בעלי העניין והשליטה בחברות הציבוריות מנצלים את המחירים הנמוכים יחסית ומגדילים אחזקות בשבועות האחרונים באגרסיביות. במקביל, רוכשות החברות עצמן מניות שלהן ובעיקר אגרות חוב שנפלו בעשרות אחוזים והתשואה עליהן זינקה ליותר מ-10% בדרך כלל.
להלן תנועות בעלי העניין הבולטות מהשבוע האחרון:
קבוצת אי.די.בי ממשיכה לפעול במרץ באמצעות כמעט כל אחת מהחברות בקבוצה. כך, בתחילת השבוע דסק"ש את מחיר הצעת הרכש שלה למניות נכסים ובניין. לפי ההצעה המתוקנת, דיסקונט השקעות מציעה לרכוש 11% ממניות החברה (650 אלף מניות) לפי שער של 154 שקל למניה. מחיר המניה בבורסה כיום עדיין נמוך בכמה אחוזים ממחיר ההצעה המתוקנת כך שהפעם יש לנוחי דנקנר ושותפיו סיכוי טוב להצליח.
בהמשך השבוע נכסים ובנין כי דירקטוריון החברה אישר מסגרת נוספת לרכישה עצמית של אגרות חוב של החברה, במהלך המסחר בבורסה או מחוצה לה, תמורת סכום של עד 100 מיליון שקל. במקביל, רכשה חברה בת בבעלות מלאה של נכסים ובנין כ-45.7 מיליון ע.נ. אגרות חוב (סדרה ד'') של החברה, בשער של 70.07 אגורות ובתמורה כוללת של כ-32 מיליון שקל בעסקה מחוץ לבורסה. אגרות החוב שנרכשו לא תמחקנה מהמסחר בבורסה. כתוצאה מהעסקה תרשום החברה רווח של כ- 18.4 מיליון שקל (כ- 13.4 מיליון שקל לאחר מס) בדוחות המאוחדים שלה לרבעון הרביעי של שנת 2008. במקביל הודיעו שתי חברות נוספות בקבוצה, כור וכלל תעשיות, על רכישות אג"ח בעשרות מיליוני שקלים כל אחת.
גם בעל השליטה בדלק קבוצה, יצחק תשובה, ממשיך לנצל את המצב. החל מיום שני ממניות חברות האחזקה שלו במספר מיליוני שקלים, זאת לאחר שלא רכש ממניות הקבוצה מאז אמצע חודש יולי האחרון. אתמול רכש תשובה ממניות הקבוצה בסכום של כ-2 מיליון שקלים לפי שער של 155.9 שקל למניה. שלשום רכש תשובה מניות בסכום של 2.6 מיליון שקלים וביום שני ביצע רכישה בסכום של 3.5 מליון שקלים (לפי שווי של 159.7 שקל למניה.
גם כיל לעניינים, לאחר הפסקה של חודש וחצי. החברה חזרה לבורסה והחלה לרכוש את מניותיה שוב לפני 4 ימים, בסכום קטנטן של כ-2 מיליון שקל אולם אתמול ביצעה כיל רכישה משמעותית הרבה יותר בהיקף של כ-22.4 מיליון שקל. כיל רכשה 950 אלף מניות בשער ממוצע של 22.54 שקלים.
רכישה מעניינת נוספת על ידי גדי ושמואל דנקנר, בעלי השליטה בחברת אלרן השקעות. השניים מאמינים כנראה שהחברה תצליח לצאת מהבור אליו היא נפלה בחודשים האחרונים, שכן הם דיווחו על השלמת רכישת 63.8% מאג"ח סידרה ב' של החברה. כל אחד מהם רכש אגרות חוב בתמורה ל-10.6 מיליון שקל.
גם חברת שיכון ובינוי, הנמצאת בשליטת שרי אריסון, לגל החברות שהחליטו לנצל את המחירים הנמוכים יחסית של אגרות החוב שלהן ולבצע רכישה בחזרה. החברה דיווחה היום כי דירקטוריון החברה הסמיך את הנהלת החברה לרכוש, מעת לעת, אגרות חוב של החברה או אגרות חוב של החברות הבנות שלה בסכום כולל (במצטבר) של עד 100 מיליון שקל. העיתוי, מחירים, כמויות והיקפי רכישות יקבעו בהתאם לנסיבות ולתנאי השוק ועל פי שיקול דעתה של החברה. תוקף החלטת הדירקטוריון האמורה הינו מהיום ועד לסוף דצמבר 2009.
ולסיום, מניית פועלים זינקה היום בבורסה לאחר שנודע כי קרן יורק, המחזיקה בכ-4% מהון מניות הבנק אותן רכשה בחודש מארס האחרון,
את אחזקתה כנראה לכיוון סף ה-10%.