המפולת בשוק ההון פגעה במגדל: הפסד של 145 מיליון שקל ברבעון השלישי
קבוצת מגדל ביטוח נפגעה קשות מהמפולת בשוק ההון, כך על פי הדוחות הכספיים שפרסמה החברה. החברה דיווחה היום על הפסד של 145 מיליון ש"ח ברבעון השלישי של השנה, לעומת הפסד בסך 14 מיליון ש"ח ברבעון המקביל אשתקד. נציין כי המפולת בשוק ההון החלה בספטמבר אבל נמשכה כידוע עמוק לתוך הרבעון הרביעי, כך שהחברה צפויה להציג תוצאות גרועות גם ברבעון הנוכחי, בעת פרסום הדוחות לשנת 2008 בעוד כארבעה חודשים.
בתחום ביטוח החיים וחסכון פנסיוני רשמה מגדל הפסד של 93 מיליון שקל ברבעון, לעומת הפסד של 77 מיליון שקל בתחום זה ברבעון המקביל. בתחום ביטוח בריאות נרשם הפסד של כ-14 מיליון שקל לעומת רווח של 4 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד.
מפעילות החברה בתחומי הביטוח הכללי נרשם הפסד של 71 מיליון שקל ברבעון, לעומת רווח של 5 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד.
בתשעת החודשים הראשונים של 2008 רשמה החברה הפסד של כ- 22 מיליון ש"ח לעומת רווח נקי בסך 488 מיליון ש"ח בתקופה המקבילה אשתקד. ההפסד בתשעת החודשים הראשונים של השנה - כולל השינוי בקרנות ההון כנגד הפסדים על ההשקעות שטרם מומשו, מסתכם בכ- 190 מיליון ש"ח.
ההפסד נובע מההשפעה המצרפית של ירידות השערים בשוקי ההון בארץ ובעולם, העלייה במדד המחירים לצרכן וירידת שער הדולר על דמי הניהול והמרווח הפיננסי של החברה.
סה"כ הפרמיות שהורווחו ברוטו (מביטוח חיים, בריאות וכללי), הסתכמו בשלושת הרבעונים הראשונים בכ-5.55 מיליארד ש"ח לעומת 5.143 מיליארד ש"ח בתקופה המקבילה אשתקד, גידול של 8%.
בעסקי ביטוח חיים וחסכון ארוך טווח, ביטוח חיים, פנסיה וגמל, נרשם בתשעת החודשים הראשונים של השנה רווח בסך כ- 2 מיליון ש"ח, לעומת רווח בסך 469 מיליון ש"ח בתקופה המקבילה אשתקד.
בענף ביטוח חיים, הפסד בגובה 28 מיליון ש"ח לעומת רווח בסך 447 מיליון ש"ח בתקופה המקבילה אשתקד. המעבר מרווח להפסד נובע בעיקר מירידות השערים החדות בשוקי ההון, מהשפעת העלייה במדד המחירים לצרכן והירידה בשער הדולר, במהלך ינואר - ספטמבר, אשר השפיעו על ירידה ניכרת בדמי הניהול שנגבו בפוליסות המשתפות ברווחים ובהכנסות הריאליות מההשקעות העומדות כנגד הפוליסות המבטיחות תשואה.
בפוליסות המשתפות ברווחים, לא נגבו דמי ניהול משתנים בשל תשואה שלילית שהושגה בתקופה, עד לסוף אוקטובר מגיעה יתרת דמי הניהול שהחברה לא תוכל לגבות עד להשגת תשואות ריאליות חיוביות למבוטחי הפוליסות המשתפות ברווחים לסך של כ- 928 מיליון ש"ח.
הפרמיות שהורווחו הסתכמו ב- 4.087 מיליארד ש"ח לעומת 3.713 מיליארד ש"ח בתקופה המקבילה אשתקד, גידול של כ- 10%, מזה גידול של כ- 12% במהלך הרבעון השלישי של השנה, הנובע מהמשך צמיחה משמעותית במכירות עסק חדש.
בתקופת הדוח נשמרה רמת שיעור הביטולים הנמוכה אם כי חלה עליה מסוימת לעומת התקופה המקבילה אשתקד, תוך ירידה נוספת בשיעור הפדיונות מהרזרבות לכדי 2.6% לעומת 2.8% בתקופה המקבילה אשתקד.
בפעילות הפנסיה (הכוללת בעיקרה את "מגדל-מקפת" וכן את "יוזמה ותיקה") - המשיכה מגמת ההתרחבות המואצת של הקבוצה. דמי הגמולים שנגבו בינואר - ספטמבר 2008 הסתכמו ב- 1.894 מיליארד ש"ח לעומת 1.496 מיליארד ש"ח בתקופה המקבילה בשנת 2007, גידול של כ- 27% הנובע בעיקרו מהגידול המתמשך במכירות החדשות. סך הנכסים המנוהלים הסתכם ב- 14.2 מיליארד ש”ח, לעומת 12.3 מיליארד ש"ח בסוף ספטמבר 2007, גידול של כ- 15%.
הרווח מסך פעילות הפנסיה של הקבוצה הסתכם בכ- 19 מיליון ש"ח לעומת 22 מיליון ש"ח בתקופה המקבילה אשתקד. הקיטון ברווח נובע בעיקרו מגידול בהוצאות.
בפעילות הגמל, הכוללת בעיקרה את קהל אשר נרכשה במהלך יולי 2007 ומנוהלת במסגרת מגדל שוקי הון - הסתכם הרווח בתשעת החודשים הראשונים של השנה ב- 11 מיליון ש"ח. סך דמי הגמולים שנגבו (על בסיס 100% פעילות) בתשעת החודשים הראשונים של השנה הסתכמו ב- 945 מיליון ש"ח, מזה 705 מיליון ש"ח ע"י קה"ל, לעומת 409 מיליון ש"ח בתקופה המקבילה בשנת 2007 (מזה 263 מיליון ש"ח ע"י קה"ל). סך הנכסים המנוהלים הסתכם ב- 10.9 מיליארד ש”ח, לעומת 11.6 מיליארד ש"ח בסוף הרבעון המקביל אשתקד.
בעסקי ביטוח בריאות נרשם בתשעת החודשים הראשונים של 2008, רווח בסך 4 מיליון ש"ח, לעומת רווח בסך 60 מיליון ש"ח בתקופה המקבילה אשתקד. הקיטון ברווח נובע מהשפעת הירידה בהכנסות מהשקעות בשוק ההון, כאשר ברווח החיתומי חל שיפור. הפרמיות שהורווחו בביטוח בריאות הסתכמו ב- 356 מיליון ש"ח לעומת 329 מיליון ש"ח בתקופה המקבילה אשתקד, גידול של כ- 8%, הנובע מהשיפור בשימור תיק ביטוחי הפרט של החברה.
בביטוח כללי נרשם הפסד בגובה 53 מיליון ש"ח לעומת רווח בסך 108 מיליון ש"ח בתקופה המקבילה אשתקד. המעבר מרווח להפסד נובע בעיקר מקיטון בהכנסות הריאליות מההשקעות בשוק ההון וכן מירידה מסוימת ברווח החיתומי הריאלי.
הפרמיה המורווחת ברוטו בביטוח כללי הסתכמה בתקופת הדוח ב- 1.107 מיליארד ש"ח, בדומה לתקופה המקבילה אשתקד, גידול של 2% ברבעון השלישי של השנה. מגדל ממשיכה להרחיב את פעילותה בביטוחי פרט בביטוח כללי, ובתשעת החודשים הראשונים של השנה חל גידול של כ- 7% בביטוחי רכב חובה ורכב רכוש, מזה גידול של 11% בפרמיות בביטוחי רכב רכוש, אשר קוזז בחלקו מהמשך שחיקת תעריפים בשוק העולמי וירידה בשער החליפין של הדולר בביטוחי רכוש של בתי עסק.
בתחום השירותים הפיננסיים (באמצעות מגדל שוקי הון) - הפסדי הקבוצה (50% מהפעילות הכוללת) הסתכמו בתשעת החודשים הראשונים של השנה ב- 31 מיליון ש"ח לעומת רווח בסך 23 מיליון ש"ח בתקופה המקבילה אשתקד. ההפסד נובע בעיקר מהפסדים מהשקעות שנגרמו במסגרת פעילות הנוסטרו של החברה. כמו כן קטנו ההכנסות מדמי ניהול מקרנות הנאמנות הן בשל קיטון בשיעור דמי הניהול הממוצעים והן מירידה בסך הנכסים המנוהלים, שנבעה בעיקר מקיטון בהיקף שוק קרנות הנאמנות ומירידה בנתח השוק של החברה.