כלכלני פועלים: "המשבר ישפיע על השווקים גם במחצית הראשונה של 2009"

בבנק התייחסו גם לחוסנו של השקל השבוע: "גם המבצע בעזה ורכישות המט"ח היומיות של בנק ישראל לא הצליחו לספק לדולר תמיכה"
נועם הוד |

כלכלני חטיבת המחקר של בנק הפועלים מסכמים את השבוע בשוק המניות, בזירת המט"ח ומציינים בנימה אופטימית את הענפים אשר צפויים להערכתם לעבור את השנה במגמה חיובית.

שוק המט"ח: "גם המבצע בעזה ורכישות המט"ח היומיות של בנק ישראל לא הצליחו לספק לדולר תמיכה"

בסיכום שנתי, השקל התחזק מול רוב המטבעות העיקריים, כאשר הדולר רושם ירידה מזערית בשיעור של 1.1% והליש"ט צונחת בשיעור של 28%. מנגד, ובהתאם למגמה בעולם, היין התחזק מול השקל בכ- 22.2%, והפרנק השוויצרי עלה בכ- 4.2%.

בשבוע החולף, השקל התחזק למול רוב המטבעות העיקריים, במהלך מסחר דל בהיקפיו, שכן הפעילים הזרים צמצמו פעילות לקראת סוף השנה. הפחתת הריבית השקלית הייתה צפויה וכבר גולמה בשערי החליפין ולכן לא השפיעה על המסחר בשקל. כלכלני בנק הפועלים מעריכים כי גם המבצע בעזה ורכישות המט"ח היומיות של בנק ישראל לא הצליחו השבוע לספק לדולר תמיכה.

בפועלים סוברים כי: "השקל צפוי להיסחר בתקופה הקרובה במגמה מעורבת, כשבראש ובראשונה הוא צפוי להיות מושפע מהתפתחויות במסחר בדולר ובשוקי המניות ברחבי העולם. יחד עם זאת, בין הגורמים התומכים בהיחלשות השקל ניתן למנות את הקיטון בעודף בחשבון השוטף, ההאטה הכלכלית בישראל, צמצום פער הריבית ורכישות המט"ח היומיות של בנק ישראל". בתוך כך, כלכלני הבנק עדיין ממליצים להחזיק מט"ח בשיעור של כ- 10%, תוך פיזור בין מטבעות כגון דולר וין יפני, שמהווה משקל נגד לחששות מפני העמקת משבר האשראי הגלובלי.

שוק המניות: "רמות המחירים של מניות רבות הפכה לזולה מאוד, אם כי יידרש זמן רב עד שיירשם שיפור במחיריהן"

הפסימיות בשוק המקומי נתמכת באוירה שלילית בשוקי העולם, המתוגברת בשלל נתוני מאקרו שליליים בכלכלה האמריקאית, בסימנים שליליים בכלכלה המקומית ברמת המאקרו, ובחשש מפני המשך ההרעה בתוצאות התפעוליות של החברות במהלך השנה הקרובה.

מנגד, מציינים בפועלים כי החלה לאחרונה מגמה מתונה מאוד של רכישת מניות על ידי בעלי השליטה בחברות, אם כי מדובר לפי שעה ברכישות מצומצמות. בנוסף מזכירים בבנק כי חלה ירידה מסויימת בסטיות התקן הגלומות באופציות המעו"ף (מה שמכונה "מדד הפחד"), וחלה ירידה ניכרת במחירי הסחורות (בעיקר הנפט), שצפויה להקל על שורה ארוכה של חברות (אך להשפיע לשלילה על מיעוטן).

בפועלים סיכמו את השנה הקשה: "אין ספק ששנת 2008, שהסתיימה השבוע, היתה שנה שהמשקיעים בכל העולם ישמחו לשכוח. במהלך השנה האחרונה התעצם המשבר הכלכלי הגלובלי. גם במישור המקומי היתה שנה לא קלה, במהלכה חלה ירידה ניכרת ברווחיהן של מרבית החברות הנסחרות בבורסה". במבט לשנה הבאה, גורסים כלכלני הבנק כי: "2009 נפתחת, כשמשקיעים רבים חוששים בעיקר מפני מחציתה הראשונה. ההערכות הן, כי המשבר הגלובלי טרם חלף, וכי השפעותיו תמשכנה להשפיע על שוקי המניות הגלובליים לפחות במהלך המחצית הראשונה של השנה. החשש הוא, כי הכלכלה האמריקנית עדיין לא נמצאת במסלול ההתאוששות, ולכן המשך ההאטה שם יביא להאטה גם במשק הישראלי בפרט, והגלובלי בכלל. המשמעות היא המשך השחיקה בפעילות השוטפת של החברות – תהליך שהחל כבר ב-2008".

"גם רמות המחירים של מניות רבות הפכה לזולה מאוד, אם כי אנו סבורים כי יידרש זמן רב עד שיירשם שיפור במחיריהן, כך שלמשקיע יש צורך באורך רוח רב. בנוסף, הפחתות הריבית שביצע בנק ישראל, והצפי להפחתות נוספות בעתיד, עשויות לסייע להתאוששותו של שוק המניות, אם כי בטווח הארוך ולא בטווח הקצר".

"להערכתנו, רמת הסיכון בהשקעה המנייתית עודנה גבוהה, ותיתכנה ירידות שערים נוספות גם במהלך 2009. שינוי כיוון יגיע רק לכשיבצבצו סימנים ראשונים לתחילת ההתאוששות בכלכלה הגלובלית – סימנים שלפי שעה אינם נראים באופק".

נזכיר כי לראשונה מאז 2002 סיימו המדדים המובילים את השנה בירידות שערים חדות. מדד תל אביב 25 איבד 46.2% ב-2008, כשבלט במיוחד מדד הנדל"ן, עם צניחה של כ-80%.

בנימה אופטימית, בפועלים מציינים את הענפים שצפויים לעבור את השנה במגמה חיובית

חרף הפסימיות הרווחת כיום בשוק ההון, בחטיבת המחקר של בנק הפועלים גורסים כי עדיין ישנן חברות שצפויות להציג שפור בתוצאותיהן גם בשנה הנוכחית. בתחזיתם, צופים הכלכלנים מגמה חיובית בתוצאות חברות התקשורת, האנרגיה והפרמצבטיקה, וזאת מאחר ולדבריהם, מדובר בחברות הפועלות בתחומים בסיסיים, אשר הביקושים למוצריהן צפויים להיפגע באופן מתון (אם בכלל) גם בעת מיתון במשק.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה