כלכלני לאומי: " תוכנית בנק ישראל לא הפיחה אופטימיות בשוק האג"ח הקונצרניות"

בלאומי ממשיכים להאמין כי: " יש לתת עדיפות להשקעה באגרות החוב הממשלתיות על פני אלו הקונצרניות"
נועם הוד |

בסקירה השבועית של בנק לאומי התייחסו כלכלני הבנק את המאורעות הבולטים בשוק המניות, בזירת המט"ח ובשוק האג"ח.

שוק המניות: "התנהגות השוק המקומי בטווח הקצר תושפע מעוצמת הפחד בשווקים"

המסחר בשוק המניות המקומי התאפיין השבוע במגמה שלילית. ירידות השערים בשוק המקומי היו חריפות מאלו שנרשמו מעבר לים כשההסלמה במצב הביטחוני והמכירות לצורכי מס היו בין הגורמים למגמה השלילית. גם תוכנית הסיוע של בנק ישראל לא עודדה את המשקיעים.

במסחר בלטה מניית כי"ל. זו נסחרה בירידות חדות על רקע אזהרת הרווח שפרסמה בסוף השבוע שעבר חברת פוטאש, יצרנית האשלג הגדולה בעולם, והודעת החברה על צמצום היקפי הייצור של חברת הבת כי"ל דשנים. עוד העיבה על המסחר במניה, הידיעה כי בסין הושק השלב הראשון בפרויקט לייצור דשנים, שמטרתו להקטין את תלותם של הסינים ביבוא.

בשבוע הבא יסתיים חודש דצמבר ולהערכת כלכלני לאומי, ניתן כבר לומר כי "ראלי סוף השנה" לא הגיע הפעם. בעשור שבין השנים 1997- 2006 התאפיין המסחר בחודשיים האחרונים של השנה בתשואות חיוביות. ואולם, המשבר העולמי שהחל באמצע השנה שעברה, שבר את המסורת וגרר את המדדים המובילים לירידות שערים גם בתקופה זו, הן בשנה שעברה והן בזו המסתיימת בימים אלה.

את ירידות השערים החודש החריף, להערכת כלכלני הבנק, האלמנט המיסויי. לקראת סיום השנה מימשו חלק מהמשקיעים את אחזקותיהם בניירות ערך על מנת לקזז הפסדים מול רווחים ולהקטין את חבות המס.

בבנק לאומי מציינים: "חברות רבות נסחרות במחירים המשקפים ערך נמוך מערכן הכלכלי. יחד עם זאת, התנהגות השוק המקומי בטווח הקצר תושפע מנתוני מאקרו ומיקרו שהשפעת ההאטה העולמית ניכרת בהם וכן מעוצמת הפחד בשווקים. לקוח בעל אופק השקעה ארוך טווח (מספר שנים), יוכל למצוא ניירות ערך במחירים מעניינים. מנגד, בשל התנודתיות הרבה, אין השוק מתאים ללקוח שונא סיכון או לזה שיידרש לכספו בטווח הקצר".

שוק האג"ח: " תוכנית בנק ישראל לא הצליחה להפיח אופטימיות בשוק אגרות החוב הקונצרניות "

השבוע ציין נגיד בנק ישראל באסיפה השנתית של אגוד הבנקים, כי על אף הפחתות הריבית במשק והתוכניות להתערבויות הממשלתיות לא ניאותו הבנקים להוזיל את מחיר האשראי. בצעד נוסף להנזלת המשק, פרסם בנק ישראל השבוע תוכנית מוניטארית להגברת הנזילות במערכת הפיננסית. התוכנית הינה נדבך נוסף במכלול הצעדים המוניטאריים שננקטו לאחרונה ע"י בנק ישראל להקלה במצוקת האשראי.

צעד נוסף עליו הודיע הבנק הוא הפחתת המרווחים סביב ריבית בנק ישראל בחלון האשראי ובחלון הפיקדונות, מרמה של כ- 1% לרמה של כ-0.5%. צעד זה נועד לעודד את הבנקים להפחית את מחיר האשראי לסקטור העסקי והפרטי מחד ולהפחית את הריבית על פיקדונות הציבור בבנקים המסחריים על מנת לנתב כספי המשק לאפיקי השקעה אחרים או לצריכה פרטית מאידך.

על אף כל זאת, בלאומי הדגישו כי תוכנית בנק ישראל לא הצליחה להפיח אופטימיות בשוק אגרות החוב הקונצרניות. זה רשם ירידות שערים חדות אשר לוו בעלייה חדה בפרמיית הסיכון. להערכתם, מגמה זו נבעה בין היתר מהורדות דירוג של מעלות למספר חברות נדל"ן והתבטאויות של מספר בעלי עניין באשר להרעה ביכולת עמידתם בפירעון החוב.

כלכלני הבנק אומרים כי: "לנוכח החרפת משבר הנזילות בעולם ובשל ההאטה בצמיחה המקומית הפוגעים כיום בפעילות הסקטור העסקי, יש לתת עדיפות להשקעה באגרות החוב הממשלתיות על פני אלו הקונצרניות. על אף שכיום עומדות הציפיות האינפלציוניות הקצרות הנגזרות משוק ההון ברמה הנמוכה מזו הצפויה להערכתנו בפועל ובשל הצפי למספר מדדים קרובים שליליים, אנו מערכים כי עדיין קיימת עדיפות מה לאפיק השקלי על פני זה הצמוד".

"כמו כן, להערכתנו בתקופה הקרובה ימשיך המסחר באפיק הקונצרני להתנהל במגמה מעורבת עם נטייה לירידות שערים שתושפע בעיקר מהמשך ההתפתחויות בשווקים בעולם וממצבן הפיננסי של החברות המנפיקות ויכולת הגיוס שלהן. לפיכך, אנו מעריכים כי בחברות המאופיינות ברמת מינוף גבוהה הסיכון עדיין גבוה".

שוק המט"ח: "הדולר ייתמך מסיום פוטנציאל הפחתת הריבית במשק האמריקאי ומהצפי לירידה חדה בריבית המקומית"

השבוע התחזק הדולר בחדות מול השקל על רקע המגמה העולמית ועל רקע הצפיות להפחתת הריבית המקומית ביום שני הקרוב. ההערכה היא להפחתת ריבית בשיעור של לפחות 0.5% מה שיצמצם את פער הריביות בין השוק המקומי לזה האמריקאי לרמה של 1.75% ומטה לטובת השוק המקומי. בלאומי הזכירו כי גם ההתחממות בגזרה הביטחונית לא הוסיפה לעוצמתו של המטבע המקומי.

להערכת כלכלני הבנק, הדולר ייתמך מסיום פוטנציאל הפחתת הריבית במשק האמריקאי ומהצפי לירידה חדה בריבית המקומית. כמו כן ימשיך הדולר להיות מושפע ממידת אי הוודאות הכלכלית בעולם וממידת חוסר התיאבון לסיכון הנגזרת מכך.

נציין כי השבוע נרשמו במסחר במט"ח מחזורים נמוכים יותר, בארץ ובעולם, עקב חופשות חג המולד, ובסיכום שבועי (לא כולל יום שישי) התחזק הדולר בכ- 5.0% מול השקל ובכ- 1.8% מול האירו.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה