כלכלני לאומי: "השוק המקומי בטווח הקצר יושפע מנתוני מאקרו ומיקרו"

ובזירת המט"ח מעריכים ביחידת המחקר של הבנק: "הדולר ימשיך להיות מושפע בעיקר ממידת אי הוודאות הכלכלית בעולם וממידת התיאבון לסיכון הנגזרת מכך, כאשר המשך חוסר הוודאות יתמוך בעוצמתו"
נועם הוד |

כלכלני בנק לאומי התייחסו בסקירתם השבועית להפוגה בירידות השערים בשוק המניות, לריבאונד בשוק האג"ח הקונצרני ולתנודתיות במסחר בדולר-שקל בצל הפחתת הריבית במשק.

שוק המניות: " התנהגות השוק המקומי בטווח הקצר תושפע מנתוני מאקרו ומיקרו"

בלאומי אומרים כי הירידה של מדד המעו"ף מתחת לרמת 600 הנקודות ביום ראשון לימדה על הפסימיות השוררת בשוק המקומי. זו בלטה על רקע סגירתו החיובית של שבוע המסחר מעבר לים בסוף השבוע שעבר.

בהמשך מזכירים כלכלני הבנק, התהפכה המגמה ונתמכה בהפחתת הריבית המוניטארית בשיעור של 0.5% ובתוכנית האוצר להתערבות בשוק ההון שעודדה את המשקיעים. הכפלת היקף הסיוע של הממשל האמריקאי, מתן רשת ביטחון ל- Citi וחבילת הסיוע של גוש האירו תמכו גם הם בשווקים.

בדומה לשבוע שעבר הגיע מחזור המסחר היומי הממוצע לסך של כ- 1.4 מיליארד שקלים בלבד. גם מחזור פקיעת אופציות המעו"ף לחודש נובמבר לא היה גבוה במיוחד ועמד על כ- 1.15 מיליארד שקלים. האופציות פקעו ברמה של 652 נקודות המגלמת עלייה של כ- 1.2%.

בתוך כך, התנודתיות בשוק המקומי שברה שיאים חדשים השבוע וסטיית התקן השנתית של מדד המעו"ף הגיעה לכ- 65% במהלך המסחר.

להערכת כלכלני יחידת המחקר של לאומי, חברות רבות נסחרות במחירים המשקפים ערך נמוך מערכן הכלכלי. יחד עם זאת, התנהגות השוק המקומי בטווח הקצר תושפע מנתוני מאקרו ומיקרו שהשפעת ההאטה העולמית ניכרת בהם וכן מעוצמת הפחד בשווקים.

על כן אומרים בלאומי, כי לקוח בעל אופק השקעה ארוך טווח (מספר שנים), יוכל למצוא ניירות ערך במחירים מעניינים. מנגד מזכירים, כי בשל התנודתיות הרבה, אין השוק מתאים ללקוח שונא סיכון או לזה שיידרש לכספו בטווח הקצר.

בסיכום שבועי רשמו המדדים המובילים עליות שערים. מדדי המעו"ף והת"א 75 עלו בכ- 2.3% בהתאמה ובכ- 11.6% בהתאמה. מדד הבנקים נותר כמעט ללא שינוי ומדד הנדל"ן 15 שהתאפיין בתנודתיות רבה שבאה לידי ביטוי בעליות וירידות בשיעורים דו ספרתיים חתם את השבוע בעלייה של כ- 19.8%.

שוק האג"ח: "יש לתת עדיפות להשקעה באגרות חוב ממשלתיות שקליות לטווח בינוני"

שבוע המסחר באפיק הסולידי התנהל לרוב במגמה חיובית שהושפעה בעיקר מהורדת הריבית המוניטארית לחודש דצמבר ומתוכנית האוצר להתערבות בשוק ההון.

האפיק הקונצרני רשם השבוע תיקון חד לירידות שנרשמו בשבועות האחרונים. זאת כאמור הודות להודעת משרד האוצר על מספר צעדים להתערבות עתידית בשוק אגרות החוב הקונצרניות. על פי התוכנית צפוי משרד האוצר להקצות 5 מיליארד שקלים לשם הקמת קרנות השקעה יחד עם גופי החיסכון לטווח ארוך.

קרנות אלו יסייעו לחברות שיקלעו לקשיים בפירעון אגרות החוב, אם ע"י מחזור החוב ופריסתו על גבי מספר רב יותר של שנים ואם ע"י הזרמת הון לחברה. חשוב לציין כי מדובר בהשקעה בחברות אשר עיקר פעילותן מתנהלת בישראל ומעסיקות את רוב עובדיהן בארץ.

על אף שהתוכנית נוגעת לאגרות חוב של חברות שפעילותן העיקרית מתמקדת בארץ, השפיע הלך הרוח האופטימי במהלך השבוע גם על איגרותיהן של אלו שפעילותן מרוכזת בחו"ל. זאת, על אף ההרעה ברמת הנזילות והמשך שחיקת ערך הנכסים כפי שהשתקפו בדוחות לרבעון השלישי.

בבנק לאומי מעריכים כי לנוכח החרפת משבר הנזילות בעולם ובשל ההאטה הצפויה בצמיחה המקומית העלולים לפגוע בפעילות הסקטור העסקי, יש לתת כיום עדיפות להשקעה באגרות החוב הממשלתיות על פני אלו הקונצרניות. זאת על אף שכיום עומדות הציפיות האינפלציוניות הקצרות הנגזרות משוק ההון ברמה הנמוכה מזו הצפויה להערכתנו בפועל ובשל הצפי למספר מדדים קרובים אפסיים.

בסיכום שבועי עלו מדדי התל-בונד 20 והתל-בונד 40 בכ- 6.9% ובכ- 16.3% בהתאמה. פערי התשואות בין האגרות המרכיבות את המדדים לאגרות דומות ממשלתיות עומדים כיום על כ- 3% ועל כ- 6.57% לעומת כ- 3.9% וכ- 9.3% בסוף השבוע שעבר.

אגרות החוב השקליות והצמודות למדד לתקופה של 10 שנים נסחרות בתשואה של כ- 5.7% וכ- 3.9% בהתאמה לעומת כ- 6.2% וכ- 4.4% בסוף השבוע שעבר.

שוק המטח: " המשך חוסר הוודאות בשווקים יתמוך בעוצמתו של הדולר"

השבוע נחלש הדולר מול השקל, תוך שירד במהלך המסחר מתחת לרמת ה- 3.9 ₪ לדולר. ההחלשות חלה על רקע המגמה העולמית ולמרות הפחתת הריבית המקומית כאמור.

הפחתה זו מצטרפת לרצף הפחתות ריבית בשיעור מצטבר של 1.75%, שצמצם את פער הריביות בין השוק המקומי לאמריקאי מ- 2.25% (לטובת המשק המקומי), טרם החל הבנק בהפחתות, ל- 1.5% כיום. צמצום זה בפערי הריביות סייע בין היתר להתחזקותו של הדולר בחודשיים האחרונים.

הגורם המרכזי שהשפיע השבוע על המסחר בדולר, להערכת כלכלני הבנק ובדומה לתקופה האחרונה, היה מידת התיאבון לסיכון של המשקיעים. היחלשותו של הדולר השבוע נבעה מהעלייה שחלה בתיאבון זה כשלכך תרמו מס' גורמים שהפיחו תקוות בקרב המשקיעים, מינויו של נשיא ה- FED גאייטנר לשר האוצר האמריקאי, החלטת הממשל להזרים 20 מיליארד דולר לצורך חילוצה של סיטיגרופ וכן התוכנית החדשה של ה- FED להקצות 600 מיליארד דולר נוספים למימון רכישת בתים ו-200 מיליארד דולר למימון הלוואות למגזר הפרטי ולעסקים הקטנים.

כלכלני הבנק צופים כי הדולר ימשיך להיות מושפע בעיקר ממידת אי הוודאות הכלכלית בעולם וממידת התיאבון לסיכון הנגזרת מכך, כאשר המשך חוסר הוודאות יתמוך בעוצמתו.

בסיכום שבועי (לא כולל את יום שישי) נחלש הדולר בכ- 2.5% מול השקל ובכ- 3.6% מול האירו.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה