כלכלני לאומי: "הריבית הריאלית לטווח קצר עלתה. לפישר יש מרחב להמשיך להוריד ריבית"
"הירידה המשמעותית בסביבת האינפלציה בעת האחרונה הביאה לעלייה בריבית הריאלית לטווח קצר במשק, הן זו המחושבת על בסיס הציפיות לאינפלציה משוק ההון (חישוב היוצר בעיות טכניות שונות) והן זו המבוססת על תחזיות לאינפלציה של חזאים פרטיים". כך אומרים כלכלני אגף הכלכלה בבנק לאומי בסקירה שבועית שפרסמו.
ריבית זו, אומרים בלאומי, נעה בחודש נובמבר בין 2% ל-3%, רמה הקרובה לממוצע של השנים האחרונות (בהן צמח המשק בשיעור מהיר) ואינה מבטאת מדיניות מרחיבה בהתחשב במצב המשק. לפיכך, נראה כי גם לאחר הורדת הריבית הנוכחית, ניתן לצפות כי בנק ישראל ימשיך לנקוט במדיניות מוניטרית מרחיבה, בפרט על רקע מצב המשק הנוכחי.
עוד אומרים בלאומי כי "חוסר הוודאות בעקבות המשבר הגלובאלי ובעת האחרונה העליה במחיר ההון, הולכים ומביאים לפגיעה בהשקעות במשק. כפועל יוצא, תחזית הצמיחה של לאומי לשנה הקרובה עומדת כיום על כ-2%, שמשמעותה צמיחה מזערית לנפש.
"המדד המשולב של בנק ישראל ירד בחודש אוקטובר ב-0.4% בהמשך לירידתו בחודשים קודמים והוא משקף את המשכה של ההאטה גם בראשית הרביע האחרון של השנה. על רקע האמור לעיל, מקבלת הודעת משרד האוצר בחודש נובמבר על "תכנית ההאצה" לפעילות הכלכלית במשק, משנה חשיבות".
להערכת כלכלני לאומי נחוצה בעת הנוכחית התערבות ממשלתית, לצד המדיניות המוניטארית המרחיבה, אשר תביא להאצת הפעילות הכלכלית במשק. יחד עם זאת, נראה כי תכנית הממשלה כוללת צעדים אשר עיקר תרומתם תהיה להגברת הפעילות הכלכלית בטווח הבינוני והארוך ופחות לחודשים הקרובים, תקופה בה עלולה ההאטה בפעילות הכלכלית להתגבר.
בנוגע לשוק העובדה מציינים בלאומי כי "סימנים ראשונים לחולשה ניתן למצוא כבר כעת. זאת, לצד ההאטה בפעילות הכלכלית אשר באה לידי ביטוי בירידת קצב צמיחת הסקטור העסקי. ברביעים הקרובים צפוי שינוי מגמה ועליה בשיעור האבטלה לממוצע של כ-7% בשנת 2009 לעומת ממוצע של כ-6% בשנת 2008".