תוכנית החילוץ כשלה: הסנאט סירב להעביר 14 מיליארד דולר לחברות הרכב

הרפובליקנים טירפדו את מתן הסיוע לג'נרל מוטורס ופורד וכעת מעריכים הכלכלנים בארה"ב כי בתחילת השנה הבאה יאזלו המזומנים בקופות של החברות הגדולות
נועם הוד |

תוכנית החילוץ בשווי 14 מיליארד דולר בעבור יצרניות הרכב מדטריוט לא עברה אמש בסנאט ושלחה את ראשי חברות הרכב חזרה הביתה בידיים ריקות ובסכנת פשיטת רגל גבוהה מתמיד.

יום אחד בלבד לאחר ההצבעה בקונגרס עברה ההחלטה לתוכנית החילוץ להצבעה בסנאט, אך על מנת להעביר את התוכנית עבור תעשיית הרכב הגוססת בארה"ב היה דרוש רוב של כ-60 חברים. בסוף התממשו חששות המשקיעים כשהתברר כי 35 מחברי הסנאט הצביעו נגד ו-52 חברים בלבד הצביעו בעד.

חבר הסנאט, הארי ריד אמר אתמול בראיון לסוכנות בלומברג טרם ההצבעה על התוכנית כי: "ישנו פער רב מדי בין שני הצדדים... אני מפחד להסתכל מחר על מדדי וול סטריט, זה לא הולך להיות מחזה נעים לצפות בו".

ריד הוסיף כי: "לא רק האנשים העובדים בחברות הרכב ייפגעו, אלא גם הסוחרים, אנשי המכירות ייפגעו. זה הולך להיות חג מולד עצוב במיוחד בעקבות מה שהתחולל כאן הלילה (אמש)".

מספר ימים לפני ההצבעה, חברות הרכב ג'נרל מוטורס ופורד ציינו בפני הממשל את חששם בנוגע לקופת המזומנים אשר הולכת ומתרוקנת במהירות שיא וישנה סבירות גבוהה כי בתחילת השנה הבאה הקופה תהיה ריקה, אך כאמור, החברים בסנאט לא התרגשו מתחנוניהם של ענקיות הרכב מדטרויט וסירבו לאשר את תוכנית החילוץ.

ג'נרל מוטורס כתבה בהצהרה לאחר היוודע הכשלון בסנאט: "אנו מאוכזבים מאוד מן העובדה כי לא התקבלה הסכמה בסנאט חרף המאמצים הרבים שאנו עושים לשינוי המבנה של החברה. נמשיך לעשות ככל הניתן על מנת לעבור את המשבר העמוק".

בתוך כך, חששות המשקיעים כי התוכנית לא תצא לפועל שלחו אמש את מדדי וול סטריט לרשום ירידות שערים חדות. גם בורסות אסיה נסחרות היום במגמה שלילית ברקע לכשלון תוכנית החילוץ. את ירידות השערים באסיה מובילות מניות סקטור יצרניות הרכבים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה