בבנק הפועלים מעריכים: "ברבעון הרביעי צפויה החמרה בתוצאות החברות"

בפועלים ממשיכים להעריך, כפי שציינו כבר לא פעם בעבר, כי התנהגות הבורסה בתל אביב מותנית בראש ובראשונה בהתנהגות השווקים הגלובליים. על כן כלכלני הבנק סבורים כי מגמה זו תימשך בטווח הנראה לעין
נועם הוד |

כלכלני בנק הפועלים סוקרים כמדי שבוע את האירועים הבולטים בשוק המניות המקומי, בזירת המט"ח ונותנים התייחסות להתפתחויות מזירת המאקרו כלכלה בישראל. בצל מתקפת הטרור בהודו, כלכלני הבנק סוקרים השבוע גם את המתרחש בכלכלת המדינה.

שוק המניות: "ממשיכים להמליץ על אחזקה ברכיב מנייתי מצומצם מאוד"

השבוע האחרון נפתח בסערה תוך ירידות שערים חדות, בהשראת סוף השבוע הקודם בשוקי העולם. הודעת הממשל האמריקאי על הזרמת הון לסיטיגרופ שיפרה את תחושת הביטחון בקרב המשקיעים והביאה לגל עליות מסביב לגלובוס, וגם בתל אביב. גיבוש תוכנית נוספת של האוצר (שעד כה טרם אושרה) תרמה אף היא לתחושת הביטחון

בבנק הפועלים ממשיכים להעריך, כפי שציינו כבר לא פעם בעבר, כי התנהגות הבורסה בתל אביב מותנית בראש ובראשונה בהתנהגות השווקים הגלובליים. על כן כלכלני הבנק סבורים כי מגמה זו תימשך בטווח הנראה לעין, ועל כן הסיכון בשוק המניות כיום בשיאו. ביטוי לכך ניתן בתגובה מתונה (אם בכלל) של המשקיעים לחדשות חיוביות, למול תגובות סוערות בהרבה שניתנות לחדשות רעות.

מנגד, גם בעין הסערה מציינים בפועלים, כי ישנן מניות שמחיריהן התדרדרו לרמות נמוכות מאוד, שעשויות להניב למשקיעים רווחי הון בטווח הארוך. אלא שנוכח הסיכון הנוכחי בשוק, אומרים הכלכלנים מיחידת המחקר כי גם ההשקעה במניות אלו אינה מתאימה לכל אחד, אלא למשקיעים לטווח הארוך, אשר מסוגלים לסבול תנודתיות חריפה, אף בטווח של חודשים רבים.

נוכח האמור לעיל, בפועלים ממשיכים להמליץ על אחזקה ברכיב מנייתי מצומצם מאוד בתיקים, תוך התאמה לרמת הסיכון של הלקוח. יש לציין כי בחודשיים האחרונים חלה עליה ניכרת בסטיות התקן הגלומות באופציות המעו"ף, אשר הופכת את עלות הביטוח של הרכיב המנייתי באמצעותן ליקרה מאוד

זירת המט"ח: " השקל צפוי להיסחר בתקופה הקרובה במגמה מעורבת"

הדולר נחלש השבוע לא רק אל מול השקל, אלא מול רוב המטבעות העיקריים, על רקע תוכניות חדשות של ממשלת ארה"ב לעודד את הצריכה, שמיתנו במקצת את החששות של המשקיעים והקטינו את הביקוש לדולר כמטבע מקלט. הדולר סבל השבוע בנוסף גם מפרסום על התכווצות כלכלית בארה"ב.

השבוע פורסם בעדכון השני משלושה, כי כלכלת ארה"ב התכווצה ברבעון השלישי השנה בשיעור של 0.5%, הגבוה ביותר זה שבע שנים, משנת 2001 לאחר נפילת התאומים. בעקבות הדברים ההערכות הן, כי נגיד הפד ימשיך להפחית את הריבית, לרמה של 0.5% בחודש דצמבר והפחתה נוספת של 0.25% בחודש ינואר, עד לרמה כמעט אפסית.

להערכת כלכלני פועלים, השקל צפוי להיסחר בתקופה הקרובה במגמה מעורבת, כשבראש ובראשונה הוא צפוי להיות מושפע מהתפתחויות במסחר בדולר ובשוקי המניות ברחבי העולם. יחד עם זאת, בין הגורמים התומכים בהיחלשות השקל ניתן למנות את הקיטון בעודף בחשבון השוטף, החשש מהאטה כלכלית בישראל ורכישות המט"ח היומיות של בנק ישראל, שכנראה יימשכו, למרות שיעד היתרות הושג.

עונת הדוחות: "ברבעון הרביעי צפויה הרעה בתוצאות"

בימים אלו מסתיימת עונת הדוחות לרבעון השלישי. מהדוחות שפורסמו עד כה, עולה תמונה קשה של חלק מהסקטורים במשק, אם כי התוצאות היו צפויות ברובן, ולא נרשמו הפתעות ממשיות בדוחות. לצד ענפים שהציגו פגיעה ניכרת בתוצאות, חשוב לציין כי היו גם חברות שפרסמו תוצאות סבירות ואף טובות, כגון חברות הסלולר ועוד.

בסיכומו של דבר, הרבעון השלישי ייזכר כרבעון קשה גם ברמת המיקרו ובבנק הפועלים מעריכים שברבעון הרביעי צפויה אף החמרה בתוצאות של חלק ניכר מהחברות, בעיקר בענפים הרגישים לכלכלה הגלובלית ולשוקי ההון.

בנק ישראל הפחית את תחזיות הצמיחה

באופן לא מפתיע, עדכן השבוע בנק ישראל את תחזיותיו הכלכליות לשנה הבאה. גולת הכותרת היא כמובן תחזית הצמיחה, אשר הופחתה ל-1.5% בלבד, לעומת צמיחה חזויה של 4.3% ב-2008, וצמיחה של 5.3% ב-2007.

בין היתר, צופים בבנק ישראל כי התוצר העסקי יצמח בשיעור מתון של 1.8% (לעומת 5% השנה ו-6.1% אשתקד), היצוא יצמח ב-1.2% בלבד (6% השנה, 8.4% אשתקד), והצריכה הפרטית תואט ל-2.5% בלבד, לעומת 4.3% השנה ו-6.6% ב-2007.

תחזיות אלה של בנק ישראל דומות לממוצע החזאים בשוק ההון, והן משקפות את ההערכות כי 2009 צפויה להיות שנה לא פשוטה למשק המקומי, דבר שלערכת כלכלני בנק הפועלים ימשיך להעיב גם על שוק ההון בכלל, ושוק המניות בפרט. הריבית ירדה ב-1% בתוך כשבועיים: " הפחתה זו צפויה לעזור בטווח הארוך לחברות"

בנק ישראל הפחית השבוע את הריבית הבסיסית במשק פעם נוספת, בשיעור של 0.5%, כך שבתוך כשבועיים הופחתה הריבית במשק באחוז שלם, לשפל היסטורי של 2.5%. הפחתה זו צפויה לעזור בטווח הארוך לחברות, אם כי בטווח המיידי השפעתה בטלה למול עוצמת האירועים בשוקי ההון בעולם.

בפועלים מנו את הסיבות אשר הובילו את נגיד בנק ישראל למהלך. הסיבה הראשונה היא הערכות כי האינפלציה צפויה לרדת לגבול התחתון של יעד האינפלציה במחצית הראשונה של 2009 בשילוב תחזיות אינפלציה נמוכות של החזאים וזו הנגזרת משוק ההון לשנה הקרובה. סיבה נוספת היא מידת השפעת המשבר העולמי, כמו גם עלייה במחיר האשראי לסקטור העסקי ונתוני הפעילות הריאלית בישראל אשר מעידים על כך שההאטה מעמיקה.

הודו בצל מתקפת הטרור: "היחלשות הרופי ההודי נבלמה השבוע, עד לתחילת המהומות"

לאחר שבשבוע שעבר צנח שער הרופי מול הדולר לרמת שפל חדשה, השבוע התהפכה המגמה והרופי התאושש במקצת, במקביל להיחלשותו של הדולר מול רוב המטבעות העיקריים בשוק המט"ח הבינלאומי, אך המגמה הסתיימה עם פרוץ מתקפת הטרור.

היום צפוי להתפרסם שיעור הצמיחה בהודו לרבעון השלישי וההערכות בממשלתיות מדברות על צמיחה של 7% - 7.5% ברבעון ובשנה הפיסקאלית כולה. שנת הכספים מסתיימת בהודו במרץ, לשנת 2009/10 ההערכות הממשלתיות מדברות על האטה נוספת בצמיחה לרמה של 7.3% - 7.4%.

בשלוש השנים האחרונות צמחה כלכלת הודו בשיעור שנתי ממוצע של מעל ל- 9%. בעקבות ההאטה בקצב הצמיחה והמשבר האשראי הגלובלי, הפחית הבנק המרכזי המקומי את הריבית בשיעור של 1.5%, לרמה של 7.5%. הורדת הריבית התאפשרה הודות להתמתנות האינפלציה. משיא של 13% שנרשם בחודש אוגוסט, רמת האינפלציה ירדה ל- 8.9%, וההערכות הן כי השנה תסתיים ברמת אינפלציה של 7%. היעד של הבנק המרכזי עומד על 5%.

לסיכום, ממשלת הודו מעריכה כי הכלכלה המקומית לא תגלוש למיתון, אך אם הצמיחה תואט מתחת ל- 6%, תרשם עלייה ברמת האבטלה. עם פרוץ מתקפת הטרור סגרה הממשלה את הבורסות המקומיות ואת שוק החליפין, כך שטרם באו לידי ביטוי השלכות האסון עליהם.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה