המימשל מציל את סיטיגרופ: מעמיד ערבויות בכ-306 מיליארד דולר

בנוסף, יוזרמו כ-20 מיליארד דולר לבנק כחלק מקרן ההצלה בהיקף 700 מיליארד דולר
קובי ישעיהו |

המימשל האמריקני החליט לפעול על מנת לחזק את בטחון המשקיעים בענקית הבנקאות והפיננסים, קבוצת סיטי (סימול: C).

משרד האוצר של ארצות הברית ישקיע 20 מיליארד דולר במניות בכורה של סיטי לפי תוכנית הסיוע לנכסים בקשיים (Troubled Asset Relief Program – TARP). בנוסף, סיטי ינפיק 7 מיליארד דולר נוספים במניות בכורה לאוצר של ארצות הברית ול-FDIC כתשלום עבור ערבות ממשלתית לניירות ערך, הלוואות והתחייבויות בשווי של 306 מיליארד דולר המובטחים בנדל"ן למגורים ומסחר ובנכסים אחרים.

כתוצאה מהערבות לנכסים, הסיכון המשוקלל החדש של תיק הנכסים ששוויו 306 מיליארד דולר יהיה 20%, עובדה שתשחרר לחברה הון בסך 16 מיליארד דולר נוספים.

בנוסף, סיטי ינפיק כתבי אופציה לאוצר האמריקאי ול-FDIC עבור כ-254 מיליון מניות מהון המניות הרגיל של החברה במחיר התחלתי של 10.61 דולר. סיטי גם הסכים לא לשלם במשך שלוש שנים דיבידנד רבעוני על המניות הרגילות העולה על 0.01 דולר (סנט אחד) למניה החל מהתשלום הרבעוני הבא של דיבידנד על מניות רגילות.

התוכנית מחזקת באופן משמעותי את יחסי ההון של סיטי באמצעות יצירת תוספת הון של כ-40 מיליארד דולר. נציגי הפדרל ריזרב, משרד האוצר וסיטי ניהלו מגעים נמרצים במשך סוף השבוע עד שהגיעו להסכם.

יחס הון רובד ראשון של סיטי ברבעון השלישי שהסתיים ב-20 בספטמבר 2008, על בסיס פרו-פורמה להזרקת ההון במסגרת תוכנית TARP מאוקטובר וההון החדש הנובע מההודעה של היום, בכפוף לאישור הנהלת הבנק המרכזי של ארצות הברית צפוי להיות 14.8% ואילו יחס ההון המוחשי הרגיל לנכסים מנוהלים משוקללים (TCE/RWMA) יהיה כ-9.3%.

על-פי תנאי הערבות, סיטי ישא בכל הפסדי תיק הנכסים עד לסכום של 29 מיליארד דולר לפני מס בנוסף לעתודות הקיימות של סיטי. הישויות הממשלתיות ישאו ב-90% מכל ההפסדים מעל לרמה זו וסיטי ישא ביתרה. סיטי ימשיך להציג את הנכסים במאזן ויממש את תזרים המזומנים הקשור אליהם.

בנוסף לגישה נרחבת למקורות נזילים קיימים, סיטי קיבל גישה מורחבת לקו אשראי מועדף (Primary Dealer Credit Facility) ולחלון היוון אשר יחדיו יוצרים משאבי נזילות חזקים נוספים למקרה הצורך. לסיטי גם יש גישה לקו האשראי למימון ניירות מסחריים (Commercial Paper Funding Facility) של הפדרל ריזרב אשר טרם עשה בו שימוש והוא מתכוון להנפיק מכשירי חוב בתוכנית ערבות הנזילות הזמנית (Temporary Liquidity Guarantee) של ה-FDIC.

ההסכם גם קובע כי התוכנית של סיטי לתגמול המנהלים, לרבות בונוסים, שנועדה לתגמל מנהלים על השגת יעדי ביצועים ארוכי טווח ורווחיות, במגבלות שונות, תוגש לאישורה של ממשלת ארצות הברית.

"בסוף השבוע, ממשלת ארצות הברית וסיטי פעלו יחדיו באופן חסר תקדים על מציאת דרכים להשיב את בטחון השוק ולהתמודד עם הירידה במחיר המניה של סיטי," אמר ויקראם ס. פאנדיט, מנכ"ל החברה. "הגענו להסכם המבוסס על פתרון שוק חדשני ומחזק עוד את יחסי ההון שלנו, מפחית את הסיכון ומגדיל את הנזילות. אנו מעריכים את המאמצים העצומים שעשתה הממשלה להבטיח את יציבות השוק.

"אנו מחויבים לייעול עסקינו ולאספקת שירותי בנקאות מצוינים ללקוחותינו ברחבי העולם. אנו נמשיך להתמקד בהזדמנויות ובחלופות להמשך השיפורים במעמדה וערכה הכוללים של החברה ," סיכם פאנדיט. העסקה אושרה פה אחד על-ידי מועצת המנהלים של סיטי.

סיטי הינו הבנק הרביעי בגודלו בארצות הברית שניהל נכון ל-30 בסטפמבר 2008, 2.19 טריליון דולר נכסים. כאשר ההון העצמי שלו עמד על 113.6 מיליארד דולר. הבנק העסיק 352,000 עובדים ברחבי העולם. כמובן שמספר זה הצטמצם לאחרונה בעוד הבנק הכריז כי יפטר 50,000 עובדים.

מניית סיטי התרסקה בחמשת ימי המסחר האחרונים ב-60% ונפלה לשפל היסטורי של 3.77 דולר. שווי השוק של החברה הצטמק ב-12 החודשים האחרונים ב-88%.

אתמול נפלו מניות הבנקים בתל-אביב בשיעורים חדים על רקע חששות כי קריסת סיטי תאלץ אותם לבצע מחיקות ענק. "מדובר בחשיפה של פחות כ-1 מיליארד דולר, כאשר לא כולה רלוונטית", אמר אתמול גורם בבנק ישראל בשיחה עם bizportal. בלא רלוונטית הכוונה היא לחשיפה חלקית בנגזרי ביטוח, בהם סיטיגרופ צריך לפצות את הבנקים בישראל בכפוף לקיומן של התניות שונות.

צריך להבין שהחשיפה היא דו-צדדית, כלומר חלקה נובע ממהחשיפה של סיטי לבנקים המקומיים. הגורם מוסיף, כי "הסכום הזה הוא לא נעים אך הוא לא נורא, בהתחשב בכך שמדובר ב-5% מסך ההון העצמי של הבנקים, הנאמד בכ-20 מיליארד דולר". עוד נמסר מבנק ישראל כי הבנקים מחוייבים לדווח באופן שוטף על החשיפה שלהם להשקעות בניירות ערך זרים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה