מיכה אסטרחן, כלכלן בכיר באקונומיסט: "אינפלציה היא הפתרון למשבר הכלכלי בישראל"
פורום MIT ליזמות ערך אתמול באוניברסיטת תל אביב, כנס בנושא המשבר הגלובלי והשלכותיו על הכלכלה הישראלית. בכנס הרצו ארבעה כלכלנים בכירים בעלי היסטוריה של תחזיות כלכליות שהתגשמו.
מיכה אסטרחן, כלכלן ירחון אקונומיסט אשר חזה את התפוצצות בועת הטכנולוגיה בשנת 2000, ציין בתחילת דבריו שהדבר החשוב כעת הוא לנתח כיצד לצאת מהמשבר ולא כיצד הוא נגרם. לדעתו הפתרון המרכזי למשבר בישראל הוא דווקא אינפלציה והמנהיגות הכלכלית בישראל אינה צריכה לחשוש מתהליך אינפציוני.
אסטרחן אמר כי :"הבעיה היא שהמנהיגות הפיננסית בישראל לא מבינה שאינפלציה היא הפתרון ולא הבעיה. קשה לכלכלנים הצעירים בישראל כיום לקבל את האינפלציה כדבר חיובי, כי רובם לא חוו משברים כלכליים בעבר. קשה לדעת במדויק את מצבם הפיננסי של הבנקים בישראל, ולראיה הפסדיו של בנק הפועלים כתוצאה מהשקעות מסוכנות בשוק הפיננסי האמריקאי".
עוד אמר הכלכלן כי: "למרות שהבנקים אינם נמצאים בעין הסערה העוברת על קופות הגמל וקרנות הנאמנות כיום, יש להבטיח את כספי החוסכים בבנקים בישראל כפי שנעשה כבר במדינות בעולם. רצוי לחוקק חוקים ותקנות שיסדירו נושא חשוב זה".
בתוך כך, אסטרחן התייחס למתחולל מעבר לים וציין כי הפתרון של ממשלת ארה"ב להזרים כסף למוסדות הפיננסים במדינה אינו יעיל בשל העובדה שזה פתר את בעיית הנזילות אך לא את בעיית האשראי שהיא בעצם כיום הבעיה העיקרית. התשובה לחששם של הגופים הפיננסים להלוות כספים למגזר העסקי והנעת הכלכלה בארה"ב, הוא בהזרמת הון לצורותיו השונות למוסדות הפיננסים.
פרופסור לכלכלה לסטר ת'ורו, יו"ר המכון הטכניון לניהול, ציין בדבריו בכנס, כי השגיאה הגדולה של הממשל האמריקאי הייתה להניח לבית ההשקעות ליהמן ברדרס לקרוס, דבר שגרם חוסר אמונה של הציבור בארה"ב במערכת הפיננסית. "אנשים ברחבי המדינה חוששים שאם זה קרה לליהמן ברדרס, אז זה יכול להתרחש בכל מוסד פיננסי בארה"ב" אמר פרופ' ת'ורו. פרופ' ת'ורו ציין שלדעתו אנו חווים כעת את המשבר הכלכלי העולמי הגדול ביותר מעולם כי כאשר מערכות פיננסיות מתחילות לקרוס הן עלולות לדרדר עימם את שאר מערכות השלטון במדינות.
לסיכום, הפרופ' לכלכה סובר כי הציבור האמריקאי אינו יכול לטפח ציפיות גבוהות להתאוששות הכלכלה לאחר בחירתו של אובמה מפני שעד כניסת אובמה לבית הלבן, נותרו כחודשיים ימים שזהו זמן רב מאוד במושגי כלכלה עולמית.