סחרור מסביב לעולם: כשלון תוכנית החילוץ לתעשיית הרכב מטיל אימה בבורסות
יום אחד בלבד לאחר ההצבעה בקונגרס עברה ההחלטה לתוכנית החילוץ להצבעה בסנאט, אך על מנת להעביר את התוכנית עבור תעשיית הרכב הגוססת בארה"ב היה דרוש רוב של כ-60 חברים. בסוף התממשו חששות המשקיעים כשהתברר כי 35 מחברי הסנאט הצביעו נגד ו-52 חברים בלבד הצביעו בעד.
"שוב המשקיעים נבגדו על ידי הפוליטקאים בארה"ב. חברי הסנאט ידעו שאנו בעיצומו של משבר ולכל החלטה משמעות אדירה, ובכל זאת בחרו שלא להסכים להציב לרשות החברות את הכספים הנחוצים ועל כן אנו חוזים במשקיעים נוטשים את הסירה", כך אמר היום בראיון לסוכנות הידיעות בלומברג יושאירו מיאטה, מנהל השקעות מ-DIAM Co שבטוקיו, יפן.
מנהיג הרוב הרפובליקני בסנאט, הארי ריד, אמר אמש לאחר קבלת ההחלטה בראיון לבלומברג: "אני מפחד להתסכל מחר לכיוונה של וול סטריט. זה הולך להיות יום לא נעים במיוחד".
ריד הוסיף כי: "לא רק האנשים העובדים בחברות הרכב ייפגעו, אלא גם הסוחרים, אנשי המכירות ועוד עובדים הקשורים לתעשייה ייפגעו. זה הולך להיות חג מולד עצוב במיוחד בעקבות מה שהתחולל כאן הלילה (אמש)".
שיין אוליבר, אסטרטג השקעות ראשי מ-AMP Capital שבסידני אמר היום כי: "אם תעשיית הרכב בארה"ב תקרוס, תהיה לזה השלכה קשה מאוד על כלכלת ארה"ב שתוביל לירידה בביקוש למוצרים מתוצרת אסייתית ובכך תגרום להרעה במצבן של כלכלות יבשת אסיה".
נראה כי ההשלכות הסירוב מורגשות בכל פינה בגלובוס כאשר
וול סטריט
החוזים העתידיים בוול רושמים ירידות שערים חדות ונראה כי המגמה השלילית מאתמול תגלוש בגדול גם ליום המסחר האחרון של השבוע הנוכחי, זאת בזמן שהחוזים העתידיים על מדדי וול סטריט מצביעים בשעה זו על ירידות שערים של כ-2.5% בממוצע.
היומון היוקרתי 'הוול סטריט ג'ורנל' דיווח היום כי יצרנית הרכב הגדולה בארה"ב, ג'נרל מוטורס, שכרה את שירותיהם של בנקאים ועורכי דין המתמחים בפשיטות רגל.
נזכיר כי מוקדם יותר השבוע, במהלך השיחות עם הממשל ציינו יצרניות הרכבים כי אין ברשותם מספיק מזומנים וכי ישנה סבירות רבה כי עד תחילת השנה הבאה, תתרוקן קופת המזומנים של החברות. כאמור, בסנאט לא התרגשו כלל מתחנוני החברות וסירבו להעמיד את מצבור המזומנים לרשות ענקיות הרכב.
זירת המט"ח
בתוך כך,
הדולר נסחר בשעה זו ברמות שפל של 13 חודשים אל מול היין, ומאבד כעת 1.11% לרמה של 90.38 יין לדולר בעוד אל מול האירו, המטבע האמריקני מתחזק בכ-0.63% לרמה של 1.327 דולר לאירו.
למרות המגמה שנרשמת היום בזירת המט"ח הבינ"ל, כלכלני בנק הפועלים מעריכים כי פעילותו הנמרצת של הממשל בארה"ב מחזקת את ההערכות, כי במהלך 2009 הנתונים הכלכליים יהיו פחות גרועים, אך לתקופה הקרובה נראה, כי המיתון ברבות מהמדינות המפותחות תומך במגמת ההתחזקות של הדולר.
המסחר בבורסות אסיה
ברקע להתפתחויות מארה"ב, מדד הניקיי היפני איבד כ-5.46%, מדד הקוספי בקוריאה ירד 4.97%, מדד ההאנג סנג בהונג קונג השיל 5.48% ובורסת שנחאי נסוגה 3.81%.
אנדרו סאליבן, סוחר מ-Main First Securities שבהונג קונג אמר היום בראיון לאתר מרקטוואץ'' כי: "אני חושב שסירוב הסנאט לתוכנית היה די צפוי אך החדשות הטריות שמספרות על כשלון בפועל מכאיב שוב. זה כואב לא רק בשוק המניות אלא גם בשוק המט"ח כאשר הדולר מאבד גובה אל מול היין היפני".
פרסוםדפן רות'', מנהל מחלקת נכסים ב-ABN שבסינגפור אמר היום כי: "לאפשרות של פשיטת רגל עבור שלושת הגדולות מדטרויט, יש השפעה עצומה על כל התעשייה התלוייה בהן כמו לדוגמה יצרני פלדה, יצרני צמיגים, אנשי מכירות וכו''"
שלא במפתיע, מניות סקטור הרכבים הובילו את ירידות השערים. מניית הונדה היפנית צנחה בכ-12% , כך גם מניית ניסאן, מניית טויוטה סיימה בירידות שערים של כ-10.6%, יונדאי מאיבדה 9.2% ומניית קיה נסוגה 4.1% בסיאול.
גזרת הסחורות
בגזרת הסחורות, חשש המשקיעים כי התמוטטות חברות הרכב בארה"ב ישפיע באופן אנוש על רמות הביקושים למוצרי אנרגיה מוביל את הנפט לחזור היום למגמת הצניחה החופשית שאיפיינה את המסחר בזהב השחור בימים האחרונים.
ובשעה זו החוזים על הנפט לחודש ינואר רושמים ירידה של כ-5.5%, או ירידה של 2.64 דולר, לרמה של 45.34 דולר לחבית. החוזה על הזהב נסחר גם הוא במגמה שלילית ומאבד כ-1.55%, או 12.8 דולר, לרמה של 813.80 דולר לאונקיה.