דן הלמן: "ללא שיתוף פעולה אמיתי של הבנקים, אף תכנית של האוצר לא תצליח"
בשבוע החולף היינו עדים להורדות ריבית בכל רחבי העולם. הריבית בגוש האירו ירדה ב 0.75% לרמה של 2.5%, בבריטניה הריבית עומדת על 2% לאחר הפחתה של אחוז.
"בארץ" אומר דן הלמן, מנכ"ל הלמן-אלדובי קרנות נאמנות בסקירה השבועית, "הנגיד צפוי להמשיך ולהפחית את הריבית בשיעור של לפחות 0.5% וזאת בכדי להמשיך ולתמוך במדיניות של עידוד הצמיחה הריאלית תוך החלשת השקל. לאור ההורדות האגרסיביות ברחבי העולם (שבדיה הורידה הריבית ב 1.75%) סביר להניח כי זו לא תהיה הורדת הריבית האחרונה של בנק ישראל".
השבוע דווח על עוד למעלה מחצי מיליון מובטלים בארה"ב. "כפי שציינתי לפני שבועיים" אומר הלמן "ממשלת ארה"ב איננה יכולה להיות אדישה לנתונים אלו ולכן ראינו השבוע את חבילת הסיוע הראשונה (ויהיו נוספות) לתעשיית הרכב האמריקאנית וכן את ה NEW "new deal" של הנשיא הנבחר ברק אובמה".
לדברי הלמן, בדומה ל"new deal" המקורי של הנשיא רווזוולט גם התוכנית הנוכחית מבוססת על עבודות ציבוריות והשקעה בתשתיות. "הפעם, בניגוד ל 1933 זה לא יספיק שכן ארה"ב צריכה יותר מאשר תוכנית לשיקום בתי ספר והשקעה בתשתיות, למרות שהשקעה בטכנולוגיה הינו כיוון נכון".
בארץ אנו עדיין מצפים להחלטה בנוגע לתוכנית הסיוע ואופן מימושה. "דבר אחד בטוח" אומר הלמן, "אם הבנקים לא יירתמו לתוכנית בהסכמה ובהפנמה הרי שהיא לא תצלח שכן על מנת שהמשק יתאושש יש צורך באשראי".
בנוגע להשפעת הורדת הריבית על הצרכנים עצמם אומר הלמן כי "עקרונית, הינו מצפים שאנחנו, כצרכנים, נהנה מהורדות הריבית גם אם לא בכל עוצמתן. בפועל המצב שונה". דוגמא לכך ניתן לראות בריבית על משכנתאות. למרות הורדות הריבית של בנק ישראל, הריבית על משכנתאות דווקא עלתה ומי שהלך לבנק בחודש האחרון התבקש לשלם מחיר גבוה יחסית.
"לכן, כפי שציינתי בשבועות החולפים, הסכנה שלנו כמשק איננה רק המיתון כי אם התנהגות תקינה של כל המערכת הפיננסית וזה אומר בין השאר כי הפחתות הריבית של הבנק המרכזי מגולגלות בחזרה למשק בכדי לשמש חמצן למגזר העסקי.
בהנחה ובנק ישראל ימשיך במגמת הורדת הריבית אנו נמשיך ונראה את השקל נחלש מול המט"ח. כל מה שנותר לקוות הוא שבנק ישראל ומשרד האוצר יצליחו לשכנע את המערכת הפיננסית בישראל לתת אשראי בידי עסקים הראויים לכך".