ההאטה בישראל כבר כאן: התמ"ג התרחב ב-2.3% בלבד ברבעון השלישי

ורד דר: "זה מספר שנתגעגע אליו. המיתון מגיע מהר מאוד והולך להיות ממושך"
קובי ישעיהו |

ההאטה כבר כאן. על פי נתונים שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לפני זמן קצר עלה התוצר המקומי הגולמי, במחירים קבועים ולאחר ניכוי השפעת העונתיות הרגילה, ב-2.3% בלבד ברבעון השלישי (בחישוב שנתי), לאחר עלייה של 4.1% ברבע השני ושל 5.2% ברבע הראשון.

כך עולה מסיכום מוקדם של החשבונות הלאומיים המבוסס על נתונים חלקיים לרבע השלישי. בלמ"ס מדגישים כי יש להתייחס לממצאים הרבעוניים בזהירות בשל אי הסדירות הגבוהה יחסית הקיימת בסדרות הסטטיסטיקה הכלכלית בארץ.

ורד דר, הכלכלית הראשית של פסגות, אומרת בתגובה לנתונים כי "ישראל נכנסת למיתון, ומהר. 2.3% זה מספר שנתגעגע אליו. המגמה ברורה ולא משנה מה יקרה ברבעון הרביעי. ברור לגמרי שברבעונים הקרובים תהיה צמיחה אפסית או שלילית".

עוד אומרת דר כי "שנת 2009 אבודה. אפשר לקוות שלקראת סוף 2009 נתחיל להתאושש. עם זאת, המיתון יהיה ממושך, כלומר בצורת U ולא V".

סך המקורות שעמדו לרשות המשק מתוצר מקומי ומיבוא ירד ברבע השלישי השנה ב-0.8% בהשוואה לירידה של 0.9% ברבע השני ועלייה של 7.4% ברבע הראשון. הירידה במקורות ברבע השלישי משקפת ירידה של 7.0% ביבוא סחורות ושירותים, שבאה לאחר ירידה של 10.8% ברבע הקודם.

התוצר העסקי עלה ברבע השלישי של 2008 ב-1.9% בחישוב שנתי, לאחר עלייה של 5.0% ברבע השני ושל 5.8% ברבע הראשון של השנה. עלייה זו מבטאת עלייה של 3.1% בתוצר ענף הבינוי ושל 2.5% בתוצר ענף השירותים הציבוריים והקהילתיים, לעומת ירידה של 7.8% בתוצר ענף התעשייה ושל 4.0% בתוצר ענפי התחבורה האחסנה והתקשורת.

ההוצאה לצריכה פרטית עלתה ברבע השלישי השנה ב-2.8% בחישוב שנתי - עלייה המבטאת גידול של 1.2% בהוצאה לצריכה פרטית לנפש. זאת, לאחר ירידה של 3.1% לנפש ברבע השני ועלייה 8.3% לנפש ברבע הראשון של 2008.

פירוט מרכיבי ההוצאה לצריכה הפרטית לנפש מראה שההוצאה לצריכה פרטית שוטפת (סך ההוצאה לצריכה למעט מוצרים בני קיימה) עלתה ברבע השלישי בשיעור של 5.1% לנפש בחישוב שנתי, לאחר עלייה של 1.2% ברבע השני ושל 2.6% ברבע הראשון.

העלייה ברבע השלישי מבטאת עלייה של 5.7% בחישוב רבעוני (24.8% בחישוב שנתי) בהוצאות להנעלה, הלבשה וחפצים אישיים ,של 17.5% בחישוב שנתי בהוצאות לנסיעות לחו"ל לנפש, של 10.9% בהוצאה על מזון משקאות וטבק ושל 0.8% בהוצאה על דיור לנפש.

לעומת זאת, נרשמה ירידה של 10.3% בחישוב שנתי בהוצאות למוצרי תעשייה אחרים (כלי בית, תמרוקים, תרופות, מוצרי קריאה וכתיבה ומוצרי בידור וספורט). כמו כן, ירדו ההוצאות לשירותים השונים - בריאות, בידור, עזרה בבית וכד' ב-3.5% בחישוב שנתי, והוצאות משקי בית לחשמל, לדלק ולמים ב-4.4% בחישוב שנתי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה