בתי זיקוק נפגעו מזינוק בהוצאות המימון: איזון ברבעון השלישי
חברת בתי הזיקוק לנפט מציגה הבוקר תוצאות חלשות לרבעון השלישי של השנה, בעיקר עקב גידול חד בהוצאות המימון שפגע בשורה התחתונה של החברה.
החברה הציגה רווח נקי של 42 אלף דולר ברבעון, לעומת כ-18 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. בשורת ההכנסות נרשם גידול של 103% לרמה של כ-2.6 מיליארד דולר.
מרווח הזיקוק הנקי ברבעון השלישי, בנטרול השפעת שיטת רשום הנגזרים בהתאם ל-IFRS ובניכוי הפרשה לירידת ערך מלאי והשפעת הפרשי עיתוי קניה ומכירה, עמד על כ - 8.1 דולר לחבית, לעומת 4.1 דולר לחבית ברבעון מקביל.
הרווח התזרימי (EBITDA ) המאוחד של בזן ברבעון השלישי הסתכם לכ - 72 מיליון דולר, עליה של כ - 24% לעומת כ - 58 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד.
תשומת בית הזיקוק ברבעון (בטונות) גדלה בכ- 13% לעומת הרבעון המקביל אשתקד והסתכמה ב-2,098 אלפי טונות. ניצולת המתקנים ברבעון הסתכמה בכ- 93% לעומת 82% ברבעון המקביל אשתקד. הגידול בניצולת נובע בעיקר משיפור משמעותי במיקוד התפעולי בעקבות השינוי הארגוני, מגמישות החברה בבחירת חומרי הגלם לזיקוק בהתאם לתנאי השוק המשתנים והגדלת הזמינות התפעולית.
הרווח התפעולי המאוחד ברבעון השלישי הסתכם בכ-54 מיליון דולר, גידול של כ–38% לעומת כ - 39 מיליון דולר ברבעון מקביל אשתקד.
הרווח התפעולי במגזר הזיקוק והסחר הסתכם בכ-42 מיליון דולר, גידול של כ - 175% לעומת כ-24 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. הרווח התפעולי כולל הפסד מירידת ערך המלאי בקיזוז הגנות בסך של כ-43 מיליון דולר נטו, המשקף את מדיניות החשיפה מפני שינוים במחירי מלאי החברה, לפיה אין החברה מגינה על מלאי תפעולי בסיסי של 600 אלף טון.
הרווח התפעולי במגזר הפטרוכימיה הסתכם בסך של כ - 11 מיליון דולר לעומת כ - 15 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. מגזר הפטרוכימיה כולל את תוצאות מקטע הפולימרים ומקטע הארומטים.
במקטע הפולימרים הרווח התפעולי הסתכם בסך של כ - 7 מיליון דולר לעומת כ - 6 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. הגידול ברווח נובע מגידול בכמויות המכירה ובהכנסות אחרות וקוזז בחלקו מקיטון במרווח סל המוצרים. במקטע הארומטים הסתכם הרווח התפעולי בסך של כ - 4 מיליון דולר לעומת רווח תפעולי של כ - 9 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. הקיטון ברווח התפעולי במגזר נובע בעיקר מעליה בהוצאות הייצור יחד עם קיטון במרווחים וקיטון בכמויות המכירה.
הוצאות המימון ברבעון השלישי הסתכמו בכ-51 מיליון דולר, לעומת הוצאות מימון בסך של כ - 20 מיליון דולר בתקופה מקבילה אשתקד. עיקר הגידול בהוצאות המימון נובע מגידול בעלות האשראי לזמן קצר בעיקר עקב גידול בהיקף האשראי שרובו מיוחס לגידול בהון החוזר של החברה שגדל כתוצאה מעליית מחירי הנפט בעולם בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, בקיזוז ירידה בשיעור הריבית.
החברה מציגה איזון ברווח הנקי המאוחד ברבעון השלישי לשנת 2008, לעומת רווח נקי של כ-27 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד בעיקר בעקבות העלייה ברווח התפעולי כמוסבר לעיל אשר קוזזה ע"י העלייה בהוצאות המימון.
רווח נקי של 73 מיליון דולר בתשעה חודשים
מרווח הזיקוק בתשעת החודשים הראשונים לשנת 2008, בנטרול השפעת שיטת רשום הנגזרים בהתאם ל-IFRS ובניכוי הפרשה לירידת ערך מלאי והשפעת הפרשי עיתוי קניה ומכירה, עמד על כ - 5.7 דולר/חבית, לעומת 7.0 דולר/חבית בתקופה המקבילה אשתקד. המרווח הממוצע לנפט גולמי מסוג "אורל", המצוטט ע"י רויטרס, בתקופת הדוח הסתכם בכ - 5.6 דולר/חבית.
ה-EBITDA המאוחד בתשעת החודשים לשנת 2008 הסתכם לכ- 208 מיליון דולר, לעומת כ- 258 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד. הרווח התפעולי המאוחד בתשעת החודשים לשנת 2008 הסתכם בכ- 165 מיליון דולר, לעומת כ - 200 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד.
הרווח התפעולי במגזר הזיקוק והסחר הסתכם בכ - 127 מיליון דולר, לעומת כ - 159 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד. הרווח התפעולי במגזר הזיקוק והסחר הושפע מקיטון של כ - 91 מיליון דולר במרווח הזיקוק שקוזז בחלקו בקיטון בהפסדים בגין עסקאות בנגזרים וגידול בהיקף כמויות המכירה.
הרווח הנקי המאוחד בתשעת החודשים הראשונים לשנת 2008 הסתכם לסך של כ - 73 מיליון דולר, לעומת כ - 124 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד.
ביום 12.10.2008 החליט דירקטוריון החברה, במסגרת יישום התוכנית האסטרטגית, על הקמת הפצחן המימני בהשקעה של כ- 670 מיליון דולר. עם הפעלתו, יקטין המתקן את התנודתיות במרווחים ע"י הגדלת מורכבות בית הזיקוק באופן משמעותי, ובכך שיאפשר הפקת יותר תזקיקים בעלי ערך מוסף גבוה מכל חבית נפט.
מנכ"ל בזן, ישר בן מרדכי ציין בשיחת הועידה שקיימה החברה כי "בזן משקיעה מאמצים רבים בהתאמתה למצבי שוק משתנים ובהגדלת הניצול של מתקניה. אנו מכוונים את תמהיל המוצרים לייצור מוצרים בעלי ערך מוסף גבוה כמו סולר ודס"ל וכן מתאימים את סל חומרי גלם לשינויים בשוק. במהלך הרבעון השלישי זיקקנו 13% יותר לעומת הרבעון המקביל אשתקד, הודות לניצולת גבוהה של המתקנים שלנו. יש לציין כי בדצמבר עוברים השווקים באירופה ובישראל לשימוש בדלקי תחבורה לפי תקן יורו 5 וכיוון שבזן ערוכה לייצור בתקן זה אנו צופים השפעה חיובית על המרווחים כבר החל מהרבעון הרביעי".
"ברבעון הזה גדל הרווח התפעולי במגזר הזיקוק והסחר "רק" ל-42 מיליון דולר למרות שיפור המרווח הנקי לרמה של 8.1 דולר לחבית. הסיבה לכך נעוצה בירידה משמעותית במחירי הדלקים. כפי שפרסמנו בעבר אנו לא מגינים על מלאי תפעולי בסיסי של 600,000 טון והשפעות השינויים בערך מלאי זה אינן תזרימיות. לפי הערכתנו השפעת המשך ירידת מחירי הדלקים מתחילת הרבעון הרביעי על מימוש המלאי ליום 30.09.2008 מסתכמת לשלילה בסך של כ- 74 מיליון דולר נטו."
"אני כבר יותר מ-30 שנה בשוק וחוויתי הרבה מאוד עליות וירידות במחירי הנפט. אתה אף פעם לא יודע איפה זה ייעצר. מה שבוודאות אפשר להגיד זה שבמחירים הנוכחיים, הפיתוח של שדות נפט חדשים ייעצר כי העלות כיום היא 60-70 דולר לחבית. אם תימשך הירידה במחירי הנפט מי שיפגע ראשון הם בתי זיקוק פשוטים ולא מורכבים כמונו".
"אנחנו לא ספקולנטים ורוצים להרוויח מהפעילות ולא מהימור על שינוי במחירים. על המלאי שתמיד איתנו אנחנו אומרים זה לא בר הגנה, וזו מדיניות ש"זיקקנו" במשך הרבה מאוד זמן ואנחנו מרגישים מאוד בנוח איתה".
בנוגע להוצאות המימון הגבוהות אמר בן מרדכי כי "כלכלית, לאורך זמן, אין לנו חשיפה. אנחנו חברה דולרית ולכן אנחנו משתדלים לאורך זמן לא להשאר חשופים לשינויים בשער החליפין שקל-דולר".
"אנחנו כל הזמן מסתכלים על מה שקורה בשוק. השוק המקומי הוא המרכזי שלנו וצפוי להישאר כזה אבל אנחנו פועלים גם בשווקים קרובים כמו קפריסין וטורקיה ויכולים להרחיב את הפעילות שם".
בן מרדכי, הוסיף כי: "לאחרונה הורידה מעלות את הדירוג של אג"ח בזן. לדעתנו, הורדת הדירוג נעשתה תוך התעלמות מהטיעונים המוצקים אותם הציגה בזן לגבי השינויים והכיוונים אליהם בחרה החברה ללכת ושמקטינים באופן ניכר את הסיכון של החברה. יש לציין, כי עיקר תשלומי הפירעון של אגרות החוב המדורגות יחלו בשנת 2012 ואילך , תקופה בה צפויה החברה לקבל תרומה תזרימית גדולה מההשקעות שאנו מבצעים כעת.
"תעשייה בה אנחנו פועלים היא תעשייה ארוכת טווח והפעולות שנעשות בה הם ארוכות טווח שתורמות לגידול ברווחיות והקטנת סיכונים לאורך זמן. בזן בחנה היטב את צעדיה בעת עריכת התכנית האסטרטגית שלה. בתכנית זו בזן מביאה לידי ביטוי את כל נקודות החוזק שלה, שהן :משאב אנושי ברמה טכנולוגית מהגבוהות בעולם, שילובן של תעשיות פטרוכימיות עם תעשיות הזיקוק, מיקום אסטרטגי מצוין עם נגישות טובה למגוון רחב של סוגי נפט גלמי וקרבה לשווקים בצמיחה ותשתיות איתנות מודרניות באתר המרכזי שלה בחיפה".
יו"ר דירקטוריון בזן, יוסי רוזן, אמר כי "לאחרונה החליט הדירקטוריון, להשקיע בהקמת הפצחן המימני. ההחלטה מבחינתנו מהווה הבעת אמון של בעלי השליטה ביכולתה של בזן לבצע את הפרויקט ולממנו מתוך ראייה ארוכת טווח ובטחון בהצלחת הפרויקט. ביצוע הפרויקט יתרום לתעסוקה באזור ובמדינה כולה.
"ההחלטה להשקיע בהקמת הפצחן המימני הינה אחת הנקודות המרכזיות ביותר במסגרת יישום התכנית האסטרטגית של בזן. המתקן צפוי לתרום רבות לשיפור הרווחיות ולהוות מנוף לצמיחה של בזן, כחלק מתהליך ההתרחבות והשבחת עסקי הליבה של החברה, אותו הובילו בעלי המניות. הפצחן המימני, אשר ייבנה על פי תקני איכות סביבה מחמירים ביותר, הינו נדבך נוסף בתוכניתה האסטרטגית של בתי הזיקוק לשמירה על הסביבה והוא יאפשר לבזן להציע מוצרים נקיים מאוד וידידותיים לסביבה".
יוסי רוזן הוסיף: "חוסר ודאות בכלכלה העולמית מחייב בדיקה קפדנית של כל ההשקעות . אולם, עד כה פעילות בזן לא הושפעה מהמצב למעט ירידה במחירי נפט ומוצרים".
דירקטוריון החברה החליט לחלק דיבידנד במזומן, בסך 200 מיליון שקל מתוך יתרת הרווחים הראויים לחלוקה לפי הדוחות הכספיים של החברה ליום 30.9.2008. היום הקובע (יום הקום) לתשלום הדיבידנד יהיה 1.12.2008 ויום תשלום הדיבידנד יהיה 16.12.2008.