הפרוטוקולים חושפים: פישר הוריד את הריבית בחצי האחוז למרות ההתנגדויות
מסתבר שנגיד בנק ישראל, הפרופ' סטנלי פישר, פעל בנחישות ב-11 בנובמבר כשהחליט להפתיע את המשק והמערכת הפיננסית ולהודיע על הורדת ריבית נוספת של חצי אחוז (אתמול, כידוע, הורדה הריבית שוב ב-0.5% לרמת שפל של 2.5%).
בדיוני הריבית, חמישה חברי הנהלה המשתתפים בדיון ממליצים לנגיד לגבי גובה ריבית בנק ישראל הרצויה למשק. בדיון שהתקיים ב-10 בנובמבר המליצו לנגיד ארבעה חברי הנהלה שלא להפחית את הריבית במועד זה, ולחכות כשבועיים לתאריך הרגיל לדיון הריבית (לחכות ל 24- בנובמבר). חבר הנהלה אחד המליץ להפחית את הריבית מיידית במחצית נקודת האחוז.
ארבעת חברי ההנהלה שציינו כי עדיף שלא להפחית את הריבית במועד זה ציינו את היתרונות של החלטות ריבית בתאריכים הקבועים מראש. כמו כן צוין כי הקדמת מועד ההחלטה בשבועיים אינה משמעותית מבחינת השפעתה על הפעילות במשק. עוד צוין כי החשיבות של המדיניות המוניטרית נגזרת מתוואי הריבית הצפוי במשק, ואינה מתמקדת בהחלטה ספציפית, כאשר הורדת ריבית חדה ובלתי צפויה ובתאריך חריג עלולה להקשות על בנק ישראל בניהול המדיניות בעתיד.
בנוסף, חברי הנהלה אלו ראו יתרון בהמתנה לנתונים הנוספים לגבי הפעילות במשק והאינפלציה, שמועד פרסומם הוא לפני החלטת הריבית בתאריך הרגיל. יחד עם זאת, הוסכם כי הנתונים שהתקבלו בימים שקדמו לדיון, המצביעים על הרעה בתנאים הריאליים העולמיים, כמו גם הורדות הריבית על ידי הבנקים המרכזיים המובילים בעולם, מהווים גורמים משמעותיים להפחתת ריבית חדה במשק.
מספר חברי הנהלה טענו שיש מקום להפחתה משמעותית בריבית, שרצוי שתתבצע במועד ההחלטה הרגיל, ושניתן לציין זאת בהודעה מסודרת לציבור לאחר דיון זה. להערכתם צעד זה עדיף מהפתעה משמעותית נוספת בזמן כה קצר.
חבר ההנהלה שהמליץ להפחית את הריבית במחצית נקודת האחוז ציין כי בהינתן עוצמת ההתפתחויות בימים שקדמו לדיון זה, סביר שלא להמתין שבועיים לתאריך ההחלטה הרגיל ומומלץ לבצע מיידית את השינוי המתבקש בריבית. כלומר, לדעת חבר הנהלה זה, המידע החדש שהתקבל מאז החלטת הריבית ב-27 באוקטובר, ובמיוחד ההחמרה בהערכות לגבי ההאטה הצפויה בקצב הצמיחה בעולם והפחתות הריבית על ידי בנקים מרכזיים מובילים, מצדיקים הפחתת ריבית במועד חריג.
צוין שהפחתת הריבית הינה צעד התומך ביכולתו של המשק להתמודד עם האתגרים הניצבים בפניו. הפחתת הריבית בעת זו נועדה להקל על עלות האשראי במשק, על רקע אי הוודאות הגבוהה השוררת בשווקים הפיננסיים בעולם והמשפיעה על המשק הישראלי. זאת כאשר הלחצים האינפלציוניים במשק צפויים לקטון בצורה משמעותית, על רקע המשך הירידה במחירי הסחורות בעולם (במיוחד מזון ואנרגיה) והחשש מהאטה בקצב הצמיחה במשק.
כאמור, הנגיד החליט להוריד את הריבית בחצי אחוז. בנק ישראל הדגיש את המרכיבים הבאים התומכים בהורדת הריבית:
1. הערכת בנק ישראל היא כי האינפלציה, בהסתכלות לשנים עשר חודשים אחורה, תיכנס לתחום היעד עד אמצע שנת 2009.
2. בימים שקדמו למועד הדיון גברו ההערכות כי הירידה בצמיחה העולמית תהיה עמוקה משמעותית מזו שנחזתה קודם לכן. להתפתחויות בצמיחה ובסחר העולמי השפעה על הפעילות הריאלית במשק. הפחתת הריבית בישראל פועלת להוזלת עלות האשראי לצרכנים ולסקטור העסקי ומחזקת את יכולתו של המשק להתמודד בהצלחה עם ההשלכות של ההאטה העולמית.
3. בנקים מרכזיים רבים בעולם, וביניהם הבנקים המרכזיים המובילים, הפחיתו את הריבית, חלקם בשיעורים גבוהים מהצפוי.
בנק ישראל ציין בהודעתו את רמות הצמיחה והתעסוקה במשק הגבוהות עד כה, את יציבות המערכת הבנקאית בישראל, העודף בחשבון השוטף של מאזן התשלומים, רמת יתרות המט"ח הגבוהה והגידול בה, ירידת נטל החוב הממשלתי ונטל החוב הנמוך יחסית, בממוצע, בקרב בפירמות ומשקי הבית בישראל.
צוין שבנק ישראל ימשיך לעקוב מקרוב אחרי ההתפתחויות במשק ובעולם, ויפעל לתמוך במכלול המטרות של המדיניות המקרו-כלכלית, במיוחד בעידוד התעסוקה והצמיחה. הבנק פועל מתוך מטרה להשיג את יעד יציבות המחירים, ולתמוך ביציבות המערכת הפיננסית.