בבנק לאומי מעריכים: "חסינות חברות מוטות צריכה פרטית עלולה להיפגע"
בסקירה שבועית של בנק לאומי התייחסו כלכלני הבנק למאורעות האחרונים בזירת המט"ח, בזירת המאקרו, בשוק האג"ח ולהתפתחויות בשוק המניות.
שוק המניות: "לקוח בעל אופק השקעה ארוך טווח, יוכל למצוא ניירות ערך במחירים מעניינים"
עליות השערים החדות שליוו את תחילת השבוע החזירו את מדד המעו"ף למעלה מרמת 700 הנקודות, ממנה ירד לפני כחודש. את המגמה החיובית ממנה נהנו המדדים המקומיים השבוע ליוותה אמנם רוח גבית בדמות עליות השערים מעבר לים, אולם חלק לא מבוטל מהעליות ניתן לייחס להתרחשויות בשוק המקומי, בהן המשך גיבוש תוכניות האוצר לטיפול במשק.
את העליות הוביל השבוע מדד הבנקים שבסיכום שבועי רשם תשואה של כ- 13.5%, זה משך את מדד המעו"ף שחתם אף הוא את השבוע עם עלייה של כ- 7.0%. מדד הנדל"ן 15 שמתאפיין בדרך כלל באגרסיביות ביחס למדדים, נותר השבוע מאחור עם תשואה של כ- 1.6% בלבד ומדד ת"א 75 רשם עלייה של כ- 0.4%.
השבוע נרשמה עלייה במחזורי המסחר לעומת השבוע שעבר. המחזור היומי הממוצע עמד על רמה של כ- 1.3 מיליארד שקלים, זאת בהשוואה למחזור ממוצע של כמיליארד שקלים בלבד בשבוע שעבר. רמת התנודתיות ירדה מעט, דבר שבא לידי ביטוי ביתר שאת במניות מדד הנדל"ן 15 ובסטיית התקן השבועית של המדד.
השבוע בלטו בעליות שערים חדות מניות הבנקים והכימיקלים. בבנק לאומי מציינים כי אלו הראשונות נהנו בין היתר, מתוכניות האוצר הכוללות בתוכן ערבויות לבנקים ומתן בטוחות להלוואות שיתנו האחרונים ללא התערבות בשיקוליהם לגבי מתן האשראי. מניות הכימיקלים זינקו על רקע עליות במקבילותיהן מעבר לים, אם כי בעוצמה פחותה.
כלכלני הבנק סוברים כי העליות הושפעו הן מעלייה במחירי הסחורות בצד הביקוש, והן מהודעות חברות הענף ברחבי העולם על החלטתן לצמצם את היקפי ייצור האשלג, דבר המשפיע על צד ההיצע.
להערכת כלכני בנק לאומי, חברות רבות נסחרות במחירים המשקפים ערך נמוך מערכן הכלכלי. יחד עם זאת, התנהגות השוק המקומי בטווח הקצר תושפע מנתוני מאקרו ומיקרו שהשפעת ההאטה העולמית ניכרת בהם וכן מעוצמת הפחד בשווקים. בלאומי מציינים כי לקוח בעל אופק השקעה ארוך טווח, יוכל למצוא ניירות ערך במחירים מעניינים. מנגד, בשל התנודתיות הרבה, אין השוק מתאים ללקוח שונא סיכון או לזה שיידרש לכספו בטווח הקצר.
זירת המאקרו: "החברות מוטות הצריכה הפרטית נהנו מחסינות יחסית, אך זו צפויה להיחלש בהמשך, דבר שעלול להשפיע גם על מניותיהן"
בזירת המאקרו המשיכו השבוע להתפרסם נתונים שליליים, ביניהם ירידה נוספת בתיק הנכסים של הציבור, ירידה בשכר הממוצע ברוטו ברבעון השלישי של 2008 לעומת הרבעון השני ועלייה בהיקף הפיטורים במשק. אלו יפגעו בהיקף הצריכה הפרטית, שהגיעה ברבעון השלישי של השנה לכ- 60% מהתמ"ג. לכן, אם עד לא מזמן, נהנו החברות מוטות הצריכה הפרטית מחסינות יחסית, להערכת כלכלני לאומי זו צפויה להיחלש בהמשך, דבר שעלול להשפיע גם על מניותיהן.
כבכל שנה, בראשית ינואר יעודכנו מדדי המניות בבורסה המקומית. בשבוע הבא, ביום ה- 15 בדצמבר, יחול היום הקובע לעניין זה. העדכון הנוכחי מורכב מתמיד משום שבעקבות ירידות השערים החדות שפקדו את השווקים בתקופה האחרונה חלה ירידה משמעותית בשווי השוק של החברות. כתוצאה מכך נוצר מצב בו חברות רבות אינן עומדות בקריטריונים לכניסה למדדים.
על מנת להתאים את הכללים למצב השוק, הקלה הבורסה את תנאי הסף. למרות השינוי, עדיין אין מספיק מניות העומדות בקריטריונים לכניסה למדדי ת"א 75 ויתר 50, ולכן יתווספו למדד המניות בעלות שווי השוק הגבוה ביותר.
שוק המט"ח: "המשך חוסר הוודאות הכלכלית יתמוך בדולר בטווח הקצר"
השבוע נחלש הדולר מול השקל על רקע המגמה העולמית. החלשות זו של הדולר בעולם חלה על רקע הסנטימנט החיובי שאפיין את השווקים השבוע. סנטימנט זה שנרשם על רקע הצפיות לאישור תוכנית הצלה ל-3 החברות הגדולות בתעשיית הרכב בארה"ב, לווה בהתגברות התיאבון לסיכון של המשקיעים. תיאבון זה תרם להוצאת כספים מנכסים בטוחים יותר, מה שתרם להחלשות השטר הירוק.
בתוך כך, בנק ישראל פרסם השבוע כי סטיית התקן של השינוי בשע"ח ירדה בחודש נובמבר לרמה של 16.1% בהשוואה ל-20.5% בחודש אוקטובר, כשמנגד גם בשווקים המתעוררים וגם בשווקים המפותחים המשיכה הרמה של סטיית התקן לעלות בתקופה זו. ירידה זו בסטיית התקן של השינוי בשע"ח, בניגוד למגמה העולמית, משקפת כי המשק המקומי והמטבע המקומי נתפסים כפחות מסוכנים ממשקים אחרים.
בלאומי גורסים כי: "הנימוק לכך יכול להיות נעוץ באיתנותו היחסית של המשק המקומי (לפחות עד כה) ובחשיפתו הנמוכה יותר למשבר העולמי. יש להניח גם שמעורבותו של בנק ישראל במסחר במט"ח תורמת למיתון התנודות בשע"ח".
להערכת כלכלני לאומי, הדולר ימשיך להיות מושפע בעיקר ממידת אי הוודאות הכלכלית בעולם וממידת התיאבון לסיכון הנגזרת מכך. המשך חוסר הוודאות הכלכלית יתמוך בדולר בטווח הקצר.
בסיכום שבועי (לא כולל את יום שישי), נחלש הדולר בכ- 1.3% מול השקל ובכ- 3.6% מול האירו.
שוק האג"ח: "על אף התיקון שנרשם בשבועות אלו באפיק הקונצרני, נראה כי המהלכים בהם צפויה לנקוט הממשלה עלולים לקחת זמן"
בדומה לשבוע שעבר, התנהל המסחר באפיק הסולידי השבוע במגמה חיובית. האווירה החיובית הושפעה בעיקר מהודעת הממשלה על רשת הביטחון שתיפרס על האפיק הפנסיוני ומרגיעה מסוימת בשווקים בעולם.
בסיכום שבועי נסחרות אגרות החוב השקליות והצמודות למדד לתקופה של 10 שנים בתשואה של כ- 5.2% וכ- 3.66% בהתאמה לעומת כ- 5.4% וכ- 3.84% בסוף השבוע שעבר. פער התשואות בין אלו הראשונות לאגרות דומות אמריקאיות הצטמצם במהלך השבוע בשל ירידה חדה יותר בתשואת אגרות החוב הישראליות. כיום עומד פער זה על כ- 2.4% לעומת כ- 2.7% בסוף השבוע שעבר.
בתוך כך, בדומה לשווקים בינלאומיים, התנהל המסחר באפיק הקונצרני לרוב במגמה חיובית. זאת לאור פרסום תוכנית הממשלה והאוצר לפריסת רשת הביטחון לאפיק הפנסיוני. בסיכום שבועי עלו מדדי התל-בונד 20 והתל-בונד 40 בכ- 1.8% ובכ- 5.1% בהתאמה.
בלאומי מזכירים כי "על אף התיקון שנרשם בשבועות אלו באפיק הקונצרני, נראה כי המהלכים בהם צפויה לנקוט הממשלה עלולים לקחת זמן ועוצמת השלכותיהם על הכלכלה ועל הפעילות של הסקטור העסקי עלולה להיות נמוכה, בפרט בכל הקשור להתמודדות החברות עם בעיית הנזילות החמורה".
"כבר בשנה הקרובה יידרש הסקטור העסקי לפדות באג"ח קונצרניות כ- 10.3 מיליארד שקלים בעוד שבשנת 2010 סכום זה צפוי להגיע לכדי 18 מיליארד שקלים. בהילקח בחשבון כי במהלך השנה החולפת סבלו החברות מהרעה משמעותית בתוצאות פעילותן וכמעט לא ביצעו גיוסי הון וחוב בשוק המקומי, נראה כי הפדיונות הגבוהים המתקרבים למועד פירעונם עלולים להוות מכשול משמעותי לפעילותן השוטפת".
בלאומי סוברים כי לנוכח החרפת משבר הנזילות בעולם ובשל ההאטה הצפויה בצמיחה המקומית העלולים לפגוע בפעילות הסקטור העסקי, יש לתת כיום עדיפות להשקעה באגרות החוב הממשלתיות על פני אלו הקונצרניות. על אף שכיום עומדות הציפיות האינפלציוניות הקצרות הנגזרות משוק ההון ברמה הנמוכה מזו הצפויה להערכתנו בפועל ובשל הצפי למספר מדדים קרובים שליליים.
כלכלני הבנק ציינו גם כי לאלו המחפשים השקעה לצרכי עשיית רווחי הון עדיין קיימת עדיפות מה לאפיק השקלי על פני זה הצמוד, אם כי זו אינה מובהקת.