כלכלני בנק הפועלים: "צפויה הרעה בתוצאות החברות ברבעון הרביעי"
כלכני בנק הפועלים מגיבים לאירועים המרכזיים אשר תפסו כותרות בשבוע האחרון בשווקים.
שוק המניות: "רמת הסיכון בשווקים עודנה גבוהה"
בבנק הפועלים סוברים כי התנהגות הבורסה בתל אביב תמשיך להיות מותנית בראש ובראשונה בהתנהגות השווקים הגלובליים. להערכתם, על אף העליות הנאות שנרשמו בשבוע האחרון, רמת הסיכון בשווקים עודנה גבוהה.
ברמת המאקרו, כלכלני הבנק מעריכים כי בתקופה הקרובה ימשיכו להתפרסם אינדיקטורים שליליים אשר יצביעו על האטה בקצב צמיחת המשק המקומי. גם ברמת המיקרו בפועלים צופים, כי: "חלק לא מבוטל מהחברות הציבוריות תצגנה ברבעון הרביעי הרעה בתוצאותיהן".
מנגד, בבנק הפועלים ממשיכים להדגיש כי ישנן מניות שמחיריהן התדרדרו לרמות נמוכות מאוד, שעשויות להניב למשקיעים רווחי הון בטווח הארוך. אלא שנוכח הסיכון הנוכחי בשוק, סבורים כלכלני הבנק כי גם ההשקעה במניות אלו אינה מתאימה לכל אחד, אלא למשקיעים לטווח הארוך, אשר מסוגלים לסבול תנודתיות חריפה, אף בטווח של חודשים רבים.
כלכלני הבנק ממשיכים להמליץ על אחזקה ברכיב מנייתי נמוך בתיקים, תוך התאמה לרמת הסיכון של הלקוח. יש לציין כי בחודשיים האחרונים חלה עליה ניכרת בסטיות התקן הגלומות באופציות המעו"ף, אשר הופכת את עלות הביטוח של הרכיב המנייתי באמצעותן ליקרה מאוד
בגזרת המדיניות המוניטרית: "מתרבים הסימנים להמשך הפחתת הריבית"
להערכת כלכלני הבנק, מדד המחירים לצרכן לחודש נובמבר, שיתפרסם בשבוע הבא, צפוי להצביע על ירידה של כ-0.9%. ירידה זו, לצד המשך הפחתות ריבית על ידי הבנקים המרכזיים בארה"ב ובאירופה, צפויה לתמוך בהמשך הפחתת ריבית בנק ישראל, ולהקל בטווח הארוך על הוצאות המימון של החברות.
זירת המט"ח: "בין הגורמים התומכים בהיחלשות השקל ניתן למנות את הקיטון בעודף בחשבון השוטף" השקל התחזק השבוע למול הדולר, במקביל למגמת היחלשותו של האחרון מול רוב המטבעות העיקריים בשוק המט"ח הבינלאומי. רכישות הדולרים היומיות, בהיקף של 100 מיליון דולר על ידי בנק ישראל, לא הצליחו השבוע לספק לדולר תמיכה מספקת כדי להפוך את המגמה. מרמת 4.022 ₪ לדולר, שנרשמה ב- 21.11.08, שער הדולר מול השקל ירד בכ- 3%.
להערכת פועלים, השקל צפוי להיסחר בתקופה הקרובה במגמה מעורבת, כשבראש ובראשונה הוא צפוי להיות מושפע מהתפתחויות במסחר בדולר ובשוקי המניות ברחבי העולם. יחד עם זאת, בין הגורמים התומכים בהיחלשות השקל ניתן למנות את הקיטון בעודף בחשבון השוטף, ההאטה הכלכלית בישראל ורכישות המט"ח היומיות של בנק ישראל.
בהסתכלות על שוק המט"ח הבינלאומי בפעלים מדגישים כי: "יש להתמקד בגורמים הבאים: הדולר נחלש השבוע מול רוב המטבעות העיקריים בשוק המט"ח הבינלאומי, לאחר שתוכניות ממשלת ארה"ב להמרצת הפעילות הכלכלית בארה"ב הובילו לעליות שערים בבורסות ברחבי העולם. בעקבות זאת צומצמו הביקושים לדולר כמטבע מקלט ומנגד, גברו הביקושים להשקעות בסיכון גבוה יותר".
"פעילותו הנמרצת של הממשל בארה"ב מחזקת את ההערכות, כי במהלך 2009 הנתונים הכלכליים יהיו פחות גרועים, אך לתקופה הקרובה נראה, כי המיתון ברבות מהמדינות המפותחות תומך במגמת ההתחזקות של הדולר".
אינדיקטורים כלכליים ממשיכים להעיד על האטה
השבוע פרסמה הלמ"ס, כי השכר הממוצע למשרת שכיר ירד במהלך הרבעון השלישי ב-1.2% במחירים קבועים, לעומת הרבעון הקודם. נתון זה, יחד עם דיווחים על גלי פיטורים במשק מסבירים את רמת השפל אליו הגיע מדד אמון הצרכנים של בנק ישראל. מדד זה רשם ירידה תלולה ועקבית של מספר חודשים והתייצב ברמת שפל של שלוש שנים בחודש נובמבר.
בתוך כך, בתקופה האחרונה בולטת הירידה החדה שנרשמת במחירי הנפט. לאחר שרק ביולי האחרון נסחרה חבית בודדת במחיר של כ-145 דולר, עומד מחירה כיום על כ-46 דולר בלבד. כלכלני בנק הפועלים גורסים כי הצניחה במחירי הנפט צפויה להקל על הוצאותיהן של חברות רבות, כגון חברות האנרגיה, ההובלה, והפלסטיקה.