רון אייכל: "העולם הפיננסי מסרב לאפשר ליצרניות הרכב להמשיך להפסיד"

הכלכלן הראשי של מיטב בשיחה עם Bizportal על המהלך של הסנאט. "זו בעיה חמורה כאשר עלות העבודה לשעה היא 73 דולר, לעומת עלות עבודה של 49 דולר בחברות כמו טויוטה והונדה"
נועם הוד |

לסרב להעמיד כ-14 מיליארד דולר מכספי תוכנית החילוץ בעבור ענקיות הרכב ג'ינרל מוטורס וקרייזלר יוצרת תגובת שרשרת שמורגשת היטב בשווקים. החוזים על וול סטריט מאותתים כי צפויה פתיחה שלילת במיוחד.

רון אייכל, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב, התייחס היום בשיחה עם Bizportal להחלטת הסנאט ולהשלכות הצפויות להתרחש בענף הרכב ובשאר הסקטורים.

איכל: "תעשיית הרכב זו תעשייה שהייתה בבעיות שנים רבות. רמת הרווחיות של החברות האמריקניות נמוך בהשוואה לשאר המתחרים. בסה"כ ניתן לומר כי מחנק האשראי הביא אותם לאן שהם נמצאות היום".

"הם בדרך לפשוט את הרגל רק בגלל שהעולם הפיננסי מסרב לספק להם נזילות ולמעשה לא מאפשר להם להמשיך ולהפסיד. ישנה בעיה חמורה כאשר עלות העבודה לשעה היא 73 דולר, לעומת עלות העבודה של 49 דולר לחברות כמו טויוטה והונדה וזה יוצר פער של בערך 50% בעלות העסקה. אך זה לא הכל, ישנם גם בעיות בכל הנוגע לאיגודי עובדים חזקים".

אייכל הוסיף והדגיש כי: "כבר לפני חמש שנים הם שרפו מזומנים, הם כל הזמן רק הנפיקו והנפיקו וזה פשוט מאוד, מחנק האשראי הגיע וסגר אותם".

בנסיון לנבא את עתיד החברות אומר הכלכלן הראשי במיטב, כי "קשה מאוד לדעת מה יוליד יום. בעולם כלכלי טהור הם היו פושטות רגל, אך בעולם חברתי ופוליטי קשה מאוד להאמין שייתנו להם ליפול, שכן לחברות הרכב בארה"ב יש חשיבות עצומה שמתבטאת בעובדה שעיירות שלמות מתקיימות בזכות חברות הרכב. אך מה שבטוח זה שהם לא הולכות לקבל מתנות מהממשל".

מלבד לתעשיית הרכב, אייכל התייחס גם למצבה המחמיר של הכלכלה האמריקנית בכלל ואמר כי: "פרסום נתוני המאקרו מראים כי התמונה היא ממש לא של מגמת שיפור. למרות שלמעשה המשק האמריקני נמצא במיתון מאז חודש דצמבר שנת 2007, החולשה הכללית מגיעה בעוצמה ובמהירות אחרי קריסת ליהמן ברדרס".

"הפעילות הכלכלית הריאלית נפגעת קשה ונמצאת במצב רגיש מאוד, ניתן לראות כיצד המשבר עובר ממגזר הפיננסים לסקטורים היצרניים, תהליך שרק יילך ויורגש בעוצמה חזקה עוד יותר. ברבעון הרביעי נראה תוצאות חלשות מהרבעון הנוכחי וגם ברבעון הראשון של שנת 2009 נראה תוצאות חלשות מאוד".

בנוגע לזירת המט"ח מעריך אייכל: "באופן כללי, הדולר יתחיל להתחזק, אך כל מהלך ההתחזקות האחרון היה מוקדם ולכן הוא חזר להיחלש בימים האחרונים. הסיכון הטמון בהשקעה במטבעות הוא גבוה בעקבות התערבות הבנק המרכזי של ישראל במסחר. בתקופה כמו זו אני ממליץ להשקיע באג"ח ממשלתי. השקעה באג"ח קוצרני מומלצת רק באג"חים של חברות סופר חסינות".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה