מימון חדש להזניק אותן ולהיפך.

בתוך כך, מניות הבנקים, סבלו מירידות שערים חדות בתקופה האחרונה. החשש מהיקף המחיקות העתידיות, כפי שמתבטא בתשואות אגרות החוב הקונצרניות, הביא את מניות הענף להיסחר במכפילי הון נמוכים באופן היסטורי.

דווקא על רקע ירידות השערים החדות בשוק המניות ציינו בלאומי את חסינותן של החברות המתאפיינות בתזרים גבוה ובדפנסיביות היחסית שלהן. כך, למרות הסערה, הצליחו מניות חברות התרופות פריגו וטבע להציג השבוע תשואות חיוביות, בהמשך לעליות שערים בשבוע שעבר. אלו, טוענים בלאומי, נתמכו בהתחזקות שרשם לאחרונה הדולר מול השקל

להערכת כלכלני הבנק, חברות רבות נסחרות במחירים המשקפים ערך נמוך מערכן הכלכלי. יחד עם זאת, התנהגות השוק המקומי בטווח הקצר תושפע מנתוני מאקרו ומיקרו שהשפעת ההאטה העולמית ניכרת בהם וכן מעוצמת הפחד בשווקים. לקוח בעל אופק השקעה ארוך טווח (מספר שנים), יוכל למצוא ניירות ערך במחירים מעניינים. מנגד הדגישו בלאומי, כי בשל התנודתיות הרבה, אין השוק מתאים ללקוח שונא סיכון או לזה שיידרש לכספו בטווח הקצר.

בסיכום שבועי איבד מדד המעו"ף 7.74%, מדד הבנקים השיל כ-8.92% בעוד מדד הנדל"ן הוסיף כ-5.42% לערכו.

מדד המחירים לצרכן: "בחודשים הקרובים צפויים המדדים להיות אפסיים ואף שלילים"

ביום שישי האחרון פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה את מדד המחירים לצרכן בגין חודש אוקטובר, אשר בהתאם למרבית הציפיות המוקדמות עלה ב- 0.1% בלבד. זאת בהמשך לחודש ספטמבר, בו לא חל שינוי במדד המחירים לצרכן. בבנק לאומי מעריכים כי התמתנות בקצב עליית המחירים במשק נבעה בעיקר מעונתיות המאפיינת את חודשי הסתיו ומירידת מחירי הנפט והסחורות בעולם שנרשמה בחודשים האחרונים.

כלכלני לאומי צופים כי גם בחודשים הקרובים צפויים המדדים להיות אפסיים ואף שלילים נוכח המשך הוזלת מחירי הסחורות והנפט בעולם ובשל הצפי להתמתנות בקצב התרחבות הביקושים כתוצאה מהאטה שהחלה בצמיחה המקומית ובשוק ההון. בלאומי מעריכים כי שיעורי האינפלציה ב- 12 החודשים הקרובים ירדו אל מתחת לגבול התחתון של תחום יעד יציבות המחירים (3% - 1%), ואף לעבור לתוואי הערכים השלילים.

פרסומים רבים באשר להתגברות עוצמת ההאטה בישראל והמשך העמקת המשבר הכלכלי בעולם מחזקים את הצפי להתארכות תקופת התאוששותו של המשק המקומי מעבר לצפי הקודם. על כן אומרים בלאומי, פרסומים אלו תומכים בהמשך הפחתת הריבית המוניטארית.

הכלכלנים של בנק לאומי סוברים כי לנוכח החרפת משבר הנזילות בעולם ובשל ההאטה הצפויה בצמיחה המקומית העלולים לפגוע בפעילות הסקטור העסקי, יש לתת כיום עדיפות להשקעה באגרות החוב הממשלתיות על פני אלו הקונצרניות. על אף שכיום עומדות הציפיות האינפלציוניות הקצרות הנגזרות משוק ההון ברמה הנמוכה מזו הצפויה להערכתם בפועל ובשל הצפי למספר מדדים קרובים אפסיים, בלאומי מעריכים כי עדיין קיימת עדיפות לאפיק השקלי על פני זה הצמוד.

שוק המט"ח: " המשך חוסר הוודאות בשווקים יתמוך בעוצמתו של הדולר"

השבוע התחזק הדולר מול השקל, תוך שחצה במהלך המסחר את רמת ה- 4.0 שקלים לדולר, המהווה רמת שיא מתחילת השנה, זאת על רקע המגמה העולמית. גם תוכנית ההאצה הכלכלית שפורסמה כאמור השבוע לא ספקה תמיכה למטבע המקומי.

להערכת הכלכלנים בלאומי, הגורם המרכזי שהשפיע השבוע על המסחר בדולר בעולם, בדומה לתקופה האחרונה, היה מידת התיאבון לסיכון של המשקיעים. בנוסף, עליית מפלס החששות והמשך הירידות בשווקים גרמו למשקיעים מחוץ לארה"ב לחזור ולהתבצר בנכסים בטוחים יותר, ובעיקר באגרות החוב הממשלתיות האמריקאיות, מה שתמך בשטר הירוק.

בתוך כך, הפרסומים בסוף השבוע שעבר כי כלכלת אירופה נכנסה למיתון הראשון שלה מאז תחילת השימוש במטבע האירופי, תמכו אף הם במטבע האמריקאי, כך סוברים כלכלני הבנק. אך מנגד אומרים בלאומי, ההתרחבות הדרמטית בגירעון בתקציב האמריקאי באוקטובר, כפי שפורסמה בסוף השבוע שעבר, היוותה גורם ממתן להתחזקותו של הדולר בעולם.

בבנק לאומי מעריכים כי הדולר ימשיך להיות מושפע בעיקר ממידת אי הוודאות הכלכלית בעולם וממידת התיאבון לסיכון הנגזרת מכך, כאשר המשך חוסר הוודאות יתמוך בעוצמתו.

בסיכום שבועי (לא כולל את יום שישי), התחזק הדולר בכ- 1.8% מול השקל ובכ- 1.7% מול האירו.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה